Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Hollandse Hoogte/Peter Hilz
Opinie

'Wat moet ie nou,
ons zonnekoninkje?'

Caroline Griep

C

CDA-minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge (40) bekende om de week onder de zonnebank te gaan om er energiek te blijven uitzien. Journalist Caroline Griep schrijft over de kritiek op de minister: Ongewenste bemoeienis? Best wel!

Ik snap dat wel, hoor. Dat je er een beetje fruitig uit wilt zien als minister. Dan wil je toch niet ogen als zo’n bleek uitgeslagen ambtenaar die 24/7 onder de tl-buizen zit? En uiteraard lees je liever over jezelf in de krant 'niemand oogt zo monter, alsof ie net terug is van een lange strandvakantie' dan 'zou hij iets onder de leden hebben? Hij ziet zo bleek!'. Beetje ijdel? Misschien. Maar wat is daar mis mee?

Gebloemde stappers

Met zijn inmiddels beruchte, vrolijk gebloemde stappers en een teint die niet echt past bij deze grieperige wintermaanden hield Hugo de Jonge, vicepremier maar vooral minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, vrijdag bij Jinek een helder betoog. Over zijn plannen voor het verbeteren van de ouderenzorg in ons land. Maar liefst 2 miljard extra wordt ervoor uitgetrokken.

Nadat hij zijn zegje had gedaan wilde Eva nog even babbelen met de man achter de minister. Hoe hij het voor elkaar kreeg om er altijd zo blakend uit te zien? Nou, eh, Hugo pakt dus 'zo nu en dan, af en toe, misschien wel om de week' een zonnebankje. 'Nee!', riep Jinek uit, dus uitgerekend de minister van Volksgezondheid bezondigt aan zoiets slechts als de zonnebank! Hugo toch!

Klaarwakker

Dat bleek dus hét nieuws van de late avond. Een op het oog onbenullige onthulling die niet ongemerkt voorbijging. Ergens was iemand van de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie (NVDV) op dat tijdstip namelijk nog klaarwakker. En die greep zijn kans.

Dus heeft de minister van de Nederlandse dermatologen inmiddels het dringende advies ontvangen om de zonnebank af te zweren, omdat dat 'zeer onverstandig en gevaarlijk is.' Een uitnodiging voor huidcontrole op aanstaande Huidkankerdag (2 juni) volgt nog, hij valt immers in de risicogroep.

Melanoom

Ik snap dat wel hoor, van de NVDV, dit is perfecte publiciteit voor hun missie om huidkanker terug te dringen. Volgens onderzoek zorgen zonnebanken ieder jaar voor zeker vierhonderd extra gevallen van melanoom, de dodelijkste vorm van huidkanker. Nederland is sowieso koploper met huidkanker. Is het ongewenste bemoeienis? Best wel. Maar het dient een hoger doel dat De Jonge als minister van Volksgezondheid wel móet onderschrijven.

Dus wat moet ie nou, ons zonnekoninkje? Hij kan moeilijk beloven dat-ie niet meer gaat en toch zo bruin blijven. Mocht hij overwegen om voortaan stiekem naar zijn favoriete zonnecentrum te gaan, met een zak over zijn hoofd of een pruik op, dan heb ik ook nog een adviesje voor hem: vergeet niet andere schoenen aan te trekken.