Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Vrouw kroelt met baby
Foto: Hollandse Hoogte | EyeEm Mobile GmbH
Opinie

'Ultieme kick na bevallen komt niet van de weegschaal,
maar van je kind'

journaliste

Hester Zitvast

J

Journaliste Hester Zitvast schrijft over dat wat haar opvalt in het nieuws. Dit keer schrijft ze over het nieuwste boek van Fajah Lourens. "Dit is niet de norm! Laat je kraamtijd er niet door verpesten." Met die woorden vestigt gynaecoloog Bertho Nieboer op Twitter de aandacht op een van Fajah Lourens nieuwste kindjes: Killerbody back in shape.

In het boek vind je onder meer een 12-wekendieet voor na je bevallig en een trainingsschema. Ik kan dokter Nieboer wel zoenen voor zijn woorden. Want echt lieve kersverse moeders; het leven draait niet om die platte buik en dat strakke lijf. Het draait, zeker zo kort na de bevalling, om je kind!

Bukken

Ik weet nog goed dat ik in het kraambed lag van mijn eerste kind, nu zeventien jaar geleden. Ik had gedacht dat mijn buik wel weer redelijk in model zou trekken nu dat zwaargewicht eruit was, maar met een beetje verbeelding had ik die eerste week nog net zo makkelijk hoogzwanger kunnen zijn.

Vooral voorover bukken gaf een bijzonder effect. Mijn navel raakte dan nog net mijn tenen niet. Dus daar lag ik, verre van in shape. Mijn toenmalige schoonzusje kwam langs om mijn kind te bewonderen.

Skinny

Ze hield mijn zoon vast, zei dat ie prachtig was en legde niet veel later haar rechterbeen op mijn bed. 'Moet je kijken, nieuwe skinny. Wat vind je ervan?' Ik keek naar de loeistrakke benen in de nog strakkere skinny. Zelden heb ik me meer verwant gevoeld aan een walrus als op dat moment.

Ik was 23, superjong en onzeker. Je denkt dan werkelijk nog dat je geluk naar kilo's te vertalen valt. Dat leer je wel af als je wat ouder bent. Bij mijn tweede was ik al veel minder onzeker over mijn lijf en bij mijn derde, inmiddels een 'oude moeder' van 36, boeide het mij helemaal niet meer.

Weerstand

Niet dat ik de boel maar de boel liet, zeker niet. Als je na een bevalling gewoon gezond blijft eten en dagelijks een lekker stukje wandelt, dan trek je echt (trust me, daar hoef je geen duur boek voor te kopen!) weer in vorm.

Als ik een boek zie als dat van Fajah, voel ik een enorme weerstand opkomen, merk ik. Natuurlijk dringt niemand zwangere vrouwen dat boek op en hoef je helemaal niet verplicht aan die poppenkast mee te doen. Maar zo'n boek suggereert dat je in de maanden na de geboorte van je kindje druk met je lijf moet zijn.

Weegschaal

Dat je moet trainen. En diëten. Terwijl je pas écht gelukkig zult worden als je jezelf lekker de tijd geeft te wennen aan je nieuwe rol als moeder. De ultieme kick komt niet van een dalend getal op de weegschaal. De ultieme kick komt van zomaar een uur naast je baby op bed liggen en kijken hoe het slaapt.

Eerder deze week sloeg Rámon van 3FM de plank verschrikkelijk mis door een foto van beautyblogger Serena Verbon op Twitter als 'goor' te bestempelen. Goor ja. Laat dat woord even goed tot je doordringen. Mijn eerste gevoel was Rámon daadwerkelijk aan iets écht heel goors bloot te stellen.

Respectloos

Hem bijvoorbeeld even met zijn snuit door een hondendrol trekken bijvoorbeeld en daar dan hysterisch bij gillen: 'Nou Rámon, zeg nu nog eens hardop wat je van de buik van Serena vindt?' Maar gelukkig deden de social media hun werk en werd hem op niet mis te verstane wijze duidelijk gemaakt dat hij te ver was gegaan.

Je bestempelt een foto van een net bevallen vrouw niet als goor. Wat mij betreft bestempel je trouwens geen één lijf als goor. Zoiets doen is namelijk, los van volstrekt nutteloos, respectloos. Het maakt mensen onzeker.

Niet realistisch

Er zullen talloze vrouwen de foto van Serana's buik in hun hoofd hebben vergeleken met hun eigen buik, na de bevalling. Buiken met striae. Buiken met een litteken van een keizersnee. Als de buik van Serena al 'goor' is, wat is die van hen dan?

We worden tegenwoordig overspoeld met niet realistische plaatjes. Prachtige megaslanke vrouwen die gebronsd en afgetraind met een baby op de arm oogverblindend mooi lopen te zijn. Iedere dag weer zien we dat, op Instagram, op Facebook, in bladen - you name it.

Maatje 36

Dat maakt onzeker. Het is zó niet zoals het in het echt is. Net zoals de cover van Fajahs nieuwe boek slechts voor een paar vrouwen een realistisch beeld schetst. (Want natuurlijk, ze zijn er, vrouwen die de hele rollercoaster van zwanger zijn en bevallen met maatje 36 afsluiten!)

Maak je toch niet zo druk om dat lijf. Zorg dat het gezond is, uiteraard. Maar blijf in die kraamtijd toch weg uit sportscholen waar de mensen zo ongelooflijk druk met zichzelf zijn. Je hebt een kind om voor te zorgen. Om van te genieten.

Spinnen

Je kraamtijd krijg je nooit, nooit meer terug. Wil je er werkelijk iets van missen omdat je zonodig met een paar weken alweer naar zumba moet? Of jezelf het zweet in de bilnaad wilt fietsen tijdens het spinnen?

Boeken als die van Fajah kun je natuurlijk niet verbieden. En dj's als Rámon kun je niet het zwijgen opleggen. Maar lieve moeders, alsjeblieft, laten wij er gewoon niet aan toegeven en naar luisteren, omdat wij instinctief weten wat echt belangrijk is. Namelijke ons kind. En dat jij zoiets moois in je lijf hebt laten groeien, maakt dat je voor je lijf een gouden medaille hoort te krijgen.