Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Hollandse Hoogte | David Rozing
Opinie

'Zorg toch dat je altijd
financieel onafhankelijk bent'

journaliste

Hester Zitvast

W

We doen het niet goed, dames. We willen volledige gelijkheid, gelijke salarissen, gelijk alles en dat eisen we ook (geheel terecht) op, maar ondertussen maken we heel veel minder werkuren dan mannen. Al op jonge leeftijd kiezen we voor een parttime baan. We werken zelfs het minste aantal uren van Europa!

Nou is het natuurlijk ieders eigen keuze, maar mijns inziens wel een heel onverstandige. Zorg toch dat je je eigen financiële onafhankelijkheid houdt. Er is altijd een kans dat je gaat scheiden. En dan? Hand ophouden?

Kinderen

Wie zorgt er dan voor de kinderen? De link met minder werken en kinderen krijgen, is snel gelegd. Maar onterecht, want deeltijdwerken doen vrouwen al heel snel, al aan het begin van hun loopbaan.

In de leeftijd tot 25 jaar is 63% van de vrouwen parttime actief. 63%! Bij mannen is dat 30% - wat ik ook al redelijk veel vind. Het verschil wordt alleen maar groter als er kinderen komen, aldus het Sociaal en Cultureel Planbureau. Tussen de 30 - 35 jaar, werkt 68% van de vrouwen parttime, tegenover 13% van de mannen.

Zorgelijk

Ik vind het heel zorgelijk. De kans dat financiële afhankelijkheid uiteindelijk gaat leiden tot grote problemen, is namelijk behoorlijk. 40% van de huwelijken strandt. Denk dus vooral niet dat je gegarandeerd voor de rest van je leven bij je partner blijft en dat jullie liefde eeuwig is, ook al heb je dat ooit wel aan elkaar beloofd.

De kans is al bijna net zo groot dat jullie gescheiden eindigen, dan bij elkaar. Ik heb hier eerder over geschreven en die waarheid werd mij niet in dank afgenomen. Trouwen en je leven op zo'n manier inrichten met in je achterhoofd dat je ooit weer gaat scheiden, is inderdaad verre van romantisch. Maar wél realistisch.

Verzekeren

We verzekeren ons in dit leven tegen van alles en nog wat. De meeste telefoonabonnementen zijn uitgebreid met een schadeverzekering, zodat je een barst in je scherm kosteloos kunt laten repareren.

Het is een bizar gegeven dat we ons op geen enkele manier verzekeren tegen de barst die je mooie huwelijksleven kan oplopen. Want die verzekering moet uit jezelf komen; blijf investeren in je carrière, blijf werken en blijf je ontwikkelen.

Kop thee

Er zijn zeker gezinnen waarbij het superbelangrijk is dat er een ouder 24/7 thuis is. Gezinnen waarin kinderen extra aandacht nodig hebben, kinderen ziek zijn bijvoorbeeld. Maar in de meeste gezinnen is die 24-uurs bewaking helemaal niet nodig.

Kinderen worden ook wel groot zonder dat jij dagelijks met een kop thee op ze zit te wachten. Sterker nog; je geeft je kinderen er een heel goed voorbeeld mee. Je moet er toch niet aan denken dat jouw dochter in de financiële ellende belandt als ze gaat scheiden, omdat vrouwen nou eenmaal nauwelijks meer werken als ze kinderen krijgen? Laat haar zien dat je als vrouw je eigen broek op kunt houden!

Partneralimentatie

Ik ben ervan overtuigd dat het aantal vechtscheidingen drastisch zal afnemen als beide ouders een zoveel mogelijk gelijkwaardig inkomen of werkverdeling hebben. Bij de meeste ruzies is geld namelijk de inzet.

Ik wil geen partij kiezen en zeker geen enkele ruzie over de rug van kinderen goedpraten, maar als een vrouw nog jaren partneralimentatie claimt van de man van wie ze niet meer houdt, dan zou ik daar als man ook behoorlijk chagrijnig van worden.

Grote vraagtekens

Wel of niet en hoeveel uur werken blijft natuurlijk een persoonlijke keuze. Ik ga niemand een (bijna) fulltime baan door de strot drukken, begrijp me niet verkeerd. Ik zet alleen grote vraagtekens bij de mate van afhankelijkheid die je jezelf aandoet.

Voor kinderen zorgen is - als er, nogmaals, geen complicerende factoren als bijvoorbeeld ziekte meespelen - geen fulltime baan, schreef ik eerder al. Je kunt makkelijk werken, naast de zorg voor je kleintje(s). Dat bewijzen dagelijks vele vrouwen.

Als we gelijkheid willen, moeten we ook zorgen dat we ons gelijk opstellen. Daar valt echt nog een slag te slaan. En dat we zo achterlopen op de rest van Europa, is iets om je voor te schamen. Werk aan de winkel dus!