Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

navelstreng wordt doorgeknipt
Foto: Hollandse Hoogte | Patrick van Katwijk
Opinie

'Een lotusbevalling vind ik niet bijzonder,
dat vind ik alleen maar heel raar'

journaliste

Hester Zitvast

J

Journalist Hester Zitvast schrijft regelmatig over wat haar opvalt. Deze keer over de lotusbevalling. Dan blijft de baby nog even een paar dagen met de navelstreng aan de placenta verbonden. En aangezien die placenta natuurlijk niet meer in de vrouw is, draag je die er in een soort handtasje bij. Lekker cocoonen met kind en rauw vlees. Dat vind ik niet bijzonder, dat vind ik alleen maar heel raar.

Laten we vooropstellen dat iedereen natuurlijk vrij is om te doen en laten wat ie wil, maar dat neemt niet weg dat je je mag verbazen over sommige taferelen, toch? Nou, ik verbaas me. En goed ook.

Verbreken

Het hele principe van de lotusbevalling is komen overwaaien uit Australië en Nieuw-Zeeland. Waar wij met het nodige ceremonieel de navelstreng door de vader laten doorknippen ('Smile!' - maakt foto voor het plakboek), laten ze daar kind en placenta zo lang mogelijk met elkaar verbonden. Laat de natuur die verbinding maar verbreken, zo is het idee. Dat is veel beter. Says who?

Ik heb even wat gespeurd naar wetenschappelijke ondersteuning van de voordelen van de lotusbevalling en ik heb, hoewel ik er niet de gehele medische wereldliteratuur op heb nageslagen, vooralsnog niets gevonden.

Afbraakstof

Ja, de navelstreng pas na enkele minuten doorknippen houdt het ijzergehalte in het bloed mogelijk beter op peil. En bij jongens is de fijne motoriek beter als er wordt gewacht met de schaar. Hoogleraar kindergeneeskunde en neonatologie in het VU medisch centrum Harrie Lafeber zegt erover in de Volkskrant : "Een teveel aan bloed kan ook zorgen voor een te hoog bilirubinegehalte. Die afbraakstof van rode bloedlichamen is giftig voor het lichaam. Dus dat wil je ook niet." Geen keiharde aanrader dus.

Even wachten met het doorknippen kan dus voordelen hebben, maar een week rondsjouwen met een rottend stuk vlees in een zakje (waar je dan voor de vorm en de geur wat lavendel en rozenblaadjes overheen strooit) heeft dat vooralsnog niet.

Eigen overtuiging

Daar moet je bij de aanhangers van de lotusbevalling niet mee aankomen. Die zullen je (en mij ongetwijfeld ook na deze tekst) om de oren slaan met allerhande dubieus 'bewijs' waar ook bijvoorbeeld niet-vaccineerders een behoorlijk handje van hebben. Maar dat is geen bewijs, als je het mij vraagt. Dat is gewoon de eigen overtuiging, die nogal sterk is.

Het is niet mijn bedoeling ouders te overtuigen van de in mijn ogen gekte van de lotusbevalling. Ik verbaas me er vooral over dat je jezelf dus blijkbaar zo weet te bewerken, dat je er echt in gaat geloven.

Wetenschappelijk bewijs

Ik vraag me af waardoor dat komt. Veelal zijn dit soort moeders van de - niet rot bedoeld - nogal fanatieke soort. Niet in de categorie 'ontaarde moeder', bedoel ik daar dus mee: de moeder die de afspraak met juf vergeet, incidenteel een bak popcorn als ontbijt toestaat en ook een dag Pieter Konijn bingewatchen niet schuwt.

De moeders die aan lotusbevalling doen, doen alles heel bewust. Heel doordacht. Maar bewust en doordacht wil niet altijd zeggen dat het dus maar geweldig is wat je doet. Nou doe je in het moederschap heel veel op gevoel en is het, ondanks dat het al een eeuwenoud beroep is, toch voor iedereen maar wat aanklooien en ergens ook pionieren.

Toch zou ik voor dit soort gebeurtenissen graag overtuigend wetenschappelijk bewijs willen zien. En hetzelfde geldt overigens voor het pureren van de placenta met wat bosbessen en een aardbei tot een 'krachtige' smoothie. Ik haal mijn kracht wel uit iets anders.