Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Hollandse Hoogte | EyeEm Mobile GmbH
Opinie

Verbied botox en fillers tot 21 jaar
Op je achttiende heb je geen rimpels!

journaliste

Hester Zitvast

J

Journaliste Hester Zitvast schrijft over dat wat haar opvalt in het nieuws. Dit keer schrijft ze over botox en fillers bij jongeren. CDA-kamerlid Joba van den Berg wil de leeftijdsgrens voor cosmetische ingrepen van 18 naar 21 jaar trekken, en daar is Hester het grondig mee eens. Overdreven betuttelend gedrag? Welnee!

Het is hip in bepaalde kringen, waar de Chanel-tassen al in de brugklas aan de armen bungelen en schoenen van 500 euro de normaalste zaak van de wereld zijn, om als tijdverdrijf een botoxje te zetten of een lip op te vullen. Even naproosten met een glaasje peperdure champagne, uiteraard een verslag op Instagram knallen en door.

We hebben er in Nederland een hekel aan betutteld te worden. Alles moet gewoon kunnen en bij voorkeur ook op iedere leeftijd. De overheid moet zich er niet mee bemoeien!

Opgeheven vingertje

Nou moet ik zeggen dat het idee aan het opgeheven vingertje van de Nederlandse politiek mij ook direct jeuk bezorgt, maar hier en daar een regel ter bescherming is écht geen overbodige luxe. Probeer er even objectief naar te kijken...

Permanentje

Botox en fillers, het begint een beetje het nieuwe permanentje te worden. Weten jullie nog, die tijd dat we ineens massaal als jonge mensen ook een permanent lieten zetten?

Och, was er toen maar iemand die had gezegd: dat is verboden op jullie leeftijd. Nou heeft dat geen blijvende gevolgen voor ons gehad. We liepen er een paar maanden als een volstrekt idioot uitziende poedel bij, maar dat deden al je vriendinnen ook, dus so what. Maar botox en fillers, dat is echt een stap verder.

Preventief

We zagen Koen en Gigi, de Hillegersberg-handtassen uit het tv-programma Niet lullen, maar poetsen destijds als leuk uitje een botoxje zetten. Nee, ze hadden geen rimpels, het was puur preventief. Je weet natuurlijk nooit wat er allemaal komen gaat en alleen al het idee van een groefje in het gezicht is genoeg om er een halve depressie van te krijgen.

En daar zit ’m de crux van dit verhaal. Want waarom wil je botox?  Wil je het omdat het in je omgeving de normaalste zaak van de wereld is? Ben je onzeker over je uiterlijk? Of heb je een diepgewortelde angst om oud te worden?

Want in alledrie de gevallen denk ik dat een bezoek aan een psycholoog meer goed doet dan een bezoek aan een cosmetisch arts. Je hébt namelijk geen rimpels als je 18 bent. En in de drie jaar tussen je 18e en 21ste ben je mogelijk net iets sterker in je schoenen gaan staan, waardoor je inziet dat je echt (nog) niet aan jezelf hoeft te laten sleutelen.

Bijklussen

Grenzen vervagen makkelijk. Na een bezoekje aan de botox-arts, is een filler in je lip de volgende stap. En als je dan toch bezig bent, over een paar jaar ook een mini-facelift; je staat nu toch al met je gegevens in het systeem.

Uiteraard zijn de meeste cosmetisch artsen het niet met me eens. Ze bepleiten dat ze écht niet spuiten bij jongvolwassenen die het niet nodig hebben. Maar ondertussen kan iedereen die basisarts is op deze manier bijklussen.

Je zult de huis- en tandartsen de kost moeten geven die hun vijfde vakantie op deze manier in de avonduren bijverdienen; de meesten van hen kijken echt niet op een rimpelloze 18-jarige meer of minder – die geven ze probleemloos een ‘babybotox’.

Ouder worden

Verbied het dus maar, tot 21 jaar. Het is ook niet dat je daarmee voor iemand de lol uit het leven haalt, hè? Je ontneemt niet iemand de mogelijkheid tot autorijden, bijvoorbeeld. Nee, je mag dan drie jaar langer geen gif in je hoofd spuiten, boehoe.

Het lijkt me een prima zet, zo’n verhoging, en mag wat mij betreft per direct worden ingevoerd. Laten we maar eens wat meer accepteren dat ouder worden een niet te voorkomen onderdeel van het leven is. Dat kun je je maar beter bijtijds realiseren, om teleurstellingen te voorkomen.

Hester Zitvast is zondag 17 juni om 17.30 uur in het programma CritiX van Radio FunX te gast, om over dit onderwerp te praten.