Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: TLG
Opinie

Deze verspreking van Jeroen Pauw zegt alles:
we hebben nog een lange weg te gaan

journaliste

Hester Zitvast

S

Scarlet en Joyce, een lesbisch stel uit Utrecht, startten twee jaar geleden een bijzondere zoektocht; een zoektocht naar zaad. Ze wilden een kindje en besloten daar de kracht van het internet voor in te schakelen. En met succes, want Joyce is inmiddels zwanger en daarover spraken ze gisteren bij PAUW. Joyce vertelde en passent dat haar oudere zus ook lesbisch is. Jeroen Pauw reageerde daar wel heel opmerkelijk op. Hij zei: “Had je niet het gevoel dat je huis door ontzettend veel leed getroffen werd?” Hoezo leed?

Bosneger

We zitten nog een beetje in de naweeën van het bosnegerverhaal. Iets van meegekregen? Zal toch wel? De ophef betreft kapper Ad Peters, die zich in het RTL-programma Bubbels en Gloss uitlaat over kroesend haar en daarover zegt: “Daarom is het ook belangrijk om jouw klanten hier ook tips over te geven. Want die mensen willen ook wel eens wat anders, je wil er niet altijd als een bosneger bij lopen.”

Racistisch

Een rel was geboren en als je sommige reacties op internet moest geloven, was heel blank Nederland uitgesproken racistisch door dit zomaar toe te staan. Nou denk ik niet dat iemand Ad als spreekbuis ziet.

Het was een domme, uiterst onhandige uitspraak van één iemand, maar toegegeven: deze opmerking had uit talloze andere monden kunnen rollen (alleen dan in de beslotenheid van het eigen huis, een feestje of ergens waar geen camera's zijn). 

Afzeiken

Het ligt voor de hand om te beginnen over de vergelijking melkboerenhondenhaar, maar de ervaring leert dat dat een cómpléét ander verhaal is. Mensen met melkboerenhondenhaar worden namelijk nooit gediscrimineerd. Dus daar mag je dat wel tegen zegen.

Je mag iemand ook niet dik noemen, maar je mag wel losgaan op extreem slanke (lees dunne) mensen. Ik voel het verschil voor een deel wel aan, maar vind ergens dat we, als we iets willen veranderen, dan ook gewoon één lijn moeten trekken. Dan wil ik bijvoorbeeld ook nooit meer iets over mijn spierwitte benen horen. Gewoon niemand afzeiken over wat dan ook.

Leed

Maar tot zover bosnegergate. Laten we het over PAUW hebben. Want daar zaten Scarlet en Joyce dus gisteren enthousiast te vertellen over hun zaadzoektocht. Jeroen vroeg of Joyce niet vond dat haar huis door ontzettend veel leed werd getroffen, aangezien niet alleen zij, maar ook haar zus lesbisch is.

Niemand aan tafel reageerde op die woorden en Joyce antwoordde zonder er een kritische vraag bij te stellen. Iedereen stond toe dat homoseksualiteit door de presentator als ‘leed’ werd bestempeld.

Niet zo bedoeld

Hoe kan dit? Ik zat het te kijken met naast me mijn beste – homoseksuele – vriend. We raakten erover in gesprek. Mijn eigen vriend dacht dat Jeroen Pauw doelde op het niet krijgen van kleinkinderen, dat daar het leed in zat.

Mijn beste vriend dacht er anders over. “Ik denk dat hij erop doelt dat ouders tóch gewoon hopen dat hun kind niet anders geaard is. Dat homoseksualiteit in dat opzicht dus als leed wordt gezien.” Ik geloof dat hij daar gelijk in heeft. Het was een slip of the tongue en vast niet zo bedoeld. Pauw lijkt me een vrij open-minded man. Maar het werd wél gezegd.

Diepgeworteld

Misschien vind ik de reactie van Pauw wel erger dan die van kapper Ad. Kapper Ad reageerde gewoon dom en stom, Jeroen Pauw vanuit een diepgeworteld gevoel over hoe het hoort te zijn in de wereld. Man bij vrouw en niet anders. We accepteren het wel, maar accepteren we het wel echt?

Ik hoor nog zo vaak mensen zeggen: “Homo’s, prima hoor. Als ik ze maar niet hoef te zien zoenen.” Of: “Als ze maar van mij afblijven…” of “Een kind hoort toch een vader en een moeder te hebben.” En: “De natuur heeft het niet zo bedoeld natuurlijk...” Ook zo’n kansloze inkopper.

Intoleranter dan we denken

De acceptatie is er niet voor 100%, niet eens voor 50% als je het mij vraagt. We zien het in geweld tegen gays heel duidelijk en onmiskenbaar. Dat vinden we allemaal afschuwelijk. Dan spreken we onze afkeur uit en delen we de berichten op social media in de hoop dat het ooit stopt.

Maar laten we het eens in het klein bij onszelf aanpakken. We trekken er dan misschien wel niet met een knuppel op uit om wat homo’s neer te slaan, maar kunnen we niet toch iets aan ons eigen denkbeeld wijzigen? Want waarom willen we geen gays openlijk zien zoenen? En waarom zou het erg zijn als je kind gay is?

Wie zegt dat de natuur het alleen maar op de man/vrouw-manier bedoeld heeft? Waarom moet je homoseksualiteit ‘leed’ noemen? We hebben nog een lange weg te gaan, mensen. We zijn inderdaad racistisch. En op talloze gebieden heel veel intoleranter dan we denken.