Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Opinie

Alles is geoorloofd om Trump van zijn troon te stoten
Oprah for president

journaliste

Marjolein Hurkmans

Z

Zelf zegt Oprah Winfrey dat ze helemaal geen president wil worden. Volgens de mensen om haar heen is dat echter niet helemaal waar. Zo zei echtgenoot Stedman na Winfrey's speech tijdens de uitreiking van The Golden Globes: "Als de mensen haar echt willen, doet ze het vast wel." Maar willen we dat ook? Marjolein Hurkmans ging bij zichzelf te rade.

Wat maakt iemand tot een goede president? Nog niet gekozen zijn. Eenmaal in de Oval Office, wordt de stoel van de grote baas al snel de schopstoel, de plek waar de emmers stront worden uitgestort. Maakt niet uit hoe geweldig de peilingen waren. Nu ben je de baas en de baas moet hoe dan ook een kopje kleiner worden gemaakt. Zagen aan die stoelpoten. Hoppa, klappen erop. Hoge bomen vangen veel wind. De allerhoogste boom staat in het oog van de orkaan.

Alleen die rode knop al

Moet Oprah dat willen? Vooralsnog wil ze dat helemaal niet. Het publiek wel. Herhaaldelijk werd het de beroemde talkshowhost al gevraagd: is het presidentschap niks voor jou? Het standaardantwoord: Nee, dank u.

Ik snap dat. Je zal er maar zitten. Het lijkt me nou niet echt de meest geweldige baan ter wereld. Ik zou er persoonlijk al bloednerveus van worden dat ik dan verantwoordelijk ben voor die beruchte rode knop. Ik voorzie jaren van ellendige dromen waarin ik dan op die knop druk en dan badend in het zweet wakker word omdat ik denk een kernoorlog te hebben ontketend. Niet eens met opzet. Gewoon, omdat ik er langsliep –want als president mag ik natuurlijk overal komen-, over mijn eigen voeten struikelde en per ongeluk met mijn elleboog… Afijn, dat dus…

Loslippige echtgenoot

Voor alle duidelijkheid: ook in het interview afgelopen week heeft Oprah gezegd het presidentschap absoluut niet te ambiëren. Ondanks haar vlammende speech tijdens de uitreiking voor The Golden Globes en ongeacht of Trump zich nou wel of niet verheugd toont om de strijd aan te gaan (de huidige machtshebber heeft al aangekondigd zich erop te verheugen Winfrey beroepsmatig met de grond gelijk te maken. Maar niet te geloven dat ze echt een gooi gaat doen naar het presidentschap).

Eigenlijk zijn alle geruchten over haar mogelijke kandidatuur vooral het gevolg van een loslippige echtgenoot (‘als iedereen haar wil, doet ze het echt wel’) en een assistente die meldde dat ‘mevrouw Winfrey het op zich best een tof idee vindt’.

Ach, hoe zal dat gegaan zijn? Een euforische stemming na die fantastische speech, een paar glaasjes champagne om te toasten op het succes. Iemand die jubelt: ‘Oprah for president’ en de tv-persoonlijkheid die proostend haar glas opheft en zegt: ‘Yeah, who knows. Stedman as a first lady in 2020’. De hashtag #oprah2020 wordt in het leven geroepen. Grapje wordt wereldnieuws.

Ze is een vrouw

Maar dat neemt niet weg dat het idee me niet loslaat. Zou Oprah een goede president zijn? Ze is een vrouw, dat spreekt voor haar. Niet omdat vrouwen beter zijn dan mannen, maar ik ben zelf een vrouw en het lijkt me voor de verandering ook weleens leuk als een van ons de grootste baas is. En dan is ze ook nog zwart. Ze weet hoe het is om deel uit te maken van een gemeenschap die te maken heeft met discriminatie en armoede. Ze is democratische gezind, zo heeft ze bewezen tijdens haar shows met Obama en Hillary Clinton, dus Oprah als president is waarschijnlijk best goed voor de minderheden in de Verenigde Staten.

Daarbij barst ze van het geld, dus ze kan een vlammende campagne voeren. Dat levert straks in ieder geval spannende televisie op. De megarijke, zwarte Oprah tegenover de minstens zo welvarende, oranje Trump. Het kan niet anders dan kleurrijk worden.

Maar ja, die kwakzalvers...

Maar er zijn ook dingen die me wat minder jubelend maken. Zo omringt de talkshowhost zich al jaren met dubieuze doctoren, zoals de omstreden Dr. Oz die groot gemaakt werd door Oprah, een eigen show kreeg en daarin, naast de mensheid te waarschuwen voor het gevaar van vaccinaties,  vooral kwakzalverige middeltjes aan de man probeert te brengen. Oprah en vaccinaties zijn sowieso een dingetje.

Ook Jenny McCarthey die hardnekkig blijft volhouden dat je kinderen vooral niet moet inenten ‘want daar worden ze autistisch van’, kreeg van Oprah meerdere malen een platform waarop ze volstrekt kritiekloos haar niet-wetenschappelijke bewezen onzin mocht spuien. En ook Dr. Phil, onlangs nog beroerd in het nieuws omdat hij de gasten in zijn show achter de schermen van alcohol en drugs voorziet om de boel een beetje op te peppen, wordt door haar op handen gedragen. Over Oprah’s mensenkennis heb ik zo mijn twijfels. Maar al doende leert men. Oprah is 65 en de wijsheid komt met de jaren.

En geen ervaring

En dan is er nog het argument van haar gebrek aan politieke ervaring. Weliswaar heeft ze zich ooit enorm hard gemaakt voor The National Child Protection Act (in de wandelgangen bekend als The Oprah Bill), die tot gevolg had dat er een database kwam van veroordeelde kindermisbruikers, maar dat is het wel zo’n beetje. Wat betreft buitenlandse politiek, economie en gezondheidszorg heeft niemand eigenlijk enig idee waar ze voor staat (nou ja, behalve dan dat ze een zwak heeft voor kwakzalvers). Daar staat tegenover dat Winfrey bekend staat als een van de meest inspirerende vrouwen ter wereld.

Om columniste Eve Peyser (vice.com) te citeren: 'Trump himself was "inspiring" to many Americans who voted for him despite all his obviously disqualifying traits. We don't need any more "inspirational" politicians, we need people who have actual experience governing. And if Trump's presidency has taught us anything, it's this: Don't trust a billionaire to do the job of a politician.' (Trump was ook een inspiratie voor heel veel mensen die op hem stemden ondanks zijn overduidelijke gebrek aan kwalificaties. We hebben niet nog meer ‘inspirerende’ politici nodig, we hebben mensen nodig die ervaring hebben met regeren. En als het presidentschap van Trump ons iets heeft geleerd dan is het dit: Vertrouw nooit een billionaire de baan van politicus toe).

Kan ze winnen?

Nou ja, Oprah is Trump niet. En om haar nu al af te serveren omdat haar potentiële tegenstander een halvegare is, alleen omdat ze toevallig ook rijk en beroemd is, gaat me ook wat ver. Rest de vraag: Heeft Oprah de potentie om deze vreemde vogel van zijn troon te stoten? Ja, denk ik wel. Zelfs Ivanka Trump heeft al aangegeven tegen pappie en voor Oprah te stemmen. Bij the clash of the celebrities wint ze geheid. Ze heeft zowat alle vrouwen achter zich staan, de gehele zwarte bevolking, Hollywood en verder zowat iedereen die ooit naar haar programma heeft gekeken (lees: heel Amerika!) 

Misschien moet dat wel het belangrijkste argument zijn: Oprah for president zodat we in ieder geval van Trump af zijn.

Als ze wil dan hè..