Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Glas wijn wordt ingeschonken
Foto: Hollandse Hoogte
Opinie

Alcohol is het nieuwe roken?
Ik hoop het niet!

VROUW hoofdredacteur

Marieke 't Hart

A

Alcohol is het nieuwe roken. Tenminste, dat denk ik. Zo vertelde collega Andrea dat er geen bier en wijn werd geschonken op de kerstborrel van de crèche, want ‘je drinkt niet in nabijheid van kinderen’. Eh, het ging in dit geval om baby’s.

Een andere collega kreeg geen drank mee in de supermarkt omdat ze haar kleuterdochter bij zich had. Belachelijk. Soms vrees ik dan ook dat deze trend zich voortzet en we over 10 jaar alleen nog maar drank bij de slijter kunnen halen en je je een paria voelt als je een glas wijn drinkt in het openbaar.

Gezondheid

Aan de andere kant wordt steeds meer duidelijk dat alcohol helemaal niet goed voor je is. Je bloeddruk stijgt, je maag en je lever hebben het zwaar te verduren en te veel alcohol (bij vrouwen al meer dan een glas per dag) kan leiden tot hart- en vaatziekten. Ook is er een verhoogde kans op kanker.

Om die reden doen steeds meer mensen mee aan ‘dry january’; zij laten in januari de drank staan. Want zelfs een maand niet drinken heeft al een positief effect op de gezondheid. 

Geen druppel

Ikzelf doe dit jaar voor de zevende keer mee en drink in januari geen druppel. Fysiek zijn de gevolgen fantastisch. Ik val gemiddeld drie kilo af, zonder er verder iets voor te hoeven doen. Ik slaap beter, mijn huid ziet er frisser uit en uiteindelijk straal ik één en al gezondheid uit. Want tja, ik breng meer tijd in de sportschool door dan in de kroeg. Maar wordt het er gezelliger op? Dat niet.

Mooi glas wijn

Uit eten gaan is minder leuk; op een gegeven moment kan ik geen water meer zien en cola smaakt niet bij een warme maaltijd. Op een feestje begin ik al vroeg te gapen. Bovendien erger ik me aan mensen die wél een beetje aangeschoten zijn. Wat zijn hun grappen ineens stom! Aan het eind van de maand mis ik dan ook echt een mooi glas wijn, al is het er maar eentje.

Schenk maar in

Kortom: dry january is prima, maar dry february zit er ook dit jaar weer niet in. En eerlijk gezegd hoop ik dat alcohol dus nooit écht het nieuwe roken wordt!

Gerelateerde onderwerpen