Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Voetbalwedstrijd in Duitsland
Foto: Chantal de Reijke
Opinie

Natuurlijk weet ik wat
buitenspel is

Chantal de Reijke

J

Je kon er de afgelopen weken niet omheen: het wereldkampioenschap voetbal is bezig. De kans bestaat dat wanneer je het WK-logo ziet, je begint te steunen of er nou echt alwéér voetbal gekeken moet worden. Voor mij is dit juist een evenement waar ik vier jaar naartoe leef.

De gemeenschapszin die heerst in de landen die meedoen, dat ‘wij-gevoel’ en natuurlijk een maand lang heel veel voetbal op tv: ik vind het heerlijk!

Vrouwelijke scheids

Gelukkig wordt het steeds normaler om als vrouw voetbal te kijken. Toch hebben we met z’n allen nog een lange weg te gaan. De discussie die nu speelt, of vrouwen wel of niet verslag kunnen (mogen?) doen van voetbalwedstrijden, onderstreept dat alleen maar.

In Duitsland is dat allang achterhaald. Daar is een aantal WK-wedstrijden door een vrouw becommentarieerd en hebben ze in de belangrijkste competitie zelfs al een vrouwelijke scheidsrechter. In Nederland kunnen we daar nog wel wat van leren.

Exclusieve ondervraging

Dat merk ik elke keer dat ik in een shirt van “mijn” club buiten loop. Dat een man af en toe wat verrast kijkt naar het logo op mijn shirt, zie ik eigenlijk niet eens meer. Maar af en toe zit er dan zo’n exemplaar tussen dat vastbesloten lijkt om te bewijzen dat ik helemaal niks weet van voetbal of van de club. De vragen zijn bijna altijd hetzelfde. En de verdwaasde blik op het gezicht van de ondervrager na afloop ook. Mannen in voetbalshirts? Niks aan de hand, het gesprek gaat gewoon meteen over voetbal en niemand kijkt raar op. De overhoringen zijn blijkbaar exclusief gereserveerd voor vrouwen in voetbalshirts. Boffen wij even.

Buitenspel

De domste vragen die ik gekregen heb? Een top drie:

‘Is dat shirt een souvenirtje?’ Ik weet niet hoe duur jouw souvenirtjes normaal gesproken zijn, maar ik zou echt geen tachtig, negentig euro besteden aan een shirtje waarvan ik niet weet waar het voor staat.

‘Wie zit er in het team?’ Ah joh, geen idee. Ik heb slechts alle wedstrijden dit seizoen gezien, krijg elke week een nieuwsbrief met updates en ben zo vaak mijn rekening het toelaat in het stadion zelf te vinden.

En met glans op de eerste plek: ‘Weet je wat buitenspel is?’ In het begin ging ik hier nog uitgebreid op in. Nu volstaat rollen met mijn ogen vaak al. Meer energie wil ik er niet eens in stoppen en de boodschap komt dan toch ook wel goed over.

Voortouw in verandering

De maatschappij verandert en de voetbalwereld gelukkig ook. Duitsland heeft met de veranderingen het voortouw genomen. Dat de discussie nu leeft in Nederland, is alleen maar een goed teken dat er hier ook een verandering gaande is. Hopelijk snapt de hele wereld binnenkort wat onze Oranje Leeuwinnen - en vele vrouwen met hen - al bewezen hebben: voetbal is echt wel ook voor vrouwen. Tot die tijd hoop ik dat de discussie levend blijft, en geniet ik gewoon zoveel mogelijk van dat prachtige spelletje. Dit weekend is de afstandsbediening voor mij!

Gerelateerde onderwerpen