Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Hollandse Hoogte | Arie Kievit
Opinie

'Zeg kabinet, wanneer voeren jullie
de suikertaks in?'

journaliste

Hester Zitvast

J

Journaliste Hester Zitvast schrijft regelmatig over dat wat haar opvalt in het nieuws. Dit keer opnieuw over de succesvolle invoering van een suikertaks in Groot-Brittannië. "Het voelt krom, om te vragen om belasting. Maar ik doe het bij deze toch. Want een suikertaks, lieve mensen hebben we echt, écht nodig. Hier moet ons kabinet geen jaren, nee zelfs geen maanden meer mee wachten. Voer het nu maar in. Doe het gisteren!

Ik moet zeggen dat ik in eerst instantie ook wat minachtend keek toen ik voor het eerst over suikertaks hoorde. 'Pff, moet je een paar cent meer betalen voor je cola. Boeien!', zoiets heb ik ongetwijfeld geroepen. Een iets duurder product zal de meeste consumenten een rotzorg zijn. Ik denk dat we zelfs volop rokers houden als een pakje sigaretten een gemiddeld maandsalaris behelst.

Superslecht

Gisteren werd opnieuw de film That Sugar uitgezonden op NPO3. Mocht je er nog aan twijfelen of suiker echt wel zo slecht is, dan neemt Uitzending gemist geheid jouw twijfel weg: het is superslecht voor je!

En de ellende is: het zit echt overal in. Ik heb eens geprobeerd suikervrij te eten, maar strandde na een paar uur al. Het is niet te doen. Ja, vast wel voor mensen die er echt een dagtaak aan willen hebben, maar een beetje productinformatie scannen in de supermarkt leert dat vrijwel overal suiker inzit: in bouillon, in soepen, in blikgroenten... You name it!

Suikerklontjesposter

Een heel makkelijke manier om suiker binnen te krijgen, is via drinken. Wie weleens voor het frisdrankschap staat, weet dat er talloze sapjes, drankjes en 'watertjes' verkrijgbaar zijn waarin absurd veel suiker zit.

Ooit weleens zo'n 'suikerklontjesposter' gezien? Nou, daarop zie je dus wat een klein kind naar binnen giet als je het een onschuldig ogend pakje drinken geeft. Bij ieder pakje staat het aantal geschatte suikerklontjes (een klontje weegt gemiddeld 5 gram, red.) afgebeeld. In sommige pakjes zitten er wel zes. Drink that!

30.000 ton

In Groot-Brittannië is inmiddels een suikertaks ingevoerd. En nee, niet meteen stuiteren: dat hoef jij dus niet in je portemonnee te voelen. Want wat doen frisdrankfabrikanten als ze hun prijzen moeten verhogen omdat er teveel suiker in zit? Dan verlagen ze het suikergehalte!

In april van dit jaar was de hoeveelheid suiker in Britse frisdranken al met 30.000 ton afgenomen. Er is sprake van een reductie van 50%! Waar werd gedacht dat de fabrikanten het allemaal maar moeilijk en lastig zouden vinden, werd het moeiteloos aangepast. Geweldig toch?

Zwakke term

Ik snap werkelijk niet waarom we niet van dit prachtige voorbeeld leren en direct boter bij de vis doen. Hoppa: Groot-Brittannië om, wij ook om. Dit wiel hoeven we geen tweede keer uit te vinden. Het ministerie van Volksgezondheid heeft in april laten weten de ambitie te hebben om mensen te verleiden gezonder te leven.

De staatssecretaris staat open voor alle maatregelen die effectief en uitvoerbaar zijn. Er is momenteel een akkoord met voedselfabrikanten waarin zij onder andere hebben toegezegd voor 2020 de hoeveelheid suiker in frisdranken te verminderen met 20%. 20%! Wat een lullig getal, als dat ook 50% kan zijn. En waarom zo'n zwakke term al 'ambitie hebben'. Doe het gewoon!

Spijkers met koppen!

Ik ben misschien wat ongeduldig, maar ik vind niet dat je nog twee jaar moet wachten en het eerst met 20% moet proberen. Heel veel kinderen zijn te dik. En suiker is overal. Hak gewoon een knoop door en slaap er niet nog zeshonderd nachtjes over. Suikertaks invoeren, nu. Het is de hoogste tijd en er is geen ruimte meer voor een softe aanpak. Dus kunnen we na Pinksteren spijkers met koppen slaan?