Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Jeroen Putmans fotografie
Opinie

'Een 'Gala van de vrouwenkwaaltjes'?
Wat een stupiditeit!'

blogger

Marloes Grimbergen

E

Een Gala voor de vrouwenkwaaltjes, het bestaat. Ja, dit lees je goed. Vrouwenkwaaltjes. Dat klinkt als gezeur over menstruatie en urineverlies en dat is dan ook precies waar ze het tijdens dit gala over gaan hebben. Je kunt de kwaaltjesbingo spelen, gezellig met allemaal andere vrouwen, want dit event is ladies only. En na het gala kun je op de 'afterkwaal' met de artsen lekker keuvelen over jouw vrouwenkwaaltjes. De stupiditeit!

Met dit gala willen artsen 'vrouwenkwaaltjes' uit de taboesfeer halen. Heel goed hoor beste artsen, maar zullen we vrouwen dan ook normaal aanspreken en geen huishoudbeurs van onze vaginaproblemen maken? Ja, ik schrijf hier gewoon vagina en niet 'het gebied down under waar jullie het semi-grappig over hebben. Problemen met je vagina zijn namelijk niet grappig.

Niet sexy

'Vrouwenkwaaltjes' - o.a. menstruatie-, libido- en urineproblemen - zouden niet sexy zijn. Nee, dat klopt! Maar welke medische klacht is in hemelsnaam wel sexy? Een schouder uit de kom? Een blindedarmontsteking? Het verwijderen van je amandelen? Ik heb er lang over nagedacht, maar ik ken geen enkele sexy medische klacht.

En zolang we bovenstaande problemen 'vrouwenkwaaltjes' blijven noemen, zal geen enkele vrouw zich serieus genomen voelen. Zeker niet als ze hierover tijdens de kwaaltjesbingo mag praten. 'Humor' noemen de artsen dit, met humor zou zoveel meer bespreekbaar zijn. Maar is dit humor, of ben ik gewoon een zure lap?

Inlichten

Als ik vervelende klachten heb zoals ernstige menstruatiepijn, dan heb ik liever dat een arts daar met mij serieus in gesprek gaat, dan dat we er een spelletje over spelen. Ik krijg juist het idee dat de klachten niet serieus worden genomen omdát het door de artsen en ziekenhuizen wordt afgedaan als 'vrouwenkwaaltjes'.

Als je vrouwen echt serieus wil nemen en hen wil voorlichten over deze problemen, die vaker voorkomen dan wij denken, licht ze dan daadwerkelijk voor en ga geen ladiesnight met 'humor' organiseren.

Taboe

Geen haar op mijn hoofd - of vagina - die erover denkt om 'kwaaltjesbingo' te spelen met mijn vriendinnen. Maar een voorlichtingsavond over gynaecologische problemen zou ik wel overwegen mits ik serieuze klachten had.

Ik denk dat de intentie van het Jeroen Bosch ziekenhuis (JBZ) heel goed is, maar de uitwerking is naar mijn mening om te janken. Natuurlijk is het goed om gynaecologische klachten uit de taboesfeer te halen.

Serieus

Maar waarom zijn die klachten überhaupt een taboe? Het zou fijn zijn als vrouwen zich niet schamen voor hun problemen en dat ze eerder naar een arts stappen. Dat gebeurt alleen maar als we er met zijn allen 'normaal' over doen en de 'kwaaltjes' niet als kwaaltjes zien, maar als serieuze problemen.

Dus laten we er vooral op een serieuze manier met elkaar over praten. Uiteraard hoort een grapje daar ook bij, maar geen 'kwaaltjesbingo'. Want dat is pas echt k*t.

Jij op VROUW.nl

Zit er ook een Opinie in jouw pen?

Schrijf 'm dan hier!