Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

AP | Associated Press
Opinie

Is Beyoncé weer zwanger?
Stop toch eens met die speculaties!

blogger

Marloes Grimbergen

G

Gisteren wisten de fans het zeker: Beyoncé is zwanger van haar vierde kind. Ze hadden een buikje gespot en zijn er heilig van overtuigd dat in dat buikje een volgend wonder zit verstopt. Komt het dan bij geen enkele fan op dat Queen B misschien net een dubbele cheeseburger of een XL pizza heeft gegeten?

En dan nog; waarom moet er bij elk hobbeltje en ieder grammetje meteen gespeculeerd worden over een zwangerschap? Ik zou gek worden van al dat gegis als ik Beyoncé was.

 

Zijn dat nou je fans? De mensen die met een vergrootglas naar je pens zitten te loeren om een prille zwangerschap te ontdekken?

Komt er al een tweede?

Zelf had ik de mazzel dat ik zwanger was voordat mijn omgeving überhaupt wist dat ik een relatie had. Met de bekendmaking van mijn zwangerschap, kon ik direct mijn nieuwe liefde voorstellen.

Maar inmiddels is onze zoon bijna twee en worden we gestoord van de vraag ‘of er al een tweede komt’. En als ik een keer géén wijntje bestel bij het eten, zie ik de blikken al gaan: zou het? Ik merk dat ik soms toch maar een wijntje bestel, zelfs als ik er eigenlijk niet per se trek in heb. Puur om de vragen of speculaties te voorkomen.

Van een vriendin die nog geen kinderen heeft, hoor ik dezelfde ‘klacht’. Zij en haar vriend zijn al jaren samen, maar een kindje is er (nog) niet. Nu ze de dertig ruim is gepasseerd, hoort ze regelmatig voorbijkomen ‘dat het nu toch wel tijd wordt’, of ‘wanneer het nu eindelijk zover is’. Doodvermoeiend en vooral: vervelend.

Bemoei je er niet mee

Waar bemoeien mensen zich mee? Waarom is het zo interessant om te weten of mijn vriend en ik op cyclus vrijen? Of waarom zou het ‘tijd’ voor mijn vriendin zijn om te baren? Wie bepaalt dat?

Elke keer als iemand nu aan mij vraagt of we ‘al bezig’ zijn voor een tweede, stel ik direct een wedervraag: “En hoe is het met jouw seksleven? Wanneer ben jij ‘bezig’?”

Pijnlijke vraag

Want hoewel het enerzijds een heel persoonlijke vraag is, kan het anderzijds ook een heel pijnlijke vraag zijn. Misschien zijn mijn vriend en ik al een jaar bezig om weer zwanger te worden, misschien zit mijn vriendin al vier jaar in een medisch traject omdat het zwanger worden niet lukt.

En wat heel veel mensen al helemaal niet begrijpen: misschien zitten mijn vriendin, Beyoncé en ik wel helemaal niet te wachten op (nog) een baby.

Bodyshaming

Dus zullen we iets met elkaar afspreken? Laten we de vraag niet meer stellen. Laat koppels met rust, laat hen zelf bepalen of en wanneer ze vertellen dat ze “bezig” zijn, of zwanger zijn.

En ga al helemaal niet speculeren over buikjes. Laat Beyoncé lekker een buikje hebben, laat alle vrouwen lekker een buikje hebben, mét of zonder baby erin. Want of je nu fan bent of niet, dit soort speculaties zijn ook gewoon bodyshaming, of je het nu vriendelijk bedoelt of niet.

Gerelateerde onderwerpen