Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Vrouw met boos kind
Foto: Hollandse Hoogte
Opinie

'Altijd maar 'Ja' zeggen
creëert etterbakken'

journaliste

Sabine Leenhouts

E

Een vakantiebungalowpark is een nieuwe campagne gestart met de slogan Ja zeggen is leuker. De achterliggende gedachte is dat we door overvolle agenda’s en allerlei verplichtingen te vaak 'Nee' zeggen tegen onze kinderen. Dat moet volgens het bungalowpark veranderen.

In de basis klinkt dit wel gezellig; vaker 'Ja' antwoorden op de vragen van je kind(eren) zodat je meer samen kunt ondernemen. Maar in mijn beleving zéggen mensen al voortdurend 'Ja' tegen hun kroost.

Frustratietolerantie

Mijn kinderen renden niet door een restaurant, speelden geen tikkertje in de supermarkt, hebben in het ov het geluid van hun Game Boy niet aan en gillen of schreeuwen evenmin. Daar zeg ik namelijk altijd 'Nee' tegen.

Net zoals tegen merkgympen, gitaren en tweede winterjassen die ze buiten hun verjaardag om ook nog wilden. En ondanks dat er bij mijn twee spruiten genoeg momenten van opperste verontwaardiging en teleurstelling waren, resulteerde dat in een bepaalde vindingrijkheid, zelfbeheersing en een hoge frustratietolerantie.

Etterbakken

Ik ben er dus van overtuigd dat je als ouder uiteindelijk etterbakken in de maatschappij zet als je altijd maar 'Ja' zegt. 'Ja hoor schatje, jij hebt recht op je eigen mening, dus zeg die leraar maar wat je ervan vindt. Spreek maar fijn tegen.'

Doe even lekker normaal allemaal. Dat worden uiteindelijk dezelfde asocialen die dienstverleners aanvallen, conducteurs verrot schelden of te (on)pas met iedereen ruzie hebben. Of het worden types als Ismail Ilgun, Boef, Lil' Kleine of andere ongeleide projectielen. Een kind moet af en toe ook op zijn/haar lip leren bijten.

Luizenmoeder

Kijk jij De Luizenmoeder? Daarin wordt op meesterlijke wijze de nooit 'Nee' zeggende ouder in beeld gebracht. Zeikerds die een eeuwigheid op de gang blijven zwaaien en zelf ook geen 'Nee' accepteren.

En al helemaal niet over hun eigen kind. Mag je kind niet op een feestje komen omdat er maar zes kindjes uitgenodigd mogen worden? In de tv-serie wordt dat een relletje. Maar waarom? Het is dan aan de ouders om het 'buitengesloten' kind duidelijk te maken dat dat nou eenmaal de regel van het betreffende partijtje is.

Gymles

Zodat je kind wordt klaar gestoomd voor de grote wereld waarin er vaker zal worden 'buitengesloten'. En dat je dan als volwassene niet depressief wordt als je een keer afgewezen wordt. Vroeg geleerd...

Mijn dochter (16) wil soms ook niet naar hockeytraining of naar een laatste gymuur, omdat dat wordt voorafgegaan door twee tussenuren. Snap ik, maar ze krijgt toch 'Nee' te horen op haar vraag of ze mag 'skippen'. Ik vind namelijk dat zij moet leren dat het hockeyteam op haar rekent en dat een gymleraar er ook niet voor de kat zijn viool staat.

Schoolonderzoeken

Een kind moet gewoon leren dat je soms dingen móet doen. En dat leren ze van hun ouders/verzorgers. Zo leer je namelijk ook dat je moet leren voor je schoolonderzoeken ook al heb je er geen zin in. En ook daar heb je later weer wat aan.

Mijn werkgever heeft er namelijk echt geen boodschap aan als ik geen verhalen inlever 'Omdat ik er even geen zin in heb'. En mijn moeder gaat niet meer bellen met het excuus waarom ik de deadline niet heb gehaald. Kortom, zeg gewoon eens wat vaker 'Nee' tegen je kind. Dat is fijn voor iedereen en met name voor het kind zelf.