Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Besnijdenis-tafel
Foto: Hollandse Hoogte | Sabine Joosten
Opinie

'Rituele besnijdenis mogelijk strafbaar in IJsland,
wanneer volgt Nederland?'

journaliste

Hester Zitvast

J

Journalist Hester Zitvast schrijft over wat ze tegenkomt in het nieuws. Dit keer over besnijdenis. In IJsland is namelijk een wetsvoorstel ingediend dat het ritueel besnijden van jongetjes strafbaar maakt. Wat Hester betreft komt dat wetsvoorstel er in Nederland ook. "Het is toch van de zotten dat we het mes omwille van religie in kerngezonde baby's zetten?"

Daar lig je dan, 8 dagen jong*, nog niet heel veel meer te willen dan drinken en slapen. Over wat of wie je later gaat worden, denk je nog helemaal niet na. Dat hoeft ook niet, daarvoor heb je nog tijd genoeg. Maar dan komt er iemand met een mes, die, zonder daarover met jou te overleggen, jouw voorhuid verwijdert. Er was helemaal niets met die voorhuid aan de hand, alles was prima in orde, maar van het geloof hoort het er niet te zitten. Dus ratjs, weg ermee.
 

Kinderrechten

Als ik het zo opschrijf en teruglees, is het gekkenwerk. Maar dat is wel hoe het gaat. En het is ook gewoon gekkenwerk. Een kind heeft rechten. Daar is heel lang voor gestreden en daar is - op 20 november 1989 in New York - van alles over op papier gezet. Dat kinderrechten dagelijks op schandalige wijze worden geschonden, is afschuwelijk - daarover zijn we het waarschijnlijk allemaal over eens. Toch lijken we het vrij normaal te vinden dat er in de wereld bij 1 op de 3 jongetjes zonder overleg een voorhuid wordt weggesneden.

Als een kind keer op keer keelontsteking heeft en het knippen van amandelen dé oplossing lijkt te zijn, dan beslis je daar als ouder uiteraard over. Hetzelfde geldt voor een blindedarmontsteking of een open hart operatie, je handelt in best interest van het kind en geeft toestemming voor de noodzakelijke ingreep 

Vrouwenbesnijdenis

Bij een besnijdenis is die medische noodzakelijkheid er echter niet. Ja, de doorgewinterde besnijdenisfanaticus zal je misschien vertellen dat besneden mannen minder kans hebben op een soa. En ook op het doorgeven van HPV (Humaan PapillomaVirus), dat baarmoederhalskanker kan veroorzaken. Nou, dan kan een man dat nog altijd prima beslissen als hij 18 is. Een baby van 8 dagen oud heeft, voor zover ik weet, nog geen seksleven.

Vrouwenbesnijdenis is in Nederland verboden en strafbaar, in welke vorm dan ook. Maar omdat het bij jongens niet verminkend werkt, mag het bij wel. Hoezo? Mogen ze dat alsjeblieft zelf beslissen? Het is hún geslachtsdeel! Wie ben jij om daar zonder toestemming het mes in te zetten?

Inbreuk

Het is een niet terug te draaien ingreep die weliswaar geen verstrekkende gevolgen heeft, maar wel een enorme inbreuk is op je zelfbeschikkingsrecht. Onder de dekmantel 'religie' wordt het absurde ritueel goedgepraat.

De rechten van kinderen worden probleemloos geschonden, om zo de vrijheid van godsdienst niet in te perken. Dat moet stoppen. In elk geval in Nederland. Besnijdenis is prima, maar wel pas wanneer een man het zelf honderd procent wil. Wat je ouders geloven is niet automatisch voor jou ook heilig. Zij zijn niet de maat der dingen. Geloof is ook maar iets wat je jezelf oplegt.

Actief

Hulde aan IJsland dat het voortouw lijkt te nemen op dit belangrijke punt van kinderrechten. Ik hoop dat het wetsvoorstel er komt en dat Nederland volgt. Ik weet ook dat het verbieden van besnijdenis het besnijden in illegale circuits zal doen toenemen. Maar moet je je door die angst laten leiden?

Dat lijkt mij de omgekeerde wereld. Speur het maar actief op. Pak het aan. We hebben het hier over baby's, mensen. Onschuldige, pasgeboren baby's. Daar hoor je niet, om welk geloof ook en hoe steriel en verdoofd het ook gebeurt, onnodig het mes in te zetten.

*Klik hier voor de leeftijden die worden gehanteerd bij o.a. het jodendom, christendom en de islam.