Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: ANP/Twitter
Opinie

AH zwicht voor online protest...
'Doe toch eens iets aan die lange tenen!'

journaliste

Hester Zitvast

J

Journalist Hester Zitvast schrijft over wat ze tegenkomt in het nieuws. Dit keer over het voetbalspel dat Albert Heijn vandaag uit de schappen haalde, omdat de verpakking vermeldde dat het voor jongens was en de bijbehorende vragen seksistisch zouden zijn.

Onze tenen worden met de seconde langer, lijkt wel. Nu zijn 'we' weer boos op Albert Heijn. De supermarktketen legde een voetbalspel in de schappen dat bedoeld was voor jongens tussen de 8 en 13 jaar en de vragen waren ietwat seksistisch. (Wat wil je echt niet zien? Mogelijk antwoord: Meiden huilen.) Janken natuurlijk, want dit kon allemaal écht niet en waarom was het spel niet voor meisjes? Dikke zucht, mensen. Dikke zucht. En al helemaal vanwege het feit dat Albert Heijn zo snel zwicht voor het geschreeuw op social media.

Blauwe auto

"Mama, blauwe auto's zijn toch alleen voor jongens?" Mijn jongste dochter Belle (4) legde mij vanmorgen toen ik haar naar school bracht in mijn koningsblauwe bolide, dit vraagstuk voor. Met de genderdiscussie in mijn achterhoofd, wist ik even niet wat ik moest zeggen. Nee, natuurlijk zijn blauwe auto's niet alleen voor jongens. Maar feit is wel dat mijn vriend voor deze kleur had gekozen. En ik het liefst voor iets als parelmoerwit was gegaan.

"Meid, wat jij wilt", zei ik dus maar. "Ik vind blauw ook meer een jongenskleur, maar ik vind het zelf ook wel heel mooi voor deze auto. Dus het kan allebei." Het bleef even stil op de achterbank, voordat ze verder ging met haar vragenvuur. "Enne… hoe ruiken blauwe auto's eigenlijk?" Dat dus. Volstrekte onzinnigheid. Ik hoefde helemaal geen angst te hebben dat ik met mijn antwoord mijn dochter het stempel 'Vrouwen moeten poetsen, baby's baren, zwijgen en dienen' opplak. Je dochter kan, in theorie, prima president worden. Oók als ze als kind alleen maar in prinsessenjurken rondhuppelde.

Aangeleerd

Ik vind de genderdiscussie een lastige. Natuurlijk vind ik dat ieder kind moet worden wat ie écht wil, maar feit is wel dat je in principe (uitzonderingen daargelaten) als jongetje of meisje geboren wordt en dat daar doorgaans bepaalde eigenschappen bij horen. De genderneutraliteitfanatici (Van Dale, leest u mee?) zullen schreeuwen dat al die eigenschappen aangeleerd zijn, maar ik betwijfel dat.

Ik zie mijn oudste zoon, toen anderhalf, nog een pop in een blokkenkar leggen, terwijl ik met vochtige ogen toekeek naar zijn plotselinge zorgzaamheid. Het moment van ontroering was snel voorbij toen hij de pop met een blok openhaardhout knock out sloeg. Hij speelde geen moedertje. Dit was gewoon oorlog! Zulke testosteronagressie heb ik bij mijn twee dochters nooit gezien. Die knuffelden vanaf het eerste moment hun poppenkinderen met alle liefde die ze in zich hadden.

Allerminst duurzaam

Een voetbalspel alleen voor jongens dus, tot vandaag verkrijgbaar bij Albert Heijn. Het wekte de agressie op bij wat oplettende klanten, die het vervolgens op social media slingerden, waarna de media er op doken, waarna Albert Heijn met hangende pootjes en een mea culpa het spel weer uit de handel nam. Ik kan alleen maar hopen dat het nu alsnog ergens een goede bestemming krijgt, want om nou de gehele voorraad te vernietigen, is allerminst duurzaam.

Onze tenen worden te lang, echt. Het moet allemaal zo politiek correct zijn. Een beetje schunnigheid of seksisme is uit den boze. We delen iedere verontwaardiging online en hitsen de boel voortdurend op. Het is bijna niet meer denkbaar dat we ergens onze schouders over ophalen en zeggen: 'BOEIEN!" Want zeg nou zelf: dit is toch niet boeiend? Zijn er echt geen belangrijkere zaken om je druk over te maken? Zo'n tekst kun je toch ook gewoon negeren, als je zo graag met je dochter een voetbalspel wilt spelen?

Negeren

Albert Heijn had wat mij betreft de knieval niet hoeven maken. Gewoon tegen de klagers zeggen: 'Volgende keer letten we er op' en daarna hop weer door met het bedenken van nieuwe Bonus-aanbiedingen. Het leven kan niet altijd helemaal zijn zoals jij het graag ziet, klagende mens.

Je zult tegen zaken aanlopen waar je jeuk van krijgt of kwaad over wordt, maar je kunt ook gewoon eens proberen het te negeren. Ik kan het je aanraden, het werkt enorm stressreducerend. Een beetje genderneutraliteit is prima, maar dit slaat echt door. Dus kappen nou!