Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Hollandse Hoogte | Frank van Beek Fotografie
Opinie

'Laat het recht op herdenken zwaarder wegen
dan het recht op demonstreren'

journaliste

Hester Zitvast

J

Journaliste Hester Zitvast schrijft over dat wat haar opvalt in het nieuws. Dit keer over de rechtszaak die de extreemlinkse actiegroep Geen 4 mei voor mij aanspant, naar aanleiding van het verbod op de geplande lawaaidemonstratie. Hester: "De rechter zou een statement moeten maken."

Hoeveel zijn het er nou werkelijk? Hoeveel mensen vinden nou écht dat het geoorloofd is om je punt te maken door uitgerekend op 4 mei om 20.00 uur herrie te gaan schoppen op de Dam? Ik tel 261 likes en 381 volgers op Facebook. Amper indrukwekkend. Ik ken naaktkatten en alpaca's op Facebook die er in een uur meer aanhangers bij krijgen.

Onverwerkte emoties

Het leidt geen enkele twijfel dat we massaal een extreem negatief gevoel hebben bij deze actiegroep. En terecht. Aan 4 mei kom je niet. Je mag best iets vinden, zelfs van 4 mei. En je mag ook best voor je standpunt opkomen. Maar niet tijdens Dodenherdenking. Het is in en intriest dat je een Sinterklaasintocht wilt verstieren met je onverwerkte emoties. Maar dit betreft als je het mij vraagt een overtreffende trap van kansloosheid.

Dit is geen feestje. Dit is geen uitgelezen moment om een discussie aan te zwengelen. Dit is een herdenking van een oorlog die aan zo'n 55 miljoen mensen het leven heeft gekost. Dat je daar überhaupt mee durft te fucken is beneden alle, maar dan ook echt álle peil. En weet je? Ik heb een heel sterk vermoeden dat het jullie vooral om de oproer te doen is. Om gewoon lekker alles tegen de gevestigde orde in doen. Dat maakt het nóg triester. Om te janken gewoon.

Rechter

We leven hier in een rechtsstaat en ik begrijp heel goed dat je daardoor met vrijwel alles je gelijk kunt proberen te halen bij een rechter. Zo ook deze actiegroep. Maar zou het niet geweldig zijn als de rechter deze gelegenheid aangrijpt om een enorm punt te maken? Even snel een uitspraak doen, dan het hele gekkenzooitje laten wachten, snel met z'n allen de zaal verlaten, de boel hermetisch afsluiten en 4 mei, ergens rond een uur of 21.00 uur, de deuren weer open gooien?

Dat moet in het hele land toch leiden tot een staande ovatie? En daar, in die verder verlaten rechtszaal, mogen ze dan best om 20.00 uur lawaai maken. Daarvoor worden wat blokfluiten en triangels in de rechtszaal achtergelaten. En wat van die nare speelgoedmicrofoons, die menig ouder al tot waanzin hebben gedreven.

Dus rechter, misschien leest u mee: dit is mijn plan. Het is vast niet helemaal conform u hebt geleerd tijdens uw studie, maar laten we eerlijk zijn; dit stelletje extreemlinkse onruststokers draagt ook niet bepaald het keurmerk der correctheid. Houd de Dam stil. Houd de Dam stil voor iedereen die wil herdenken. Dat lijkt mij op dit moment een veel belangrijker recht dan het recht tot demonstreren.