Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Allemaal mannen op het podium
Foto: Hollandse Hoogte/Laura Oldenbroek
Opinie

Twee vrouwen op podium 'Vrienden van Amstel',
daar is niks toevalligs meer aan...

Tara Lewis

S

Schrijfster Tara Lewis verwondert zich over het geringe aantal vrouwen dat bij Vrienden van Amstel Live op het podium staat.

Het is zo’n beetje het grootste Nederlandse muziekfeestje: Vrienden van Amstel Live. Of ik dit jaar nog wilde gaan, vroeg een vriend waarop ik de line-up bekeek.

Twee vrouwen

Dit jubileumjaar speelt een recordaantal van vierentwintig artiesten voor zo’n 190.000 bezoekers. Het eerste wat me opviel was het gebrek aan namen waar mijn hart sneller van gaat kloppen, slechts drie: Marco Borsato, de 3J’s en Andre Hazes jr.

Laat maar zitten, stuurde ik terug. Maar toen bekeek ik de lijst opnieuw. Zag ik het nou goed? Ik telde. En jawel, van de 24 artiesten waren er slechts twee vrouwen. Twee: Rikki Borgelt (Rondé) en Jacqueline Govaert (ex-Krezip).

Werkvloer

In Nederland lopen we behoorlijk achter op andere landen waar het gelijkheid op de werkvloer tussen mannen en vrouwen betreft. Of dat nu het relatief lage percentage werkende vrouwen aan de top is, de lagere salarissen die vrouwen voor hetzelfde werk krijgen of het hoge aantal vrouwelijke parttimers.

Daar zijn het laatste jaar nog een paar pijnpunten bijgekomen. Zo was er de ophef over het aantal vrouwelijke dj’s op de radio, waarop 3FM er prompt twee extra aannam. Daarnaast bleek uit onderzoek van De Correspondent dat gemiddeld zo’n 80% van de liedjes op de zes grootste radiozenders van mannen is.

Claudia de Breij

En als klap op de vuurpijl: van de 54 hoofdacts op Pinkpop sinds 2000 waren er twee vrouw. Wat dat betreft vormt het tekort aan vrouwelijke artiesten dit jaar in Ahoy absoluut geen uitzondering. Maar dat maakt het niet minder verontrustend.

Ik ben niet de eerste die zich verbaast over het bizarre percentage vrouwen op Amstel Live. Twee jaar geleden stond Claudia de Breij namelijk moederziel alleen in de line-up. METRO vroeg destijds aan presentator Xander de Buisonjé hoe dat zat.

Slechte smoes

Hij bleek 'voor diversiteit' te zijn, wees op de regel 'dat artiesten hier twee keer achter elkaar mogen optreden' en stelde dat er 'te weinig dames zijn met een grote Top 10-hit'.

Kan iemand me dan in godsnaam uitleggen wat Jeroen van Koningsbrugge (Wit licht kwam nooit verder kwam dan de tipparade), VanVelzen (zijn laatste grote hit dateert uit 2008) en Xander zelf in de line-up doen? Nee, dit was twee jaar geleden een slechte smoes. En dat is het nog steeds.

Status quo

Sinds de start in 1998 komt de organisatie van Amstel Live weg met een gemiddeld aantal van twee à drie vrouwelijke artiesten per editie. Daar is niets toevalligs meer aan.

Wordt het geen tijd om na twintig jaar als maatschappij, inclusief meewerkende artiesten en bezoekers, kritische vragen te stellen? In plaats van massaal op te draven om arm in arm liedjes te zingen? Met zijn allen houden we deze belachelijke status quo namelijk wel in stand.

Duet

Nu is het tegenwoordig niet zo moeilijk om ergens in Nederland iemand voor de schenen te schoppen als je een feestje geeft. Collectieve gevoeligheid staat steeds vaker in de weg van 'ouderwetse gezelligheid'.

Maar dat Amstel zonder blikken of blozen tweeëntwintig Nederlandse mannen op een podium knalt terwijl dit land barst van geweldige zangeressen, is ook tegen mijn zere been. Als in een café negentig procent mannen staan vinden we dat geloof ik niet per se gezellig. Dus waarom dan wel op het podium van het 'grootste café van Nederland'?

De oplossing kan simpel zijn: laat alle mannelijke artiesten voortaan minstens één vrouwelijke artiest uitnodigen voor een duet. Ik zie het al voor me: llse de Lange en Marco Borsato, Broederliefde feat. Maan, Roxeanne Hazes met Typhoon en Edsilia Rombley samen met Andre Hazes jr. Ik durf te wedden dat het héél gezellig wordt.

Gerelateerde onderwerpen