Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Hollandse Hoogte | EyeEm Mobile GmbH
Opinie

Dames, we hebben een probleem:
pas op voor de wintervagina

journaliste

Hester Zitvast

J

Journalist Hester Zitvast schrijft over dat wat haar opvalt in het nieuws. Dit keer is dat: de wintervagina. Dames, we hebben een probleem. Wel meer dan één natuurlijk, maar ik doel in deze op een probleem waar je zeer waarschijnlijk nog geen seconde bij hebt stilgestaan. Onze vagina (ook wel de vagijn, de poes, de fluf, de flamoes, de kut, de gleuf, de voorbips) dreigt uit te drogen. En nee, dat heeft niets met onze gortdroge zomer te maken. Het komt allemaal door de winter.

Het is ongelooflijk hoe we het alle voorgaande jaren hebben gered zonder het advies van de Britse klinisch verpleegster Mary Burke; je zou kunnen stellen dat we door het oog van de naald zijn gekropen. Het zit namelijk zo: in de winter gaat de vagina in de wintermodus en dan droogt ’ie – net als onze huid – uit. Wisten jullie dat? Het is een ramp natuurlijk.

 

Groot gevaar

Niemand zit immers te wachten op een volledig verschrompelde benedenboel. Je kunt het daar, bij wijze van spreken dan, niet vochtig genoeg hebben. Zeker mensen die in ruimtes zitten die verwarmd zijn of die draaien op airconditioning, lopen groot gevaar.

Een simpele handeling als het plaatsen van een kommetje water op een kast brengt soelaas. Én, zo stelt Burke, genoeg groente eten.

Sahara in de slip

Het lijkt nog maar gisteren dat we van Teen Vogue de opdracht kregen de vagina zomerklaar te maken – iets waar we ons voor 2018 ook never nooit druk om hebben hoeven maken. En dus net nu je denkt: ‛we kunnen vagina-technisch even een seizoen zorgeloos achterover leunen’, ligt het risico op de loer dat we een soort Sahara in onze slip krijgen.

Wat is er nou aan de hand? Hebben wij al die jaren in een soort bizarre onwetendheid geleefd (en overleefd) of is Mary Burke gewoon hartstikke gek? Het lijkt erop dat dit laatste het geval is.

Diverse gynaecologen en specialisten hebben zich over Burkes onrust zaaiende berichten gebogen en ze komen unaniem tot de conclusie dat een ‛wintervagina’ een verzinsel is. Ook in de barre kou weet het lichaam zich op die ene plek prima staande te houden.

Grootste onzin

Het is weer een fraai staaltje van hoe we ons allemaal redelijk eenvoudig gek laten maken, vinden jullie niet? En dat doen we nu dus door een verpleegkundige die waarschuwt voor een droge doos, maar dat doen we net zo makkelijk door allerlei andere pseudo-medische-experts die ons online de grootst mogelijke onzin verkopen.

De hele dag krijgen we berichten onder ogen over wat we allemaal moeten doen om gezond te blijven. Of gezond te worden. We moeten hydrateren, smeren, injecteren en doseren. We doen aan cryotherapie en dermabrasie of we nemen een masker van kaviaar of bladgoud om niet volledig te verrimpelen.

We drinken misselijkmakende smoothies, die ons de eeuwige jeugd of een grenzeloze vitaliteit beloven. We vouwen onszelf op yogamatten in knopen waar een weldenkend mens never nooit vrijwillig in zou gaan liggen.

Gezond verstand

Achter (vrijwel) elke gezondheidsclaim die je leest, gaat commercie schuil. Wil je er aan meedoen, dan moet je wel een tube gel kopen à 80 euro, voor 50 ml. Of een dieetboek kopen. Of een abonnement afsluiten.

Dat Burke bij de London Bridge Plastic Surgery and Aesthetic Clinic werkt, is dan ook geen toeval. Ze wakkert vaginale onzekerheid aan om ons naar de kliniek te krijgen!

Lieve vrouwen, laten we ons nou toch eens niet zo gek maken. Denk aan onze oma’s. Die hebben het ook gered zonder bakje water op de kast. En zonder botox of smoothie van tarwegras, bieten, knolselderij en havermout. Gebruik je gezonde verstand. En laat de Burkes in deze wereld kletsen!