Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Selfie in de kleedkamer
Opinie

Zullen we het qua bodyshamen
ook opnemen voor niet-BN'ers?

Coordinator Online

Merel Schut

G

Gisteravond scrolde ik door mijn instagram-feed en zag een foto van een bekende cabaretier. Hij had een selfie gemaakt in de kleedkamer van zijn sportschool. Prima, zou je denken. Ware het niet dat op de achtergrond een man met een prominent buikje zich net omkleedt. 'Zo fijn als je op de sportschool niet de enige bent die aan z'n buikje werkt. Kijk hem nou, wat een mooie man. En ik mag er ook zijn.' Hoewel groot fan van deze cabaretier was ik enorm teleurgesteld door deze post.

Het deed me denken aan het Amerikaanse Playboy-model Dani Mathers die twee jaar geleden met een soortgelijke actie het nieuws haalde.

Bokshandschoenen

In de kleedkamer fotografeerde ze een douchende vrouw. De foto zette ze op social media met de woorden: 'Als ik dit beeld niet kan vergeten, dan jullie ook niet'. Ze kreeg (terecht) bakken kritiek op de foto. Later bood ze haar excuses aan. 

In de reacties onder de foto van 'onze' cabaretier werd de man op de achtergrond vooral uitgelachen. Een trainer van een van de hipste sportscholen in onze hoofdstad zei zelfs: 'Tijd om de bokshandschoenen aan te doen mister'. Mij zou hij er in ieder geval allesbehalve mee motiveren, als ik daar zou sporten. 

Pet

Ik werd er boos van. Leuk, als je je dapper meldt bij die hippe sportschool in Amsterdam om aan je buikje te werken, en je eindigt op de social media-account van een BN'er.  Deze BN'er zag ik trouwens zelf ook regelmatig in de Amsterdamse sportschool waar ik ooit een abonnement had. Met een pet over zijn gezicht, zodat niemand hem zou herkennen.

Ik besloot hem een bericht te sturen over de foto. 'Op een schaal van 1 tot 10: hoe zou jij het vinden als je medesporters je in de kleedkamer fotograferen en op sociale media zetten? Je bedoelt het misschien niet zo maar de reacties van je volgers zijn ook buitengewoon onaardig.' Een reactie kreeg ik niet, ik weet zelfs niet of hij het gelezen heeft, maar de foto was vanochtend verwijderd van zijn account. Mooi. 

Losers

Bodyshaming is voor losers, schreef radio-dj Domien Verschuuren op Twitter. Hij kreeg heel veel reacties op de foto's die hij op social media deelde, nadat hij in twaalf weken door sporten 6 kilo was afgevallen. De reacties varieerden van: 'Petje af, onwijs goed gedaan' tot 'Eng', 'Te mager', 'Manorexia', en 'Ga maar weer kroketten eten.'

Het is goed als bodyshaming van bekende personen aan de kaak wordt gesteld. Maar zullen we dan ook letten op hoe we oordelen over al die 'onbekende' mensen die niet zo'n groot podium hebben als Bekende Nederlanders? Stoppen met reacties als 'Heb jij niet genoeg gegeten?', zoals Jenny recent vertelde op VROUW.nl.

Sidekick

En dat we elkaar misschien een beetje bewust kunnen maken van het non-stop oordelen, vooral op social media? Zelf zei ik een keer iets superonaardigs over de nieuwe sidekick van RTL Late Night op Twitter. De talkshow op RTL4 was toen net gestart.

Ik zei niet iets over zijn uiterlijk, maar aardig was het niet. Hij reageerde, op een vriendelijke manier. Iets in de trant van 'Wat jammer dat je dat vindt, we zijn net begonnen met het programma' etc.

In zijn gezicht

En toen besefte ik: 'Ja. Die mening van mij... niet echt sympathiek! Zou ik het ook in zijn gezicht hebben gezegd? Als het antwoord 'Nee' is, zou je het misschien ook niet op social media moeten zetten.'

Tweede vraag die je erachter kunt stellen: 'Is het überhaupt nodig om het in zijn/haar gezicht te zeggen?' Dus als we die vragen onszelf wat vaker stellen, zou dat een hoop onvriendelijkheid schelen op social media.

Gerelateerde onderwerpen