Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Te dikke erewachten worden geweerd bij de dodenherdenking
Foto: Hollandse Hoogte | Phil Nijhuis
Opinie

Herdenken kun je in elke kleur,
in elk formaat, in elke uitvoering

journaliste

Hester Zitvast

W

Weet je wat ik nou zo jammer vind? Dat er ieder jaar, rondom de herdenking, weer een potje ruis op de lijn komt. Dat we met het hele land weer in een discussie terechtkomen over wel of niet de winkels open op 4 mei, om 20.00 uur. Of dat we nu dus te dikke erewachten weren van de Waalsdorpervlakte, omdat de kijker geklaagd heeft. Het getuigt van een gebrek aan respect, waar ik het schaamrood van op de kaken krijg. Vertel het mij eens, wat heeft een vetrol in godsnaam met herdenken te maken?

Beentjes op het poefje

Er wordt dus gebeld door de kijker. Of het publiek ter plekke klaagt. Ik heb geprobeerd mij er een voorstelling van te maken. Dat je dus op 4 mei al vanaf half acht voor de tv zit, kop koffie gezet, beentjes lekker vooruit op het poefje voor de televisiestoel, kaakje erbij – een kletskop ofzo, gedachten bij hen die voor onze vrijheid hebben gestreden en zijn gevallen. En dat je dan dus een in jouw ogen een te dikke erewacht ziet. Je veert overeind.

Respectloos

"Moet je die zien, die is dik", zeg je tegen je partner. Je partner knikt instemmend. "Nou. Baggervet. Respectloos zeg." Nu is het jouw beurt om hard te knikken, want je hebt bijval. "Nou hè? Ontzettend respectloos. Zou niet moeten mogen." Je zit met een onrust in je lijf de twee minuten stilte uit en dan spring je op om online op te zoeken of er misschien een klachtenlijn is, waar je met je bevindingen terecht kunt. Want je moet het kwijt. Het schuim staat inmiddels in je mondhoeken. "Hier hebben onze voorouders toch niet voor gevochten?", roep je nog. Je walgt ervan.

Het is officieel

Waar ik dan op mijn beurt van walg, is het feit dat er gehoor wordt gegeven aan dit soort beroepsklagers. Want geloof mij: als je hierover klaagt, dan klaag je óveral over. Dit zijn de mensen die de gemeente tot waanzin drijven over een tien centimeter te hoge beukenhaag. Of hun kinderen, omdat ze zo weinig op visite komen en steeds minder bellen. Vereniging Erepeloton Waalsdorp heeft de volle erewachten een andere taak gegeven en verklaart dat het niet mooi oogt als er dikke mensen in de erewacht staan. En omdat mensen steeds dikker worden, is deze regel ook nog eens bekrachtigd in de notulen. Het is dus officieel hè? EEN REGEL! HOE DAN?

Herdenken met hart en ziel

Ik kan daar wel om janken. We hebben het over mensen die met hart en ziel de oorlog herdenken. Die er niet een eindeloze discussie over voeren of het wel of niet fatsoenlijk is dat je op 4 mei om 20.00 uur nog steeds een pak inlegkruisjes af kunt rekenen of een nieuwe bikini kunt passen. Die er niet eens aan denken of er wel of niet een houdbaarheidsdatum aan onze nationale dodenherdenking zit. Die niet praten over de kosten en het opwerpen als argument om ermee te stoppen.

Zeik niet

Dit zijn dus mensen die er nog écht van doordrongen zijn wat er met ons land is gebeurd in '40-'45. Mensen die respect willen betuigen. Hoe triest dan dat juist deze mensen zo respectloos behandeld worden. (Te) dikke mensen zouden afleiden van de herdenking. Hoezo? En waar ligt dan de grens? Zijn teveel rimpels over een paar jaar ook niet oké? Of een hangend ooglid? Laten we de mensen die zich hier aan storen nou eens flink op hun plek zetten en niet de wat forse erewachten van hun plek weghalen. Het is te zot voor woorden. Je hoeft niet iedere klager tegemoet te komen. 'Zeik niet', zou ook een antwoord moeten kunnen zijn.

Totale waanzin

Dit is bodyshaming, mensen. 100%, originele bodyshaming en dat is fout. We vliegen in de hoogste boom als het onszelf of een vriendin overkomt. Niemand wil worden afgerekend op de buitenkant. Wat is het toch dat we, zelfs binnen een organisatie als Vereniging Erepeloton Waalsdorp, de vereniging die oorlogshelden herdenkt, mensen zo veroordelen op hun uiterlijk? Respect koppelen aan vet? Totale waanzin. Het zou toch geen seconde een punt van discussie moeten zijn? Dit is een verkeerd signaal en ook nog eens uitgevoerd op een totaal verkeerd moment. Herdenken kun je in elke kleur, in elk formaat, in elke uitvoering.