Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Ingrid de Groot
Opinie

'Zwarte piet zoals hij was
kán gewoon niet meer'

blogger

Marloes Grimbergen

D

De NTR kondigde gisteren aan dat alleen nog pieten met roetvegen de Sinterklaas zullen vergezellen tijdens de landelijke intocht. Mijn hart maakte een sprongetje, ‘Eindelijk’, dacht ik. We laten de pieten zien zoals velen ze willen laten zien: als mensen die vies geworden zijn door hun schoorsteenwerk. Toch trekt het Sintcomité in Zaandam zich nu terug van de landelijke intocht en dat de pro-zwarte piet mensen nog steeds boos zijn. Ik snap het niet meer.

Want weet je wat ik nou zo vreemd vind? Dat de mensen die vóór zwarte piet zijn, nu nog steeds niet tevreden zijn. Riepen zij niet het hardst dat zwarte piet geen racisme was? Dat zwarte piet alleen maar zwart was doordat hij door de schoorsteen komt?

Traditie

En nu er bij de landelijke intocht alleen pieten met roetvegen te zien zijn - die zij dus gekregen hebben vanwege het werk in de schoorsteen -, is het nog steeds niet goed, want: "BLIJF VAN ONZE TRADITIE AF, ZWARTE PIET MOET ZWART ZIJN!!"

Maar welke traditie bedoelen jullie dan lieve, boze pro-zwarte piet mensen? Jullie pieten komen toch nog steeds door de schoorsteen en zijn daardoor vies geworden? Is het dan echt zo’n probleem dat het vegen zijn in plaats van een zwart geschminkt gezicht?

Slaven

Want laten we eerlijk zijn; als jij een keer of twintig door de schoorsteen klimt, zal je ook onder de vegen zitten en ben je niet opeens pikzwart van top tot teen, of wel? En zou je dan nog steeds knalrode lippen en goud glimmende oorbellen hebben?

Ik denk het niet. Of komen jullie nu terug van jullie 'traditie' en bleken jullie het al die tijd toch te hebben gehad over donkere slaven die meegenomen waren door de 'goedheiligman'?

Oom Henk

Bij het Sintcomité in Zaandam zeggen ze nu bang te zijn dat kinderen langs de kant opeens hun oom Henk met vegen herkennen als piet en dan zou de pietencarrière van oom Henk naar de maan zijn. Vervelend Henk, maar misschien moet je dan toch eens kijken of het niet gewoon aan je acteertalent ligt?

En hebben ze er bij het comité nooit aan gedacht om zich eens te verplaatsen in het kind? Want kinderen gaan mee in een verhaal, in hun enthousiasme en spanning. Die zijn helemaal niet bezig met oom Henk. Want die zien dat niet!

Andere boot

En als oom Henk echt zo bang is dat hij herkend wordt, gaat hij toch lekker piet spelen in Almelo? Daar kennen ze hem vast niet. En dan komen de pieten uit Almelo gezellig naar Zaandam, zien die ook eens een keer een andere boot.

Echt waar mensen, het mag nu weleens afgelopen zijn met deze discussie die al veel te lang duurt. De pieten van Sinterklaas zijn vies, hebben zwarte vegen van de schoorsteen en laten we het daar bij houden.

Nieuwe generatie

Ik hoop oprecht dat alle Sintcomités in Nederland de NTR volgen en alleen nog maar pieten met roetvegen laten zien. Want zwarte piet zoals hij was, een karikatuur, zwart geschminkt met rode lippen en gouden oorbellen, dat kán gewoon niet meer. Maak plaats voor de nieuwe generatie die het Sinterklaasfeest viert, een Sinterklaasfeest met roetveegpieten!