Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Hollandse Hoogte/Patrick Harderwijk
Opinie

'Wie zijn de heren van VI
om te bepalen wat normaal is en wat niet?'

Social media redacteur

Suzanne Mensen

O

Onbegrip over de actie van voetbalanalist René van der Gijp, die in een jurk en met een pruik op satire bedreef over de transformatie van de Vlaamse journalist Bo van Spilbeeck. Journalist Suzanne: "Hier spreek je je respect voor uit of je houdt gewoon je mond."

Ik ben iemand met een prima gevoel voor humor, al zeg ik het zelf. Om veel dingen kan ik smakelijk lachen en ook een grove grap op zijn tijd kan ik best waarderen. Maar de poging van René van der Gijp om een grap te maken over VTM-journalist Bo van Spilbeeck, schoot mij in het verkeerde keelgat.

Verder als Bo

Eerder deze week maakte Van Spilbeeck bekend verder door het leven te gaan als vrouw, genaamd Bo. Een keuze die niet van de ene op de andere dag gemaakt is. Een keuze die een grote impact heeft op het dagelijks leven van Van Spilbeeck, gezin en carrière. Iets waar hoogstwaarschijnlijk veel slapeloze nachten aan vooraf zijn gegaan.

Een ingrijpende beslissing waar Van Spilbeeck een zichtbaar gelukkiger mens door is geworden. Dat was overduidelijk te zien toen ze aanschoof aan tafel bij Matthijs van Nieuwkerk in De Wereld Draait Door. Daar deed Van Spilbeeck haar verhaal.

Pruik en jurk

Van der Gijp schoof op zijn beurt als Renate van der Gijp aan in het televisieprogramma Voetbal Inside, met een pruik op en een jurk aan. Zijn mede-presentatoren gierden het uit van de pret en hoewel Johan Derksen tussen neus en lippen nog liet vallen dat het wel heel slechte satire was, zei hij ook 'dat we niet net moeten doen alsof het normaal is'. Doelend op Van Spilbeeck. We moeten niet doen alsof dit normaal is? Pardon? Wie zijn de heren van VI om te bepalen wat normaal is en wat niet?

Ik vind het ronduit walgelijk dat deze heren zo omgaan met een kwetsbaar onderwerp als transseksualiteit en transgenders. Deze vrouw heeft na jaren in stilte lijden, het leven zelfs niet meer zien zitten, eindelijk het besluit genomen om voor zichzelf te kiezen. Dat ze toevallig een publieke functie bij de televisie heeft, zorgt er nu voor dat zoveel mensen dit meekrijgen en er een mening over hebben, iets dat het in mijn ogen juist bewonderenswaardig en heel moedig maakt.

Twitter

Nadat ik mijn ongenoegen op Twitter geuit had over de actie van Van der Gijp, reageerde iemand als volgt: 'Hij koos er zelf voor om de publiciteit op te zoeken. Dus dan kun je dit verwachten!' Eh HALLO, ze kon niet anders geloof ik he? Als journalist voor een nieuwszender waarbij je vrijwel dagelijks op de televisie te zien bent, sta je al snel in de publiciteit. Je BENT de publiciteit. Dat soort kul-argumenten krijg ik aan de lopende band naar me toe geslingerd op Twitter en ik kan dat wel naast me neerleggen, want het gaat immers niet over mij.

En dat is nu precies het punt dat ik wil maken. De 'vrolijke vrienden' van VI beledigen niet alleen een groep mensen, namelijk transgenders, maar ook een iemand in het bijzonder. Een persoonlijke belediging aan het adres van iemand die niets misdaan heeft. Die gewoon zichzelf wil zijn, ook tijdens haar werk. Iemand die de moeite neemt om publiekelijk uitleg te geven over haar keuze, iets waartoe ze eigenlijk helemaal niet verplicht is.

Acceptatie

Deze hele kwestie toont ook weer aan hoe slecht het ervoor staat met de acceptatie van transseksualiteit en transgenders. We roepen allemaal zo hard dat Nederland zo’n tolerant land is, dat iedereen er mag zijn en zichzelf mag zijn in welke hoedanigheid dan ook.

Maar zo lang er op nationale televisie op deze manier wordt omgesprongen met dit soort kwesties, hebben we nog een hele hele lange weg te gaan. Hier maak je geen smakeloze grappen over, hier spreek je je respect voor uit of je houdt gewoon je mond.

Gerelateerde onderwerpen