Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Hollandse Hoogte | Richard Brocken
Opinie

'Vierdaagse schoolweek
vind ik een prima plan!'

journaliste

Hester Zitvast

J

Journalist Hester Zitvast schrijft over dat wat haar opvalt in het nieuws. Dit keer de invoering van de vierdaagse schoolweek door een scholenkoepel in Zaanstad.

Nederland kampt met een enorm lerarentekort, dat is iedereen inmiddels wel bekend. Maar dat het zo nijpend is dat in Zaanstad een vierdaagse schoolweek wordt ingevoerd, is toch voorpaginanieuws. De wet wordt overtreden en kreten als 'verregaande gevolgen voor het onderwijs' worden gebezigd. Maar moeten we dit plan niet juist omarmen? En in het hele land invoeren? Hebben we hier niet gewoon dé oplossing voor ons nationale probleem te pakken?

Huiswerk

Een dag minder school = een dag minder leren = een dag minder kennis opdoen. Dat zou je misschien denken, maar Amerikaans onderzoek wees eerder al uit dat een vierdaagse schoolweek helemaal zo gek nog niet is: de prestaties van leerlingen op het basisonderwijs op diverse scholen verbeterden er zelfs door.

Ik zie in elk geval alleen maar voordelen. Leerlingen van zowel basis- als voortgezet onderwijs, krijgen er dus een extra vrije dag bij. Die dag kan op allerlei manieren worden ingezet. Bijvoorbeeld om huiswerk te maken, want dat is vaak na en lange dag een hele opgave.

Depressie

Of ze volgen die dag bijles of gaan naar huiswerkklas als dat nodig is. Maar ook kunnen kinderen die extra dag gebruiken om te sporten, te ontspannen of - als ze wat ouder zijn - te werken en wat bij te verdienen. Ze kunnen ze talent(en) ontwikkelen waar ze nu misschien amper tijd voor hebben.

De huidige jonge generatie staat onder een enorme mentale druk. Dat is geen loze kreet, maar iets wat keer op keer uit onderzoeken blijkt. Depressie onder jonge kinderen komt steeds vaker voor. En menig middelbaar scholier heeft al een keer een burn-out gehad.

Kwaliteit

Hun hoofden worden voortdurend volgestopt met informatie. Hun harde schijf is volledig overbelast door wat ze allemaal verplicht tot zich moeten nemen en er ook nog eens vrijwillig bij halen. Het internet is fantastisch, maar in die zin ook een vloek; kinderen van nu staan nooit uit.

Zo'n extra vrije dag kan dat rustpunt, die ademruimte geven. Maar die kan ook het probleem van een tekort aan leerkrachten aanpakken. Onderzoekers verwachten dat een vierdaagse werkweek de productiviteit onder leerkrachten zal verhogen. Betere lessen, minder verzuim. Met een vierdaagse schoolweek kun je de kwaliteit beter waarborgen, je hoeft niet langer volop te grijpen naar werknemers die onvoldoende zijn opgeleid.

Wettelijke norm

We zitten in Nederland vast aan de wettelijke norm van 940 schooluren per jaar. En regels zijn regels hier natuurlijk, die norm moet je halen. Dat in Finland al jarenlang fantastische schoolresultaten worden geboekt met veel en veel minder uren, blijven we om de een of andere rare reden van een afstandje met argusogen bekijken.

Terwijl ons probleem hier echt meer dan nijpend is. Waarom niet de Finse plannen overnemen? Ik voel 'm ook wel; als werkende ouders allemaal al gaan stuiteren van een studiedag of lerarenstaking, zal een vierdaagse schoolweek wel helemaal voor grote paniek zorgen. Het zal inderdaad even passen en meten worden, maar niets is onmogelijk. Toch?

Perfecte voorzet

We moeten dit serieus gaan overwegen, willen we de kwaliteit van ons onderwijs kunnen waarborgen. Met open mond afwachtend toekijken is niet langer een optie. Er moet iets gebeuren en Zaanstad lijkt een perfecte voorzet te geven.