Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Lachgas, onschuldig of gevaarlijk?
Foto: Robin Utrecht|Hollandse Hoogte
Opinie

Lachgas chill?
'Ik ben blij dat mijn kinderen dat niet horen'

journaliste

Daphne van Rossum

R

Redacteur Daphne van Rossum verslikte zich vanmorgen in haar take-away koffie toen NOS op 3-verslaggever Danny Simons op NPO Radio 1 zijn ervaringen met lachgas mocht komen bejubelen. "Ik was blij dat mijn twee pubers niet naast mij in de auto zaten."

Het Trimbos-instituut is een campagne begonnen om ouders te informeren over lachgas, omdat het meer gebruikt wordt dan we denken. Zelfs door jonge kinderen. Zo heeft 8% van de 12 tot 16-jarigen het wel eens geprobeerd, weet het instituut uit onderzoek. Ik schrok van die cijfers en heb met aandacht het voorlichtingsfilmpje voor ouders zitten kijken.

 

Ik weet eigenlijk niet of mijn kinderen, allebei nu op puberleeftijd, wel eens lachgas hebben geprobeerd. Ik hoop natuurlijk van niet, maar ik heb ook de ervaring dat ze me niet alles (zeg maar: bijna niks) vertellen. Deze campagne wordt vandaag de aanleiding voor een goed gesprek aan de keukentafel. Daar wordt in het filmpje ook op aangestuurd. Op het bespreekbaar maken met vragen als 'Wat weet je ervan?', 'Heb je het wel eens gezien?' en 'Wat vind je ervan?'.

Drugsonderzoeker

Vanochtend belde NPO Radio 1 met drugsonderzoeker Ferry Goossens. Hij wist nog toe te voegen dat je met je 13-/14-jarige een goed gesprek moet hebben, waarin je kan aangeven waarom je niet wil dat je kind dit gebruikt. Bij een 16-jarige hoort het er een beetje bij, gaf hij aan, en bij kinderen tussen de 18 en 24 moet je je meer druk maken om andere middelen, aldus de drugsonderzoeker. Zijns inziens valt de schadelijkheid van lachgas mee.

Flauwvallen

De man heeft er onderzoek naar gedaan, dus hij heeft recht op die mening. Maar als ik van het voorlichtingsfilmpje leer dat lachgas een sterke roes geeft die op dronkenschap lijkt, ben ik als ouder toch bezorgd. Vooral omdat het onschuldig lijkt, maar de gebruiker last kan krijgen van hoofdpijn, verwardheid, misselijkheid of een tintelend gevoel in handen en voeten. Het kan er zelfs voor zorgen dat de gebruiker flauwvalt. Bovendien weet niemand wat de directe of indirecte gevolgen op het puberbrein zijn, dat nog volop in ontwikkeling is. En daarom raadt het Trimbos-instituut het gebruik af.

Chill

Mijn verbazing was groot toen later op NPO Radio 1 een piepjonge redacteur met de naam Danny Simons zijn ervaringen met lachgas mocht komen bejubelen. Het woord 'chill' viel veelvuldig. Ik was blij dat ik op dat moment alleen in de auto zat en niet met mijn twee kinderen. Ik denk dat ik dan snel de autoradio op een andere zender had gegooid.

Lachbui

Vooral de korte staat van euforie was 'chill' volgens Danny. Niet hij, maar een vriend van hem had er wel eens een lachbui van gehad, ook heel 'chill'. Danny wist er nog wel bij te vermelden dat je niet verkouden moest zijn, omdat anders je trommelvliezen konden springen. Ja, dat was wel een nadelig 'iets', maar dat had je wel vaker dat er iets 'negatiefs' was bij het 'positieve', wist hij heel erudiet te melden.

Spuiten en slikken

Host Winfried Baijens wist volgens mij niet zo goed wat hij met Danny aanmoest, leek het, en daarom vroeg hij maar niet door. Hij wilde alleen weten wat het woord 'chill' dan betekende: 'dat hoor je wel vaker'. Een dergelijke lofzang op lachgas werd mij een beetje te veel en lijkt meer in een format als 'Spuiten en slikken' te passen, dan op het keurige NPO1.

Ouderwets

Maar goed, ik zal dan wel een ouderwetse moeder zijn die haar kinderen op het rechte pad probeert te houden. Jammer dat mensen als Danny dat dan toch net weer even wat lastiger maken. 'Ja, mam, je moet niet zo zeuren. De verslaggever op de radio zei dat het heel 'chill' was, dus ik dacht ik probeer het gewoon een keer.' Maar hopen dat ze niet net verkouden zijn dan.

Zit er een opinie in jouw pen?

Klik dan hier