Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Vrouw met hoofddoek
Foto: Hollandse Hoogte | BSIP RF
Opinie

'Maak vaccinatie
tegen HPV verplicht!'

journaliste

Hester Zitvast

J

Journaliste Hester Zitvast schrijft over dat wat haar opvalt in het nieuws. Dit keer over het feit dat meer dan de helft van de tienermeisjes zich niet laat inenten tegen HPV. "Verplicht het maar, ik ben om."

Ik was altijd wat terughoudend - iets met lichamelijke integriteit en liever de mensen goed voorlichten en het verstand aanpraten - maar er lijkt geen andere oplossing te zijn. Zolang vaccineren een vrijblijvend karakter houdt, blijven er spookverhalen op internet en in de wandelgangen circuleren en blijven mensen keuzes maken gebaseerd op angst. Dat er ondertussen vrouwen sterven aan baarmoederhalskanker, lijkt onbelangrijk. En daar heb ik geen enkel begrip voor.

Hielprik

Vol ongeloof las ik vanmorgen de column van Renate Wennemars in het AD. Ook zij wil iets zeggen over vaccineren, zoals wij allemaal. Alleen doet ze dat door te beginnen over de hielprik (om vroegtijdig ernstige, zeldzame aangeboren ziektes te kunnen opsporen, red.), iets wat - los van het naaldaspect - niéts met vaccineren te maken heeft.

Maar waar mijn nekharen echt recht van overeind gingen staan, was het punt dat ze wil maken door 'twee gezinnen in haar omgeving' aan te halen, waarbij de kinderen na de geboorte normaal functioneerden, maar na vaccinaties nooit meer dezelfde zijn geworden.

Twijfel en onrust

Een kind krijgt in de eerste veertien maanden van het leven negen (!) inentingen. Deze zijn keurig verspreid over dat eerste levensjaar. Ziek worden 'na een vaccinatie' is dus zo moeilijk niet. Ieder kind wordt wel ziek, zo'n eerste jaar. En heel wat kinderen ook ernstig. Waar zijn de bewijzen dat dit met het vaccineren te maken heeft, Renate? Ik weet het: die zijn helemaal nergens.

Nou is Renate wel voor vaccineren, maar van een flinke dosis twijfel en onrust zaaien is ze dus niet vies. Waarom? Ik quote: 'Wat doe je ze aan? Bescherm je ze tegen een dodelijke ziekte, of lopen ze er juist iets van op? En zoveel onderzoeken als het ene bewijzen, zoveel onderzoeken zijn er ook die het tegendeel bewijzen.'

Chemo

Maar dit is dus niet zo, mensen. Ja, op doorgedraaide sites als Vaccinvrij - van bijna eng fanatieke anti-vaxxers - staan onderzoeken die claimen dat vaccins vol gif zitten en je voor de rest van je leven autistisch, moe of een kasplantje maken. Maar waar zijn de wetenschappers die deze beweringen staven? Nergens. Wel kun je talloze wetenschappelijke zwaargewichten vinden die zich vóór vaccineren uitspreken.

Ik postte twee dagen geleden iets op Twitter, over het feit dat ik 0,0 begrip heb voor ouders de hun tienerdochters niet inenten tegen HPV. Hoe kunnen zij zichzelf ooit nog in de spiegel aankijken als de chemo door de aderen van hun kind stroomt en zij dat hadden kunnen voorkomen?

Doof

Hoe lul je zoiets recht? Uiteraard kwamen er reacties. Positief en negatief. Mensen linkten naar sites waar ik maar eens mijn licht op moest steken. Het waren, guess what, sites die als extreem onbetrouwbaar bekend staan. Sites vol complottheorieën en hoaxes. Hoe kun je daar je beslissingen op baseren? Leg het mij eens uit?

Ga, als je twijfel hebt, naar de huisarts. Ga niet naar je buurvrouw die van iemand heeft gehoord dat er iemand in het dorp is - en daar weer een zus van - die een kind heeft dat na een inenting doof en doodmoe werd.

Verplichten

Helaas weten we inmiddels uit ervaring dat dit voor veel mensen wel de route naar de uiteindelijke keuze is. Zij laten zich gek maken door verhalen op Facebook. Sites vol onzin. Spookverhalen uit de omgeving. Dat gaan we niet tegenhouden, verplicht het dus maar.

Ik doe nog één verwoede poging. Denk er eens over na. Je staat wél toe dat er gegarandeerd tientallen (jonge) vrouwen per jaar onnodig sterven aan baarmoederhalskanker.

Maar je staat, op basis van iets waarover je twijfelt, iets waarvan je niet zeker weet dat het ook echt zo is, niet toe dat er preventief wordt gevaccineerd. Dat klopt toch niet? Dat snap je toch zelf ook niet?

Farmaceutische industrie

En ik tackel 'm, met dank aan onderzoek van RTL Nieuws ook maar meteen: Nee, we enten niet in om de farmaceutische industrie te spekken. Per jaar kosten álle vaccinaties 57,4 miljoen. ALLE vaccinaties samen dus.

De kosten voor de behandeling van baarmoederhalskanker bedragen per jaar 117,3 miljoen euro. Van een jaar behandelen, kun je dus twee jaar alle inentingen betalen. Als ze het commercieel spelen, zouden ze de HPV-vaccinatie dus niet op de markt brengen. En als jij Big Pharma dwars wil zitten, vaccineer je dus JUIST.

Draagvlak

Overheid, het is tijd om in te grijpen. Jullie hebben de plicht kinderen te beschermen - ook tegen hun ouders. Er gaan kinderen en vrouwen sterven door de huidige trend en dat is onacceptabel.

Er is voldoende draagvlak voor verplicht inenten, zo meldde Eén Vandaag deze week. 57% van alle ouders is voor, bleek uit onderzoek onder ruim 12.000 respondenten. Waar wachten we nog op? Laten we het goede voorbeeld van Italië en Frankrijk volgen. Nu.