Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

moeder met kinderen in bed met Moederdag
Foto: Hollandse Hoogte
Opinie

'Moederdag is alleen maar leuk
als de kinderen klein zijn'

journaliste

Hester Zitvast

J

Journaliste Hester Zitvast schrijft regelmatig over dat wat haar opvalt in het nieuws. Dit keer de ophef omtrent moederdagcadeaus.

We kunnen niet veel meer hebben hè, tegenwoordig. Ik heb het idee dat vrouwen er tegenwoordig een topsport van maken om van streek te raken door de lulligste dingen. Nu dus weer de suggesties van winkels dat moederdagcadeaus moeten worden gezocht in de hoek van de huishoudelijke apparatuur, naaimachines en keukenschorten. En dat trekken we niet, want het zou suggereren dat we weer aan het werk moeten.

Extra omzet

Allereerst; dikke wake-up call: Moederdag is een commerciële poppenkast. Misschien leeft er nog ergens het gevoel bij je dat het een dag is waarop jij als moeder om je eindeloze liefde, je tomeloze inzet en je geweldige karakter in het zonnetje wordt gezet, maar het is gewoon de bedoeling dat de winkels extra omzet draaien. En daarbij wordt handig gebruik gemaakt van het feit dat vaders en kinderen-vanaf-een-bepaalde-leeftijd ook wel weten dat het alleen maar kan lonen om eens in het jaar een paar croissants op het bed te gooien met een leuk cadeau erbij.

Moederdag is als je het mij vraagt eigenlijk alleen maar leuk als de kinderen klein zijn. Als ze op school met ziel en zaligheid iets voor je knutselen. Mijn moeder koestert nog de kralenketting die mijn broertje als kleuter voor haar kleide. En toen mijn kinderen nog jong waren en een zelfgeschreven dan wel voorgekauwd gedicht aan de rand van mijn bed voordroegen, kon je mij opvegen. Dat is zoals wij moeders Moederdag graag zien. Maar het is de laatste jaren meer en meer uit de hand gelopen.

Goud en zilver

Er moeten cadeaus komen en niet zo zuinig ook. Een stuk zeep of een bosje zelfgeplukte margrieten volstaat niet meer. Check Facebook dit weekend maar eens; er zijn talloze moeders die worden omhangen met goud en zilver en peperdure luchtjes krijgen. En zoiets moet je natuurlijk delen, opdat niet alleen jij, maar ook de rest van de wereld ziet dat je het beste van het beste waard bent.

Winkels weten dat. Dus winkels spelen daar op in. En aangezien niet iedere winkel een juwelier of parfumerie is, trekken ze alles uit de kast wat mogelijk iets met een vrouw te maken heeft. Een stofzuiger. Een snelkookpan. Een schort. Een stoomstrijkijzer. Een messenset. Een badmat. Een naaimachine. Ja, dat is natuurlijk vreselijk stereotiep. En waar we massaal op onze achterste benen staan als het over de genderdiscussie gaat (waarbij toch de 'doe eens normaal-emotie' overheerst), zijn we feministisch als het aankomt op moederdagcadeaus. Dan voelen we ons toch net iets meer aangesproken door het nieuwste Chanel-luchtje dan een frituurpan.

In de bonus

Maar hey: dat het in de folders als suggestie staat, wil niet zeggen dat je het ook moet kopen hè? Ik hang ook niet iedere week briesend met Albert Heijn aan de telefoon omdat ze weer de boter in de bonus hebben, terwijl ik dat dus helemaal niet lust. Zoals wij vrouwen overspoeld worden met huishoudelijke cadeausuggesties, kunnen de mannen over een paar weken weer hun hart ophalen aan de boren, de goed gevulde gereedschapskisten en hoge drukspuiten (enne, volgens mij moeten ze daar dus óók gewoon mee aan de slag!). Maar who cares? Je koopt toch wat JIJ wilt kopen? Toch niet wat de wekelijkse stapel folders je voorhoudt?

Als we maar wat te zeiken hebben, dus. Nou, dan bij dezen een tip: plak een NEE-NEE-sticker op je brievenbus. Dan word je al een heel stuk minder geconfronteerd met de commerciële terreur. Doe lekker aan Moederdag zolang je kinderen nog de plak-kleur- en-kleileeftijd hebben en schaf het daarna gewoon af. Heb je nou echt die gouden ring nodig om te weten dat je het goed doet en gewaardeerd wordt? En laten we eerlijk zijn: een gouden ring is prachtig. Maar van een gelikte pannenset of een fantastisch stoomstrijkijzer heb je onder de streep toch écht meer profijt.