Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Robin Utrecht
Opinie

Van neuzen tot vouwfietsen
De vijf grootste ergernissen in de trein

blogger

Marloes Grimbergen

W

Wij hebben een auto, maar toch kies ik vaker voor een reis met het OV. Het is vaak sneller omdat ik files vermijd en het scheelt zoeken naar een parkeerplek. Ook vind ik het fijn om te werken in de trein. Maar toch zijn er een paar dingen die mijn treinreis kunnen verpesten.

 

1. Neuzen

Jawel, neuzen zijn mijn grootste ergernis in het OV. Mensen doen er namelijk allerlei vieze dingen mee. Ze krabben eraan, pulken erin en wrijven erlangs. En daarna raken ze met dezelfde vingers de stoelen of stang aan en drukken ze het knopje van de deur in. Dezelfde dingen die jij ook weer aan moet raken.

Maar het allerergste is het ophalen van de neus. Mijn advies: ga er niet op letten, want doe je dat wel, dan hoor je niets anders meer in een overvolle coupé. Het ophalen van de neus is het meest ranzige en irritante geluid in het OV.

2. Eten

Heel leuk, al die eettentjes op het station en de eindeloze keuze aan voedsel die je daar tegenwoordig hebt, maar het gaat er bepaald niet lekkerder van ruiken in de trein. Waar men vroeger een boterham met kaas mee de trein in nam, nemen mensen nu hele pizza’s, friet met mayo, hamburgers, pasta bolognese of een broodje kebab mee de trein in.

Jawel, broodjes kebab. Soms is het alsof je in een rijdende snackbar zit met die fastfoodluchten om je heen. En al dat eten brengt niet alleen een nare geur met zich mee, ik verwijs ook weer even naar punt 1, want mensen eten nu eenmaal niet zonder geluid, helaas.

3. Geurtjes

Aan het begin van de dag, als je net wakker aan het worden bent in de trein, komen ze binnen. De heren en dames die de ochtend zijn gestart in een bad van bloemig parfum of goedkope aftershave. Omdat ze deze geurtjes zelf elke dag gebruiken, ruiken ze die niet meer en dus spuiten ze elke dag een beetje meer op, zodat ze toch íets ruiken.

Met als gevolg: een geurenwalm in de trein waar menig parfumzaak jaloers op kan zijn. Een keer diep ademhalen en je proeft de eau de toilette tot achterin je slokdarm.

4. Bellen

Ja, ik weet dat er een stiltecoupé bestaat, maar de deuren van deze coupé openen niet altijd voor mijn neus. Soms ben ik echt verbaasd over de bubbel waar bellende mensen in zitten. En dan vooral bellende mensen met van die oortjes in.

Ze horen hun omgeving niet meer en schreeuwen door de hele coupé naar hun baas dat ze later zijn, bespreken luidkeels de relatieproblemen van hun beste vriendin, of bellen op vol volume de huisarts om de uitslagen van de soa-test te vragen. Wake up people, jullie zitten in de trein! Volume ietsje lager, of wacht even tot je weer buiten staat.

5. De vouwfiets

En last but not least: de vouwfiets. Niets kan mijn dag zo verpesten als de aanwezigheid van een vouwfiets in de trein. Negen van de tien keer zit er een man van middelbare leeftijd aan vast, die zijn vouwfiets naar binnen of buiten duwt, omdat hij vindt dat hij en zijn vouwfiets voorrang hebben.

Het staal van een vouwfiets heeft al regelmatig een blauwe plek gebeukt in mijn scheenbenen. Ook staat een vouwfiets vaak moederziel alleen op het ‘balkon’ van de trein, omdat de man van middelbare leeftijd zijn fiets daar geparkeerd heeft en zelf snel ergens is gaan zitten. De fiets valt altijd om, en altijd tegen iemands been. Alsjeblieft, mag er een verbod op de vouwfiets in de trein?