Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Hollandse Hoogte
Opinie

'Er zijn belangrijkere zaken
dan maatje 36'

journaliste

Hester Zitvast

H

Het interview met Sonja Bakker in VROUW deed nogal wat stof opwaaien. Het was waarschijnlijk anders gelopen als het woordje 'moet' eruit was gelaten, maar het was óók niet ontspoord als de verontwaardigde fitgirls er nuchter over hadden nagedacht. Natuurlijk verplicht Sonja Bakker niemand tot hapjes maken achter het aanrecht en tot rondingen aan het lijf. Het is wat voor háár het prettigst voelt, neem ik aan. Toegegeven, als jullie omgekeerd hadden verkondigd dat een vrouw spijkerhard moet zijn, was ik ook de barricades opgeklommen.

Aardig wat fitgirls reageren gepikeerd op de tekst, en op LINDAnieuws laat fitnesscoach Sophie (25) van zich horen. Bij een selfie op Instagram, waarin Sophie in een megastrakke legging en dito top haar afgetrainde lichaam laat zien, schrijft ze dat het respect dat ze voor Sonja had, na het lezen van het artikel, is afgenomen.

Een mening

Zo snel kan dat dus gaan. Sonja zegt wat voor haar het fijnst is (laten we voor het gemak het woordje 'moeten' even wegdenken, want dat heeft ze écht niet zo bedoeld, dat geloof ik nooit) en daarmee haalt ze zich de woede op de hals van vrouwen die er totaal anders over denken.

Het is een mening mensen. Een mening die ik deel trouwens. Het kan er bij mij niet in dat (jonge) vrouwen die zich volledig focussen op gezond eten en veel sporten, daar onder de streep en 'in the end' écht allemaal ultiem gelukkig van worden.

Poppenkast

Misschien nu wel en ook zeker wel oprecht, maar op de lange termijn zie je dat je afgetrainde lijf de kern van je geluk niet is. Het leven is zoveel meer dan quinoa en de spiegelwand in de sportschool, denk ik dan. En daar komt het gros van de jonge fitgirls in de loop der jaren ook wel achter.

Kijk maar eens hoeveel 30,- en 40-plussers er nog geobsedeerd in de weer zijn met hun uiterlijk. Dat aantal staat in schril contrast met het aantal mensen rond de 20 dat momenteel volop actief op Instagram paradeert. En vanaf 50 en 60 lachen vrouwen vooral om de uiterlijke poppenkast.

Oppervlakkig

Zij weten wel beter. Ik zal wel tegen een paar schenen schoppen als ik zeg dat mensen op jonge leeftijd vaak (let op 'vaak', er zijn ook twintigers die het al wél zien) de echt belangrijke zaken in het leven nog niet allemaal kennen. Kinderen. Je werk. De liefde. De zorg voor je ouders - om maar eens wat te noemen.

Hoe fijn een strak lijf ook is, het blijft allemaal oppervlakkig, laten we daarin nou gewoon eens eerlijk zijn. Het is duizend keer belangrijker dat je het in je hoofd lekker geordend en gezond hebt, dan dat je in maatje 36 past. Nou sluit het een het ander niet uit natuurlijk.

Balans

Maar voor veel fitgirls geldt wel dat de balans een beetje weg is, of niet dan? Als je echt alleen maar gericht bent op de weegschaal, de sportschool en je kledingmaat, dan moet dat ten koste gaan van andere dingen. Ik zou er niet eens de tijd voor hebben!

Nou mogen we gelukkig allemaal ons 'pad' op eigen wijze bewandelen. Daar mogen omstanders van alles van vinden, maar we moeten het wél respecteren. Dus als Sophie stelt dat haar respect voor Sonja kleiner is geworden, zet ik daar wel mijn vraagtekens bij. Hoezo mag jij wel jouw leefstijl prediken maar Sonja niet?

Timo Sorber

Aanslag

Ik moest lachen toen ik las dat Sophie denkt dat foto's van fitgirls mogelijk een aanslag zijn op het zelfbeeld van vrouwen. Jazeker, als ik er weer een voorbij zie komen, denk ik ook wel: 'Oh, wat zou dat fijn zijn.'

Maar dan kijk ik enkele seconden later naar mijn leuke vriend en toffe kinderen en denk ik: 'Als zo'n lijf inhoudt dat ik naast mijn drukke baan ook nog eens uren in de sportschool moet doorbrengen en daardoor nóg minder tijd voor hen heb, laat dan maar.' Ik zou wel eens willen weten hoeveel 30-plus vrouwen er door fitgirls van hun stuk worden gebracht. Kom op dames, wij weten inmiddels toch wel wat echt belangrijk is in het leven?

Aanrecht

Doe mij maar dat aanrecht. En die lekkere hapjes. Doe mij maar veel tijd met mijn gezin. Doe mij maar die rondingen. Maar doe mij vooral een focus op het innerlijk en niet op het uiterlijk. Ik zou bijna als een oud wijf tegen alle jonge fitgirls willen zeggen: 'Wij spreken elkaar over een jaar of tien wel weer. Wedden dat je dan om jezelf moet lachen?'