Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Kind wordt gevaccineerd
Foto: Hollandse Hoogte
Opinie

'En anders moeten we
vaccineren maar verplichten'

journaliste

Hester Zitvast

J

Journaliste Hester Zitvast schrijft regelmatig over dat wat haar opvalt in het nieuws. Dit keer - weer eens - over vaccineren waarvan Hester groot voorstander is.

Dit onderwerp kan mij niet vaak genoeg op de kaart staan. Zoals het nu gaat, gaat het mis namelijk. De Europese Commissie luidt de noodklok en trekt ten strijde tegen de vaccinatieweerzin en er komt een voorstel om de vaccinatiegraad in de EU in 2020 boven de 95% te krijgen. Maar mijns inziens mag er wel grover geschut worden ingezet dan een vernieuwde website en kek foldertje.

Verplicht

Het houdt niet op, niet vanzelf. Sterker nog, het gaat maar door met (vaak hoogopgeleide) mensen die superstellige beweringen doen over vaccineren en daarmee een steeds groter wordende angst in de hand werken. En het gevolg? Een lager en lager wordende vaccinatiegraad. We zitten in Nederland dan nog wel ruim boven de kritische grens van 90%, maar om ons heen begint het in diverse landen aardig eng te worden. In Frankrijk en Italië is vaccineren inmiddels verplicht.

Moeten we daar in Nederland ook aan? Ik vind dat lastig. Ergens roept het zélfs bij mij weerstand op dat de overheid dit voor mij beslist. Ik snap heel goed dat dit helemaal bij anti-vaxxers tot alleen maar meer protest en felheid zal leiden en dat is nou juist wat we niet willen. Verplicht vaccineren is in mijn optiek een uiterst redmiddel, maar zeker geen uitgesloten zaak.

Duidelijkheid

Wat moeten we dan nu wel doen? Duidelijkheid geven. Maak er een avondvullend televisieprogramma op alle zenders over, waarin op alle vragen antwoord wordt gegeven. En niet door een assistent-voorlichter van het RIVM, maar door zwaargewichten. Artsen. Professoren. Mensen die ervoor hebben doorgeleerd, die met volle overtuiging kunnen vertellen waarom je wél moet inenten.

Mensen die een sluitend antwoord kunnen geven op vragen als: 'Kun je van inenten autistisch worden?' En die ook duidelijk kunnen maken wat er allemaal in een vaccinatie zit. Want als je de kritische prikkers moet geloven, is het een regelrechte ranzige cocktail van rattengif en afwasmiddel die we onze kinderen doelbewust laten inspuiten. Zet die kritische prikkers op televisie tegenover een doorgewinterde expert. Eens kijken hoelang ze dat kunnen volhouden, met hun diploma van 'Google University'.

Dodelijke slachtoffers

Ik wil de horrorverhalen uitgeplozen hebben. Iedereen kent immers wel iemand die weer iemand kent met een kind dat een dag na de BMR stierf. Klopt het wat die mensen beweren; is het écht zo dat hun kind is overleden door die ene inenting? Of speelden er onderliggende problemen mee?

Hoeveel dodelijke slachtoffers telt het rijksvaccinatieprogramma nou echt? En hoeveel kunnen dat er worden als de ziektes opnieuw toeslaan? Ik wil feiten. Cijfers. Eerlijke antwoorden. Toon ze op televisie. In advertenties in kranten. Op websites. In bushokjes... Overal!

Polio

Maar ik wil vooral heel, heel duidelijk zien - hoe moeilijk ook - wat we met inenten voorkomen. Toon maar eens beelden van een aan mazelen stervend kind. Hoeveel pijn doet dat? Laat kinderen met polio maar eens vertellen hoe het is om zo te leven.

Het moet superindringend zijn, zo indringend dat we ons niet langer meer kunnen verschuilen achter 'Ach het zal wel meevallen'. Hiervan mogen we niet wegkijken. Al die ziektes die door vaccineren worden voorkomen, vallen niet mee. Die zijn vaak dodelijk.

Twijfelen

Ik ben zo bang dat er door de Europese Commissie met wat simpele middelen een halfslachtige poging wordt gedaan om een andere mindset te creëren. En dat zal geen zoden aan de dijk zetten. Die paar zelfverzekerde hoogopgeleide schreeuwerds zijn de doelgroep niet.

Die zullen echt niet naar die televisieavond kijken, zullen toch slechts zichzelf horen. Je moet je richten op de mensen die zij meetrekken. Die twijfelen, die het niet goed weten. Die hebben recht op de allerbeste en de juiste voorlichting. Dus wetenschappelijk Nederland: sta op!

Weigeren

Daarnaast moeten alle kinderdagverblijven en scholen per direct niet gevaccineerde kinderen kunnen weigeren. Die scholen moeten vervolgens een keurmerk krijgen: 100% gevaccineerd. Het is al afschuwelijk dat kritische prikkers hun kinderen blootstellen aan gevaar, maar dat ze daarin ook andere kinderen meetrekken is niet goed te praten.

Verder bij niet vaccineren een stop op de kinderbijslag. Er moet gewoon iets gebeuren, dat is duidelijk. De vaccinatiegraad mag niet nog verder naar beneden, wij horen onze kinderen te beschermen. Doe je dat als ouder niet dan ben je nalatig. En dat kan dan niet zonder gevolgen blijven.

Als al het bovenstaande nog niet helpt, dan zit er niets anders op dan toch maar overgaan tot verplichte vaccinatie en ik zie dat uiteindelijk nog gebeuren ook. Wil je dat niet? Dan zul je elders je heil moeten zoeken, samen met alle andere kritische prikkers. Eens kijken hoe lang het duurt voordat daar dan echt de pleuris (en mazelen, polio en al wat nog meer) uitbreekt.