Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Hollandse Hoogte | Cultura Images RF
Opinie

'Zetten we even de vagina
in de zomermodus, dames en jonge meiden?'

journaliste

Hester Zitvast

J

Journalist Hester Zitvast schrijft over dat wat haar opvalt in het nieuws. Dit keer over vagina's die in de zomerstand zouden moeten....

Een paar maanden voordat de zomer begint, slaat bij veel vrouwen de gekte ietwat toe.

Bikiniproof

Het lijf moet bikiniproof zijn, dus doen we vijfhonderd sit ups per dag, trekken we de hardloopschoenen uit het vet en proberen we ieder dieet uit dat de buik zo plat mogelijk maakt en de putten in de kont minimaliseert. Teen Vogue deed er een schep bovenop door de vrouwelijke twitteraar te doen opschrikken. Want naast het bikiniproof maken, moet je ook extra aandacht besteden aan wat onder die bikini zit; de vagina! Dus hebben jullie die al in de zomerstand gezet?

Gezonde vagina

Je zal in 2018 maar een jonge meid zijn en je vastklampen aan Teen Vogue voor je dagelijkse portie relevant nieuws. Dan heb je er de afgelopen week mooi een taak bij gekregen. Je vagina gezond maken en houden. Hoe maak je mensen gek? Nou, met dat soort artikelen dus. Want je krijgt allerlei angsten opgedrongen die je helemaal niet hoeft te hebben. Het schijnt namelijk echt niet zo te zijn dat gynaecologen en huisartsen overuren draaien, omdat de zomer genadeloos toeslaat 'daar beneden'. 

Onrust

Wat is nou het geval? De tweet 'How to keep your vagina healty all summer' van eerder deze week, verwijst naar een artikel uit 2017. Vorig jaar meenden Teen Vogue dus met dezelfde opruiende tekst de aandacht van jonge vrouwen te moeten opeisen. En dit jaar doen ze het gewoon nog een keer over. Onrust maken over iets waar je helemaal geen onrust over hoeft te hebben. En in dit geval ook nog eens met jonge – en vaak onzekere - meiden als doelgroep. Een kwalijke zaak. 

All-season-vagina

Vagina's hebben namelijk helemaal geen last van de zomer. Ook niet van de winter; de vagina is een redelijk 'all-season-ding'. De Amerikaans gynaecoloog Jen Gunter zegt erover: "Vagina’s functioneren prima in elk seizoen. Echt waar. Ik beheer een kliniek voor vulvavaginale stoornissen en wij hebben het niet drukker wanneer de temperatuur stijgt." Knoop dat maar in je oren.

Tegenstrijdigheid

We kunnen dus stellen dat we hier het zoveelste gezondheidsartikel hebben, waar je alleen maar onrustig van wordt. Want als je alle adviezen opvolgt, dan heb je daar niet alleen een driedubbele dagtaak aan. Je zult ook op diverse terreinen tegenstrijdig bezig zijn. Waar je gisteren nog rimpels tegenging door direct na de lunch drie koppen koffie te drinken – om maar eens iets geks, maar zeker niet onwaarschijnlijks te noemen – mag je morgen hooguit wat scrubben met een vermalen koffieboon voor dat optimale gladde huidje.

Bikinilijf

Ik roep al langer dat we ons niet al te druk moeten maken over drie vele vreselijke gezondheidsclaims. Je zou er zo mee bezig zijn, dat je gewoon vergeet te genieten en te leven en dat kan toch niet de bedoeling zijn? Dames, jonge meiden; maak je dus niet al te druk over zand in je vagina.

Of een broeierig vocht badpak. En als we dan toch bezig zijn: steek nou ook eens niet ál je energie in dat bikinilijf en stressen over of je wel of niet strak genoeg bent. Veel beter accepteer je dat we allemaal anders zijn en omarm je het lijf dat je hebt. Die strakke buik gaat je écht niet gelukkig maken. Van jezelf houden wel.