Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Hollandse Hoogte | Truus van Gog
Opinie

'Ik heb me suf geappt
tijdens het voeden'

journaliste

Hester Zitvast

J

Journalist Hester Zitvast schrijft over dat wat ze tegenkomt. Dit keer het bericht dat je maar beter niet kunt appen tijdens het voeden. Dat is slecht voor de band met je kind.

Hechting. Als er één woord is dat een kersverse moeder angst zal aanjagen, is het wel het woord hechting. En dan heb ik het niet over een draadje dat de knip of scheur van de bevalling weer een beetje bij elkaar houdt, dan heb ik het over het hechten met je kind. Want dat moet optimaal gebeuren. Laat je daar steken vallen, dan kun je er vergif op innemen dat je kind later aan de drugs gaat. Of met een shotgun een oud vrouwtje berooft van haar juwelen.

Oogcontact

Hechten doe je bij voorkeur door dag en nacht op je kind te zitten. Niet letterlijk natuurlijk, maar wijk vooral niet van zijn of haar zijde. Co-sleep jezelf slapeloos, borstvoed totdat ze in de puberteit komen, doe aan thuisonderwijs en draag ze in een doek op je borst of rug totdat ze hun rijbewijs hebben. Ik zag vorige week een vlog van collega-journalist Els Rozenbroek van Saar Magazine die haar zoon van 34 nog in de draagdoek heeft: kijk dát is inderdaad een keurig staaltje attachement parenting.

Heb je alle bovenstaande tips opgevolgd, dan kun je er zeker van zijn dat je kind goed hecht. En dat is wat je wilt. Een goed gehecht kind. Een goede hechting is zeg maar de gouden medaille van het moederschap. Oh en had ik al gezegd dat je niet mag appen tijdens het voeden? Dat is een advies van hoogleraar klinische psychologie Jan Derksen van de Radboud Universiteit. Ouders moeten van Derksen afkicken van hun smartphoneverslaving, want 'oogcontact is essentieel voor een goede binding'.

Narcisme

Deze Jan Derksen liet zich in 2016 al negatief uit over het feit dat een gemiddeld kind anno nu met 3 maanden al aan zes verschillende opvoeders moeten wennen. Dat verdunt hun gehechtheid en stimuleert narcisme. Nou en ik hoef jullie natuurlijk niet uit te leggen dat een narcistisch kind wel het laatste is wat je wilt hebben, niet? Die komt jou écht niet opzoeken als jij je laatste dagen slijt in een bejaardenhuis, hoor. Ja, hooguit om op slinkse wijze de erfenis alvast te innen.

Mensen, het is weer gekheid troef. Het wordt in dit geval gezegd door een wetenschapper en, eerlijk is eerlijk, dan denk je toch: 'Dan zal het wel waar zijn.' Maar het is niet alleen deze wetenschapper die met een goede hechting dweept, ook tal van holistische / antroposofische ouders laten maar wat graag doorschemeren dat een goede band met je kind alleen maar te bereiken is door een complete symbiose te creëren.

Gezond verstand

Gelukkig is er ook nog zoiets als gezond verstand. En ervaring. Ik heb drie kinderen en nooit borstvoeding gegeven. Daar had ik geen andere reden voor dan: 'Ik moet er niet aan denken.' Ook heb ik ze nooit in een draagdoek gehad, dat vind ik er altijd zo rommelig en warm uitzien. Ze zijn alle drie naar een kinderdagverblijf geweest en appen? Nou, mijn jongste is pas 4 jaar, zij stamt dus echt uit de smartphone-periode. Ik heb me suf geappt tijdens het voeden.

Onze jongste deed met gemak een half uur over een fles. Dan lag ze ook nog eens meer dan de helft van de tijd te slapen. Natuurlijk keek ik haar aan als ze wakker was. Die mooie oogjes, daar kan geen Facebook-status tegenop. Maar niet non-stop! Soms keek ik weg om tv te kijken. Of iets tegen mijn vriend te zeggen. Ik heb wel eens met één hand een tekst afgetikt, terwijl ze op mijn schoot lag te drinken.

Duizend kusjes

Ik voel jullie angst nu; Hester zal wel héél slecht gehechte kinderen hebben. Nou, ik kan iedereen geruststellen. Ze zijn méér dan geweldig gehecht. Dat proces gaat namelijk ook door als ze huilen of als ze ziek zijn en jij er voor ze bent. Als je met ze speelt. Als je ze in bad doet of aankleedt of verschoont en duizend kusjes geeft. Ik vraag me altijd af hoe ouders van couveusekinderen dit soort berichten lezen. Die niet altijd dag en nacht bij hun kleintjes kunnen zijn en de verzorging aan anderen moeten overlaten. Of single moms, die kort na de geboorte vier dagen moeten werken om het hoofd boven water te houden. Hechten hun kinderen dus ook niet?

Het is dus onzin. Het maakt bang. Je gaat je er schuldig door voelen. Natuurlijk is het niet normaal dat je in het bijzijn van je kind non-stop op je telefoon zit. Maar af en toe appen tijdens het voeden? Laat me niet lachen; dat is écht geen doodzonde. Moeders, laat je niet gek maken door dit soort berichten. Volg je hart, volg je gevoel. Je doet het ongetwijfeld, op jouw manier, fantastisch.

Jij op VROUW.nl

Zit er in jouw pen ook een Opinie?

Laat 'm dan hier achter!