Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Hollandse Hoogte / Patrick Harderwijk
Opinie

Emile Ratelband in leeftijdscrisis
Accepteer die ouwe kop van je!

blogger

Marloes Grimbergen

E

Emile Ratelband, bijna zeventig jaar, eist bij de rechtbank dat hij in zijn paspoort mag zetten dat hij twintig jaar later is geboren. Hij denkt als 49-jarige meer kans te maken op dating-app Tinder, maar bang dat hij door de mand valt met zijn uiterlijk is hij niet: “Misschien zeggen ze: u hebt wel slappe spieren voor iemand van 49 jaar. Dan zeg ik: maar die ene niet, hoor!” En juist met die ene harde spier wil Emile ook nog aan de slag, hij wil namelijk voor achtste én negende keer vader worden. De rillingen liepen over mijn rug toen ik het las.

Al stond er 29 jaar in het Tinderprofiel van Emile, ik zou hem naar links swipen. Weg ermee. Afgaande op zijn foto’s zie ik een oude man, geen man van 49, maar gewoon een kerel van bijna 70 jaar.

Hij mag dan zelf zeggen in een interview in AD dat hij met zijn kop “geramd” zit, ik betwijfel het. Maar goed, dat is de keuze van de vrouw zelf. Meer zorgen maak ik me over de toekomstige kinderen van de bijna bejaarde.

Vader van zes

Emile is al vader van zes en heeft een inhaalslag te maken zoals hij het zelf zegt. Vier van zijn zes kinderen zijn door zijn exen ontnomen zegt hij zelf. Hen heeft hij nooit leren fietsen of naar school gebracht, over twee mag hij zelfs niet eens praten. Dus vindt hij het op 69-jarige leeftijd een goed moment om de kindertijd opnieuw te beleven als vader. En dit keer doet hij dat helemaal alleen, zonder moeder in beeld en zonder de kans om ooit weer alimentatie te moeten betalen aan nog een ex. 

Draagmoeders                                            

Ratelband is op zoek gegaan naar draagmoeders, vrouwen die voor hem zijn kind willen baren. Op één voorwaarde: het kind moet op een natuurlijke manier verwekt worden. Natuurlijk. Weer die rillingen over mijn lijf. Slechts twee kandidaten bleven er over. Beiden al moeder, beiden al in een relatie. Dan vraag ik mezelf af: hoeveel geld zou ik vragen voor het wippen met Emile en het dragen en baren van zijn kind? Ik denk niet dat er een bedrag bestaat, dat zou volstaan. Maar goed, er zijn vrouwen die het wél doen: de één voor 150.000, de ander voor 250.000 euro.

Bejaarde man

En dan zijn er straks twee baby’s Ratelband, als het Emile meezit over ongeveer een jaar. Hij zal dan 70 zijn, ongeacht wat er in zijn paspoort staat. Want lichamelijk blijft hij gewoon een bejaarde man met de leeftijdsverwachting die daarbij hoort. Als je als kind dan maar één ouder hebt, zou het toch fijn zijn als die ouder in ieder geval tot na je studietijd blijft leven. Nu heb je die zekerheid nooit, maar met één ouder die al 70 is bij je geboorte, weet je vrijwel zeker dat hij niet lang bij je zal blijven.

Emile, wat doe je die kinderen aan? Wat doe je jezelf aan met twee kleine, kwetsbare kinderen? Een nanny gaat echt de oplossing niet zijn. Je zegt dat je jezelf kunt aankijken in de spiegel, maar ga dat gesprek nog eens aan met je spiegelbeeld. Je hebt zes keer geprobeerd een vader te zijn, dat is minimaal vier keer mislukt. Ontzettend verdrietig, maar accepteer het. Net als die ouwe kop van je.