Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Hollandse Hoogte | Cultura Images RF
Opinie

'Bizar dat een vrouw aan de top
nog steeds nieuws is!'

journaliste

Hester Zitvast

A

Air France-KLM heeft een nieuw iemand aan het roer en dat nieuws kreeg van de NOS wel een heel opmerkelijke kop: 'Vrouw tijdelijk aan hoofd Air France-KLM'. Vul nou op de plaats van het woord 'vrouw' eens 'man' in. Juist. Dat zul je niet snel lezen, of wel?

We zijn er zo aan gewend dat - vooralsnog - vooral mannen topposities bekleden, dat vrouwelijk leiderschap op zich al nieuws is. En dat vínden we ook. Tegelijkertijd willen we dat het tij keert en dat er meer gelijkheid (lees: volledige gelijkheid) komt. Hoe geëmancipeerd zijn we nou eigenlijk?

Van de zotten

De NOS-kop werd al spoedig vervangen door 'Tijdelijk opvolger voor opgestapte topman bij Air France-KLM'. De redacteur had een uitglijder gemaakt en de eindredacteur dus ook. En het ís natuurlijk ook van de zotten dat het feit dat het een vrouw betreft groter nieuws is dan het nieuws zelf.

Als een vrouw fulltime werkt of een belangrijke functie bekleedt, is de eerste gedachte bij velen toch: 'En de kinderen dan?' en 'Hoe doet ze dat thuis?' Ik merk het zelfs in mijn gezin. Mijn vriend zei onlangs: 'Je werkt wel heel veel. Het zou wel wat minder kunnen; je hoeft toch niet alles aan te nemen?' Ik wist niet wat ik hoorde! Alsof ik hem ooit zou vragen minder te werken om meer bij de kinderen te kunnen zijn.

Verdedigen

'Gaan de kinderen vier dagen per week naar de opvang? Vijf? Maar waarom heb je dan kinderen genomen?' Een typisch voorbeeld van een vraag die in minimaal 98% van de gevallen louter aan een vrouw zal worden gesteld. Wij vrouwen moeten ons altijd verdedigen, altijd verantwoorden. Altijd die keuze maken, alsof het niet gewoon ook allebei kan.

Natuurlijk is het niet oké om kinderen de hele week hele dagen onder te brengen bij anderen. Ouders moeten er gewoon voor ze zijn en niet alleen even een uurtje voordat ze hun bed in gaan.

Kleine kinderen

Maar wat zo krom is, is dat het dan dus vrijwel altijd maar die moeder is die daarvoor moet inleveren. Het aantal mannen dat van vijf naar drie dagen werken gaat, is op een paar handen te tellen. En als ze het doen, worden ze door de omgeving als 'apart' bestempeld. Al net zo apart als die ene vrouw die het wel tot de top schopt.

Anne-Marie Couderc (jaja, ze heeft dus ook gewoon een naam!) wordt vandaag benoemd als interim-voorzitter van de raad van commissarissen en is 68. Dat zal veel mensen geruststellen; op die leeftijd heb je doorgaans geen kleine kinderen meer.

Staking

Geen ingewikkeld gedoe met kolven, een dagje thuisblijven omdat er weer eens griep heerst of wat schuiven met dagen in verband met een studiedag of staking. We kunnen dus spreken van een geaccepteerde topvrouw.

Als vrouwen dan al door klimmen, laat ze de top dan bereiken als ze daar de leeftijd voor hebben. Het is belachelijk. Carrière maken kan je met iedere geslacht, op iedere leeftijd, in iedere levensfase. Maar zolang koppen als die van de NOS gemaakt blijven worden, zal een echte verandering in doen en denken nog wel even uitblijven.

Jij op VROUW.nl

Zit er in jouw pen ook een Opinie?

Schrijf 'm dan hier!