Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Hollandse Hoogte / Robin Utrecht
Opinie

Kinderen zouden teveel op hun beeldscherm kijken...
Onzin, vindt Marjolein

journaliste

Marjolein Hurkmans

K

Kinderen zouden teveel op hun beeldscherm kijken en te weinig buitenspelen. 'Tja, what else is new?' vraagt Marjolein Hurkmans zich af. Over tien jaar hebben we heimwee naar deze tijd van surfen op het internet. 

Ik was geen buitenspeelkind. Dat lag niet aan mijn ouders. Ze deden er alles aan om me de straat op te krijgen. Ik had rolschaatsen, springtouwen, stoepkrijt en zo’n solo tennisding met een blokje waaraan een bal zat met een elastiekje... Verzin het maar en ik had het.

Verlanglijstje

Ieder jaar met Sinterklaas kwam er wel weer een nieuw hoopvol ding uit het pakje waarmee mijn ouders poogden me de deur uit de jagen. Heel teleurstellend, voor zowel hen als voor mij. Ik had geen van die buitenspeelgoeddingen ooit op mijn verlanglijstje gezet.

Wat er wel op stond? Een hond (die kreeg ik nooit, terwijl als iets me de straat op had gekregen…) en boeken. Ik las mezelf een hersenversuffing. Alles met letters dat ik te pakken kon krijgen, verslond ik. Tot de reclamefolders aan toe, bij gebrek aan beter.

Zorgen

Zowel de juf als mijn ouders baarde het grote zorgen. ‘Je verleest je verstand nog eens’, zei mijn moeder toen ik met een enorme stapel romans voor volwassenen terugkwam van de bibliotheek (ik had de hele sectie voor kinderen al doorgewerkt, dus de bibliothecaresse streek met de hand over haar hart en liet me jonger dan officieel toegestaan toe op de afdeling van volwassenen).

‘Juffrouw Draisma denkt ook dat je meer naar buiten zou moeten gaan. Dan ben je misschien wat minder druk in de klas. En de zon schijnt, wat kleur op je wangen zou je goed doen.’ Ze kreeg me zo ver dat ik mijn rolschaatsen aandeed. Met mijn boek onder mijn jas sukkelde ik naar de eerste en de beste lantaarnpaal, waaraan ik hangend - om niet onderuit te gaan - de rest van de middag lezend doorbracht. 

Niet voor hun lol

Uit een onderzoek van Stichting Lezen bleek onlangs dat een groot deel van de 10-jarigen er niks aan vindt. Dat baart de maatschappij zorgen. Kinderen lezen niet meer voor hun lol. Daar moeten we onmiddellijk iets aan doen.

Lezen is goed voor de taalontwikkeling en vergroot de kennis van de wereld. Er worden plannen beraamd om ze zo snel mogelijk weer aan de boeken te krijgen. Mijn moeder en juf Draisma zouden er niks van snappen. Hoezo meer lezen? Rolschaatsen moeten ze, die koters. Dat is pas goed voor ze.

Beeldscherm

Deze week kwam in het nieuws dat Nederlandse kinderen teveel tijd achter een beeldscherm doorbrengen. Een zorgelijke ontwikkeling vindt men. Bijna de helft van de ruim 7000 ondervraagde ouders is bang dat al dat gekloot op mobieltje, laptop of iPad ervoor zorgt dat hun kind minder goed slaapt, 40% denkt dat het de sociale vaardigheden negatief beïnvloedt en 37% is bang voor de geestelijke gezondheid van zijn kind.

Waarbij dient te worden aangetekend dat ze de hand ook in eigen boezem steken. Zelf spenderen ze ook een behoorlijke hoeveelheid tijd online, dus echt het goede voorbeeld geven ze niet, vinden ze. Ik heb mijn moeder eerlijk gezegd ook nooit zien rolschaatsen.

Ze weten alles

‘Kijk toch uit, je versurft je verstand nog…’ Ik hoor het de ouder van nu gewoon zeggen. ‘Ga toch naar buiten. Kijk, ik heb een drone voor je gekocht. En een longboard…’ Kind steekt mobieltje in achterzak, pakt het ding waar het niet om heeft gevraagd onder de arm, zoekt een bankje en gaat ergens zitten googelen.

Mijn kinderen weten alles. Neem de onderzoeken die ik net heb genoemd. Als ik dat vertel tegen mijn jongste zoon, stroomt mijn WhatsApp binnen de kortste keren vol met links van alle andere onderzoeken die over dezelfde onderwerpen gaan. Dat surft ie dan even bij elkaar.

Met een paar klikken

Door het gamen heeft hij vrienden over de hele wereld. Een logeeradresje in Pittsburgh ritselt hij net zo gemakkelijk als een bed in Tokyo. Mijn dochter kan alles. Als ze een vaardigheid mist die ze wel wil bezitten (of het nou gaat om het creëren van smokey eyes of het maken van een mal voor giethars) dan heeft ze in een mum van tijd ontelbare filmpjes te pakken die haar precies uitleggen hoe ze dat moet doen.

Met een paar klikken op haar mobieltje vindt ze uit waar ze de juiste spullen moet kopen en tot hoe laat de winkel open is. De route erheen vinden, is geen probleem. Daarvoor heeft ze Google Maps.

Social media

‘Hoe heette dat boek ook alweer over…’, ‘Wat is nou dat ene liedje, je weet wel, volgens mij stond het op 1 in 1983?’ en ‘Heeft Tim Burton eigenlijk ooit een Oscar gewonnen?’ Binnen een paar seconden surfen, hebben ze de antwoorden paraat.

Ze kijken Oscarwinnende films op hun mobieltje, zoeken de oplossing voor een wiskundig probleem via Google, draaien muziek van onbekende undergroundbandjes af via hun laptop en leggen contacten via social media. Morgen komt hier een Amerikaanse punkmuzikant langs. Even de gitaar lenen van mijn jongste, want de zijne is kwijtgeraakt in het vliegtuig en jongste heeft er een van hetzelfde type. Ze hebben elkaar gevonden via Facebook.

Tijden veranderen

Ontwikkelingen gaan snel. Er komt een dag dat schermen niet langer onze levens of die van onze kinderen beheersen. Omdat er iets nieuws is uitgevonden en iedereen zich daarop richt. Je hoeft maar naar Black Mirror te kijken en je ziet dat de mogelijkheden eindeloos zijn.

‘Onze kinderen gaan teveel op in de levens van hun robots, ze zijn totaal antisociaal geworden omdat ze alleen nog maar in virtual reality rondhangen’. Ik zie de koppen al voor me. Met daarna dan de alinea over hoe ze vroeger tenminste nog kennis opdeden via hun schermen.

En dat onlangs bleek dat kinderen helemaal geen zin meer hebben in surfen op internet en hoe zonde dat is. Dat er een plan gemaakt moet worden, zodat ze weer meer online gaan op hun mobieltje en laptop… Ik heb mijn verstand niet verlezen, mijn kinderen zijn het niet aan het versurfen. Times are changing. Behalve dan dat ik nog steeds niet kan rolschaatsen.

Jij op VROUW

Heb jij ergens een hele sterke mening over? Misschien zit er wel een opinie in jouw pen!

Stuur ons een berichtje