Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Pitspoes
Foto: HOCH ZWEI / Thomas User | Hollandse Hoogte
Opinie

Pitspoezen in een seksloze
driekwartbroek dan maar?

journaliste

Sabine Leenhouts

W

Wat, wat, wat! Pitspoezen worden definitief afgeschaft in de Formule 1? Nee toch! Als ze die spuitende champagne nou verbieden, rijden en alcohol gaan immers niet samen... Maar mooie vrouwen weren in de pits lijkt me nogal overdreven.

Ik groeide niet op met kijken naar de Formule 1 maar als ik op mijn 16e geweten had dat je pitspoes kon worden dan had ik er zeker een gooi naar gedaan. Ik wilde namelijk ook best dansmarieke bij de fanfare zijn. Dit bij gebrek aan American Football waarbij ik had kunnen cheerleaden. Maar het kwam er niet van. Ik was dat alleen met carnaval.

Uiterlijk

Terwijl mijn zus Miss Wielerronde van Maarheeze werd in 1990 stond ik dat jaar in Hong Kong als Miss Lan Kwai Fong in de krant. Wij vonden dat alleen maar grappig en onze ouders waren er ook best trots op.

Ondanks dat wij opgevoed werden door geëmancipeerde ouders, en mijn moeder ook nog werkte en ons altijd op ons hart drukte dat vrouwen moeten studeren en een baan zoeken, vonden mijn zus en ik het leuk om toen (ere)baantjes te hebben waarvoor ons uiterlijk belangrijk was.

Stewardess

Ik heb tijdens mijn studie op talloze beurzen en evenementen als hostess rondgehobbeld in rokje en op hakken. En de paar jaar die ik bij Martinair als stewardess werkte, en in een strak rood uniform en torenhoge hakken paradeerde, voelde ik me ook nooit een lustobject.

En was er ooit een passagier of gast die vond dat hij mij moest aanraken dan zorgde ik dat dat ophield. Maar door de #Metoo-gekte slaat iedereen ineens door en wordt in mijn optiek ineens heel duidelijk waarom die meiden in de pits hun baan verliezen.

Prachtig plaatje

Want waarom zou je pitspoezen verbieden? Die vrouwen werken voor een raceteam, lopen met rondebordjes om te laten zien dat we nog lang niet bij rondje 56 zijn, gaan op de foto met fans én ze vormen een prachtig plaatje voor in onze krant met de winnaar.

Dat mag dus niet meer omdat mannen niet weten dat ze met hun grijpgrage handjes van hun billen moeten afblijven. Ook al paraderen zij in korte rok en op hakken door de pits? Maar dat is de omgekeerde wereld!

Fitnessleraar

Daar waren we het na de laatste rel (rond Boef) toch over eens? Mannen mogen niet denken dat vrouwen die zich begeerlijk aankleden, zich buitenshuis begeven en net als mannen feesten, vragen om voor kech uitgemaakt te worden of - erger nog - door een opgewonden standje bepoteld te worden.

Ik bespring de fitnessleraar toch ook niet ondanks dat hij zijn best doet om er zo aantrekkelijk mogelijk uit te zien? In zijn lycra? Ik fluit hem toch ook niet na of maak een seksuele toespeling? Ik houd alleen wel mijn sportlesje beter vol omdat ik iets leuks heb om naar te kijken.

Koffermeisje

En een pitspoes, rondemiss, dartbabe of voor mijn part het koffermeisje van Miljoenenjacht vraagt door haar baantje echt niet om aangeraakt te worden of als domme doos weggezet te worden.

Ze is er ter promotie en entertainment en daar is helemaal niets mis mee. Nog even en we moeten allemaal in seksloze driekwartbroeken en beige ANWB-jassen op pad. Het moet niet gekker worden...

Gerelateerde onderwerpen