Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Screenshot YouTube
Opinie

'Ze hadden Insatiable-hoofdrolspeler ook
zelfverzekerd én dik kunnen maken'

Freelance journaliste

Mariëlle Wisse

D

Drama, drama, drama; op internet valt iedereen over de nieuwe Netflix-serie Insatiable. De serie staat gepland voor 10 augustus, maar met een petitie - die inmiddels al bijna 150000 handtekeningen heeft - wordt geprobeerd dat tegen te houden. Insatiable zou zich namelijk schuldig maken aan fatshaming

Het verhaal gaat over Patty, een dik meisje dat op school wordt gepest vanwege haar overgewicht. De pesters hebben Patty - heel origineel - omgedoopt tot Fatty Patty en maken haar het leven zuur. De tiener ziet het allemaal niet meer zitten: “Terwijl mijn klasgenootjes druk bezig zijn hun maagdelijkheid te verliezen, zit ik me thuis vol te vreten.”

Fatsuit

Hoofdrolspeelster Debby Ryan, die van nature slank is, hult zich voor de gelegenheid in een fatsuit - daar ga je wat mij betreft de mist al in. Maar goed; vlak voor de zomer gaat het fout. Patty krijgt een klap tegen haar kaak waardoor ze de hele zomer niet kan eten.

Als ze na de vakantie terugkomt, is Fatty Patty ineens een Skinny Patty, vindt iedereen haar geweldig mooi en is ze ineens het populairste meisje van de school. Maar terwijl alle jongens haar willen en alle meisjes haar willen zijn, zint Patty op wraak.

Jonge doelgroep

Ze gebruikt haar nieuwe uiterlijk om haar pesters in de val te lokken en ze nu zélf eens te laten voelen hoe zij zich al die tijd heeft gevoeld. Op zich is dat niet eens zo’n slechte insteek - niet het promoten van wraak, wel het feit dat Patty eindelijk voor zichzelf opkomt. Maar toch zit het me niet helemaal lekker. 

Want hoewel ik er wel om kan lachen en me niet uit het veld laat staan door een fatsuit meer of minder, betwijfel ik of de - vaak toch al onzekere - jonge doelgroep die satire ook oppakt. Ik weet bijna zeker dat dat mij tien jaar geleden niet was gelukt. De 16-jarige ik zou door een serie als Insatiable nog meer overtuigd zijn geraakt van het idee dat een slanker lichaam me een gelukkiger en leuker mens zou maken.

Puberbrein

Dat Patty na de zomervakantie eindelijk het heft in eigen handen neemt, was me misschien niet eens opgevallen. Ik zou alleen hebben gezien dat ze slank was geworden. En slanke mensen durven en kunnen - volgens mijn puberbrein - nu eenmaal alles.

Willen we jonge meiden echt laten zien dat ze door een hele zomer niet te eten van dik naar dun kunnen gaan? Dat ze - als ze dun zijn - door iedereen aardig gevonden zullen worden? En bovenal; dat ze dan lekkerder in hun vel zitten?

Dik én zelfverzekerd

De producers hadden Patty ook dik én zelfverzekerd kunnen maken. Het verhaal was net zo leuk - en net zo interessant voor tieners - geweest als Fatty Patty in de zomer een vriendje had gekregen, wat leuke kleren aan had getrokken en zelfverzekerder dan ooit was geworden. En dat ze dán haar pesters een poepie had laten ruiken. Waarom moest ze daar eerst een mep op haar kaak en een zomer zonder eten voor doorstaan?

Plus; als je een dikke hoofdrolspeelster wil, kies er dan een die geen speciaal pak en een nep-onderkin nodig heeft om er zo uit te zien. Want dit is natuurlijk geen porem. Ik ben niet de enige die er zo over denkt, want terwijl ik dit tik, zie ik in het scherm naast mijn Word-bestandje het aantal handtekeningen voor de petitie stijgen.

Triggeren

Natuurlijk is de cast het niet eens met de negatieve commentaren. Volgens hen is Insatiable juist bedoeld om af te rekenen met fatshamers. Dat kan best zijn en die boodschap zal heus binnenkomen bij dikke vrouwen die al sterk in hun schoenen staan. Maar niet bij meiden van 13, 14 en 15 - die de serie geheid gaan kijken - die toch al onzeker zijn over hun vetrolletjes. 

Nu kun je hier natuurlijk tegenin brengen dat we alleen nog maar een trailer hebben gezien en dat we nog niet weten wat de serie gaat brengen. En dat is ook zo, dat weten we niet. Maar met een trailer zou je je kijkers moeten triggeren met de hoogtepunten uit de serie of film. En als dit ze zijn, dan verwacht ik niet veel goeds. Ik ben benieuwd.

Jij op VROUW.nl

Heb jij ergens een sterke mening over en wil je die met ons delen? Dat kan!

Jij op VROUW