Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Frank de Roo
Opinie

‘Kanker van zonnebrandcrème?
Onzin, de zon is pas kankerverwekkend!’

blogger

Marloes Grimbergen

I

“Ik smeer mijn kind niet in, want van zonnebrandcrème krijg je kanker.” Het stond er echt, op Facebook uiteraard, want dáár zitten de experts. Iemand die dacht dat ze haar peuter beter niet in kan smeren, want smeren is gevaarlijk, daar krijg je kanker van. Het maakte me zo kwaad, ik kan mij gewoonweg niet voorstellen dat mensen echt zo dom zijn om hun kind niet in te smeren.

Zelf heb ik een zoon van anderhalf en als ik zijn zachte, kwetsbare huidje zie, wil ik niets liever dan lekker dik en extra goed smeren.

Gelukkig ben ik niet de enige, de meeste ouders in mijn omgeving smeren hun kinderen goed in. Maar toch liet de, in mijn ogen onnozele, opmerking van bovengenoemde ouder mij niet los.

Kijk, dat je jezelf niet insmeert omdat je denkt dat er kankerverwekkende stoffen in zonnebrandcrème zitten, moet je lekker zelf weten, maar een peuter niet insmeren vind ik zo dom! Wat heeft dat voor gevolgen voor de rest van zijn leven?

Grote onzin

En daarom heb ik het gevraagd aan dermatoloog dokter Marjolein Leenarts, zij zegt hierover: “Het is natuurlijk onzin, je krijgt geen (huid)kanker van zonnebrandcrème. Er zitten echt geen kankerverwekkende stoffen in die crèmes. Deze theorieën zijn nooit bewezen.

Het enige wat een onderzoek ooit heeft aangetoond, is dat mensen zich soms te snel ‘veilig’ voelen wanneer ze gesmeerd hebben en daarna het smeren niet herhalen. Dit kan gevaarlijk zijn, het is daarom belangrijk dat je elke 2 à 3 uur blijft smeren.

Geen enkele zonnebrandcrème is trouwens 100% veilig, bij factor 30 ben je voor 97% veilig en bij factor 50 is dat 98%.”

Altijd smeren

Er zitten dus geen kankerverwekkende stoffen in zonnebrandcrèmes, dat is nergens wetenschappelijk onderbouwd of bewezen. Wat wel is bewezen, is dat je huidkanker krijgt als je onbeschermd de zon ingaat.

En niet alleen aan het strand of zwembad, maar ook op de fiets of op het schoolplein. Dokter Leenarts: “Veel ouders smeren goed in op vakantie en op het strand, maar kinderen verbranden vaak op alledaagse plekken, zoals in de speeltuin. Zorg er dus voor dat ze altijd goed beschermd naar buiten gaan. En geef ze kleine tubetjes mee, zodat ze ook zelf kunnen smeren als ze buiten zijn.”  

Luister naar de specialist

Dus tegen ouders die hun kinderen niet insmeren, wil ik alleen maar zeggen: doe het alsjeblieft wel. Je kunt mij niet vertellen dat je je kind de hele zomer binnenhoudt, zeker niet als ze ook naar school of de opvang gaan.

Bescherm je kind, bescherm jezelf. Hou op met de onzin geloven over kankerverwekkende stoffen in zonnebrandcrèmes. Hou op met zelf dokteren. Hou op met het lezen van onzin op het internet. Luister naar de specialisten, want zij zijn de enigen die hier wél verstand van hebben.

Nog een aantal tips van dokter Leenarts voor tijdens de zonnige dagen:

 • Trek je kinderen UV-pakjes aan, zodat ze extra beschermd zijn
 • Mijd de zon tussen 12 en 15 uur
 • Smeer veel en vaak, elke 2-3 uur
 • Gebruik het liefst een crème, met een spray gebruik je al snel te weinig
 • Vergeet de oren, nek, haargrens en wreef niet!
 • Kies een zonnebrandcrème die jij (en je kindje) prettig vinden
 • Gebruik ongeparfumeerde crèmes (zeker bij kinderen)
 • Kies voor factor 30, bij factor 50 waan je je te snel ‘veilig’
 • Smeer opnieuw na het zwemmen
 • Geef grotere kinderen zelf een kleine tube mee in de tas
 • Bescherm de ogen en zet een (goede) zonnebril op

Gerelateerde onderwerpen