Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Hollandse Hoogte | EyeEm Mobile GmbH
Opinie

'Ik raak gestrest van
die gezondheidsonderzoeken'

journaliste

Hester Zitvast

J

Journaliste Hester Zitvast schrijft regelmatig over dat wat haar opvalt in het nieuws. Dit keer is het de overdaad aan onderzoeken, waarmee we worden geconfronteerd. Hester: "Het was even slikken, het recente bericht dat je per glas alcohol een half uur korter zou leven. Even dacht ik dat het om een half jaar per glas zou gaan, maar zoals mijn beste vriend terecht opmerkte: 'Meid, dan zouden jij en ik nooit geboren zijn, hè?'"

Niet veel later bleek dat het onderzoek verkeerd was geïnterpreteerd; drinken is nog steeds niet goed voor je maar je hoeft ook echt niet alvast je rouwkaarten uit te zoeken als je met enige regelmaat een flesje opentrekt. Dus nu de storm weer is gaan liggen, drinken we vanavond toch gewoon dat wijntje weer bij het eten.

Hooikoorts

Al die onderzoeken. Ik word er helemaal gek van. Volgens mij zit helemaal niemand op al die (vaak) beangstigende berichten te wachten? Drie koffie per dag goed voor de gezondheid. Langere mensen hebben een hoger risico op kanker. Langdurig zitten verhoogt je risico op diabetes type 2. Snelwandelen verkleint het risico op opname bij hartpatiënten.

Hooikoorts? Bereid je maar voor op psychiatrische problemen. En als je twee keer per week yoghurt eet, dek je je tenminste nog een beetje in tegen beroertes. Ik zie door de bomen het bos niet meer. Je kan het zo gek niet bedenken of het is onderzocht. En niet alleen dat: zo ongeveer iedere bewering is ook alweer tegengesproken.

Pup

Echt, ik word er gek van maar scherm er ook graag mee. Zo heb ik mezelf met de komst van onze nieuw pup opgelegd eens wat vaker een flink stuk te wandelen - ik vond mezelf zo a-sportief dat het begon te knagen. Mijn omgeving wist niet wat haar overkwam; ík, wandelen?

Maar ik weerlegde het met een machtig mooie toekomstvoorspelling: 'Mijn kans op alzheimer neemt nu dus wel met 20 tot 50% af hè? En ik ga beter slapen en hoef me nu ook nog nauwelijks meer zorgen te maken over een mogelijke depressie.'

Seks

Waanzin natuurlijk als je het afzet tegen het feit dat ik zo open en bloot op een voetpad nu wel ineens voer voor een fatale aanrijding ben geworden. Kun je misschien wel je kans op alzheimer verkleinen, maar daar heb je dan weer weinig aan als je met je snuit in het asfalt ligt gedrukt.

Wat moeten we toch met al die onderzoeken? We worden er ongelooflijk onrustig van. Dan gaat de koffie weer eens de gootsteen in. Dan doen we weer veertig dagen zonder alcohol - of zonder seks, al naar gelang het betreffende onderzoek uiteraard.

Sudoku

We proberen eens te slapen zonder kussen of zonder nachthemd. We ontbijten met lijnzaad of starten de dag met een glas warm water met citroen (met rietje!) om de spijsvertering op gang te brengen.

We braintrainen met een sudoku om niet ten prooi te vallen aan dementie en we lachen een half uur hardop voor een betere gemoedstoestand. En of het allemaal gaat helpen om in goede gezondheid 140 te worden? Niemand die ons dat kan vertellen.

Vork

Al die onderzoeken... Kap er toch mee! Met een beetje gezond verstand begrijpt iedereen wel dat je geen 10 liter koffie en zes flessen wijn per dag moet drinken. We weten echt wel dat een beetje bewegen op een dag goed voor hart, vaten en de hele inwendige mikmak is.

Al die procenten, die risicoverhogingen (of verlagingen), die statistieken, die getalletjes... In 99% van de gevallen interpreteren we ze ook nog eens verkeerd en tegen de tijd dat we wel weten hoe de vork waarschijnlijk in de steel zit, klapt er weer een Frans of Amerikaans onderzoek overheen dat het tegendeel beweert. Daarbij: we moeten uiteindelijk ook ergens aan doodgaan hè? En het leven moet ook wel leuk blijven!

Gestrest

Hoeveel fijner zou het leven zijn als we niet dagelijks een nieuw onderzoek voorgeschoteld zouden krijgen? Misschien moet er gewoon eens een keer goed onderzocht worden hoe gestrest we van al die onderzoeken worden en in hoeverre dat ons leven en onze gezondheid beïnvloedt.

Ik zie iets voor me als 'Gezondheidsonderzoeken lezen verkort het leven met gemiddeld 15%'. Eens kijken of we dan op feesten en partijen nog steeds zo kunnen schermen met al die theorieën.

Dus... negeer ze gewoon, deel ze niet meer! Dan droogt die onophoudelijke stroom van onderzoeken misschien vanzelf een keer op en hoef jij je niet meer schuldig te voelen dat je vandaag al de hele dag zit te Netflixen.