Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Hollandse Hoogte | Science Photo Library
Opinie

Je menstruatie de vrije loop laten...
Bloody hell!

journaliste

Hester Zitvast

J

Journaliste Hester Zitvast schrijft regelmatig over dat wat haar opvalt in het nieuws. Dit keer freebleeden; de menstruatie wordt omarmd en het bloed krijgt de vrije loop. De verzoening tussen Noord- en Zuid-Korea staat in de schaduw van het bericht op Editie NL dat Iris Verstappen geen tampons gebruikt. Het duurde niet lang of het was trending op Twitter en heel Nederland verbaasde zich over deze maffe beweging. Lekker je menstruatiebloed aan de ficus voeren. Het kan mensen!

'Ik giet het bloed ook bij de planten', kopte het verhaal. Dat was wel even slikken. Bij de planten? Als een soort Pokon dus? Hadden we het dan al die jaren verkeerd gedaan door het weg te gooien? Maar het ging allemaal nog veel verder.

Spaans eiland

Want waar veel vrouwen hun 'periode' toch wel beschouwen als maandelijks ongemak, vindt Iris dat het iets is waarvoor je de tijd voor moet nemen. Ze werkt de eerste twee dagen van haar menstruatie dan ook niet. En een van haar mooiste ervaringen? Recht boven de aarde op Menorca gehurkt ongesteld zitten zijn. Ik verzin het niet, dat zou ik niet eens kunnen.

Het verbaasde mij niets dat er een Spaans eiland in de tekst genoemd werd. Op Spaanse eilanden gebeurt het namelijk vaker. Daar wikkelen vrouwen zich - in een poging te connecten met Moeder Natuur - om een boom of pureren ze placenta's tot smoothies voor een betere heling van lichaam en geest.

Reallifesoap

Talloze alternatievelingen reinigen er - uiteraard tegen betaling van hoge bedragen - loeiend en kotsend van de hallucinogene ayahuasca, hun geest. Ik riep gisteren op Twitter dat we toe zijn aan een reallifesoap over deze mensen. Ik ben nu al fan.

Freebleeden, ik heb er even over nagedacht hoe ik dat kan inpassen in mijn huidige levensstijl. Allereerst die twee dagen in de maand vrij nemen, wordt al lastig. Hoewel het mij heerlijk lijkt om een beetje doelloos in bed te liggen, hebben veel mensen een gezin en/of een baan en dus dagelijkse verplichtingen.

Rommel

Ik kan mijn opdrachtgevers wel melden dat ik de deadline even wat dagen verschuif, omdat ik spiritueel recht boven de aarde in mijn achtertuin zit te bleeden, maar dan vrees ik dat ik in rap tempo op zoek kan naar andere opdrachtgevers.

Dan het praktische gedeelte, want MAN wat moet het een rommel geven. Ik zie allereerst al enorm op tegen de dagelijkse wissel van het beddengoed. Daarnaast heb ik een paar jaar geleden een schandalig bedrag neergelegd voor een fantastisch matras, dat zich nou ook niet bepaald leent voor een paar decoratieve bloedvlekken.

Goddelijke status

Het hele gebeuren an sich zal de schoonheidsprijs niet wegdragen, vrees ik. 'Gaat het wel goed met je moeder? Volgens mij is ze net neergestoken!' 'Oh nee, die is weer een weekje aan het freebleeden. Ga je mee naar boven, gamen?' Mijn pubers zullen gillend het nest vroegtijdig verlaten.

We moeten natuurlijk allemaal doen waar we ons gelukkig bij voelen. Maar ik moet wel zeggen dat ik enorme jeuk krijg van vrouwen die hun vrouwelijkheid een bijna goddelijke status geven. Probeer je even in te beelden wat wij zouden denken als mannen aan deze gekkigheid zouden doen?

Yoniworkshop

Ik heb het even opgezocht, als je wilt, kun je dit weekend een tweedaagse yoniworkshop volgen. Praten over je vagina dus. En je kunt jezelf elders in het land in contact ademen met je baarmoeder. En voor een paar honderd euro kun je geboorterecht, een totaal-vrouw-zijn claimen. Het is allemaal wat.

Ik zie in deze vrouwen vooral een voortdurende zoektocht naar geluk. En er dan zo hemels mogelijk bij kijken en er zoveel mogelijk over corresponderen met zielsverwanten. En natuurlijk een ieder die de gekkigheid in twijfel durft te trekken bestempelen als onwetend.

Nou, dan maar onwetend. Bij mij ligt er tenminste geen bloedspoor in mijn keuken. En toch mensen, heb ik van #freebleeding genoten. Het gaf weer wat reuring in de tent. Een beetje lol aan het land. Maar nu over tot de orde van de dag. Mét tampons, inlegkruisjes of maandverband want alsjeblieft… laten we het wel een beetje netjes houden.