Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Halloween vieren
Foto: Hollandse Hoogte
Opinie

'Hoezo zijn onze Nederlandse tradities
niet goed genoeg?'

journaliste

Marjolein Hurkmans

O

Ooit was Halloween - een van oorsprong oud Keltisch feest - alleen iets wat je kende uit Amerikaanse films. Maar... das war einmal. Want zoals de Kerstman de strijd aangaat met Sinterklaas, zo vecht het Halloweenspook met Sint Maarten. Trick or treat, of 11 november is de dag... Als we zo doorgaan met veramerikaniseren, kunnen we volgens Marjolein Hurkmans net zo goed ook Koningsdag vervangen door Thanksgiving.

Dochter heeft een muts op van nepbont en harige handschoenen met lange plastic nagels. "Nee schat, ik ga echt niet als roodkapje", moppert haar geliefde terwijl zij geconcentreerd kleine haartjes op haar roze meisjeswangen tekent. "Ik ga niet in een jurk lopen. Echt gewoon niet."

Sint-Maarten

Ondertussen stuurt mijn oudste zoon filmpjes door van houterig dansende skeletten en griezelige clowns die eng grijnzen in de camera. Ze zijn er klaar voor, voor Halloween. Alleen Jongste doet niet mee. Geen haar op zijn hoofd die eraan denkt zich in het freaky feestgedruis te storten. Hij heeft wel wat beters te doen. Zakken snoep kopen bijvoorbeeld: "Ze kunnen morgen al aan de deur komen, hè mam: trick or treat…"

Huh, het is toch pas over anderhalve week Sint-Maarten? Dan hebben de koeien staarten en de meisjes rokjes aan en is het de dag, dat het lichtje branden mag. "Maar mam", zegt Dochter met een zucht: "Het is vandaag Halloween. Waarom denk je dat ik een weerwolf ben?"

Verkleden

Eerlijk? Ik had er niet bij nagedacht. Ze is weleens vaker iets. Soms een rockzangeres, dan weer een meisje in een keurig geruit mantelpakje en ooit ging ze naar een date met een Marilyn Monroe-pruik op haar hoofd. En nee, het was geen carnaval. Van kleins af aan is mijn dochter dol op verkleden. Begin 20 is daar niks aan veranderd.

Oudste en Dochter hebben altijd al iets met Halloween gehad. Toen Zoon 10 werd, organiseerde hij zijn eerste horrorfeestje. Ik maakte braaf zwarte pasta met tomatensaus met plastic oogballen uit de winkel die niemand lustte.

Spermacel

En vanaf zijn zestiende, gaf hij jaarlijks een Halloweenfeest in onze kelder. Er liepen Dracula’s en Vampirella’s door mijn gang. Èn een jongen in een witte maillot die meldde dat hij verkleed was als spermacel. Ik zat er verder niet mee. Mij hoor je niet over een feestje meer of minder. Als je een reden kan vinden om iets te vieren, moet je het zeker doen. Het leven is al saai genoeg.

Maar ik trek dus een grens bij kinderen die twee weken voor Sint-Maarten langs de deur komen en om snoep zeuren. En dan niet eens de moeite nemen om een liedje te zingen. Wonen wij in Amerika of zo?

Valentijnskaart

Spreken we hier Engels? Is er iets mis met het zelf knutselen van een lampion? Als er nou drie maanden tussen Halloween en Sint-Maarten zaten, zou ik zeggen: 'God zegene de greep.' Maar het zijn twee weken… Niet eens…

Ik heb nog nooit een Valentijnskaart gehad. Daar heb ik nooit wakker van gelegen. In mijn middelbare schooltijd kreeg niemand een Valentijnskaart. Amerikaanse fratsen, die kenden we alleen uit de film.

Roos

Maar mijn kinderen zaten op 14 februari gespannen in de klas. Via de conciërge hadden verliefde pubers immers een roos kunnen bestellen. En die werden in de klassen uitgedeeld. Er zou er maar een voor jou bij zitten…

Dat was nooit zo en dus eindigde de gemiddelde Valentijnsdag voor mijn kinderen jarenlang in een teleurstelling. Fijn, weer een frustratie erbij dankzij de veramerikanisering van de maatschappij.

Kraammand

Want waar komt het idee vandaan dat onze Nederlandse tradities niet goed genoeg zijn en dat we er zoveel mogelijk moeten zien te vervangen door Amerikaanse? Wanneer heeft iemand bedacht dat Sinterklaas de concurrentie aan moet gaan met de Kerstman?

Met Kerstmis zetten we een boom op en op 5 december geven we elkaar cadeautjes. Zo simpel is het. Ieder feest zijn eigen slingers. En sinds wanneer is het in ons land een ding geworden om bridal- en babyshowers te organiseren? Wat is er niet meer leuk en gezellig aan de ouderwetse kraammand en de beschuit met muisjes?

Driekoningen

En dan nu als klap op de vuurpijl een schaal snoep bij de deur tijdens Halloween zodat het buurjongetje in het in allerijl aangeschafte licht ontvlambare nylon supermanpakje je kan bedreigen als je niet snel zijn knuistjes volstopt met chocola.

Niks te zoetgevooisde kinderstemmetjes. Ja, of je moet in het zuiden des lands wonen. Dan heb je kans dat ze nóg een keer komen met een papieren kroon of een handdoek om het hoofd tijdens Driekoningen.

Kalkoen

Ik heb lang en breed nagedacht. Ga ik hierin mee, of doe ik alle gordijnen dicht, sluit ik de bel af en wacht ik 11 november alsnog hoopvol op de eerste lampion van een ouder met kind die niet door heeft dat hij/zij dus eigenlijk twee weken te laat is gezien de heersende mores? Ik kom er maar niet uit.

Kijk, misschien is het ook wel weer handig om maar gewoon mee te gaan in de vaart der volkeren. Ik bedoel: er moet nog een kalkoen worden volgestopt en een pompoentaart gebakken. Want bijna Thanksgiving hè. Ben jij er al klaar voor? Koningsdag is zó 2017…

Praat mee

Open jij vanavond de deur, of wacht je tot 11-11? Praat mee!

En, wat vind jij? Laat je horen!