Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Opinie

'Ik bepaal zelf
wat ik met kerst op tafel zet'

journaliste

Marjolein Hurkmans

O

Op mijn kersttafel staat dit jaar een grote vis; een zalmzijde of zo. Dit is een mededeling, geen vraag om commentaar. Ik mag namelijk helemaal zelf weten wat ik met kerst op tafel zet. Dat recht heb ik.

Het had ook kalkoen kunnen zijn, of hertenbiefstuk. Maar een van mijn kinderen is vegetarisch. Toen hij op zijn twaalfde besloot geen vlees meer te eten, heb ik daar duidelijke afspraken over gemaakt: 'Prima, maar ik wil wel graag dat je af en toe vis eet in verband met alle benodigde voedingsstoffen. Dus ik ben best bereid zo vaak mogelijk vegetarisch te koken, maar als we dan vlees eten, wil ik ook geen commentaar.'

Allerhande

Hij stemde in en tot op de dag van vandaag houden we ons aan die afspraak. Inmiddels woont het kind allang op zichzelf, maar als hij thuis eet, dan kook ik vega en als we als gezin uit eten gaan en ik bestel een bloederige tournedos, dan onthoudt hij zich van commentaar. 'Leven en laten leven', noemen we dat. Scheelt een heleboel gezeik. Zouden meer mensen moeten doen.

Er was nogal wat commotie rondom de kersteditie van de Allerhande. Er zou teveel aandacht zijn voor vegetarisch en veganistisch eten en daar waren de mensen boos over. Om te beginnen: de Allerhande is een gratis blad.

Bloemkool

Je kunt het zo meenemen bij de Albert Heijn en dat kost je geen cent. Staat de recepten je niet aan, jammer, dan leg je hem bij het oud papier. Niemand verplicht je met kerst gerechten te bereiden uit de Allerhande. Ook dat is een kwestie van vrije keuze.

Ik was bij het etentje ter ere van de lancering en hoewel ik de bloemkool in bladerdeeg een prima bijgerecht vond, zou ik hem ook niet als pièce de résistance op mijn tafelkleed met dennenboompjes zetten. Maar dat hoeft ook niet.

Er staat nergens in dat blad: 'En dit is een verplicht nummer. Dit moet u op de grote zilveren schaal serveren met alle toeters en bellen die u in huis hebt.' Als u geen bloemkool wilt, prima. Dat eet u geen bloemkool.

Vlees

En toen kwam deze week de aankondiging van de kersteditie van Delicious. De kersverse hoofdredacteur plaatste trots een foto op Instagram. Met als bijschrift: 'Vers van de pers! Het Delicious kerstnummer. Met VLEES natuurlijk', als vingerwijzing naar de rel rondom de Allerhande.

Wederom was het commentaar niet van de lucht. Ene Jeannette bijvoorbeeld vond het nodig om het culinaire tijdschrift erop te wijzen dat er toch echt minder vlees moet worden gegeten in Nederland en Lotje wilde weten wat vlees en Kerstmis eigenlijk met elkaar te maken hebben.

Kauwgum

Ik word daar zo moe van. Van dat gezeur... 'Ja, jij eet vlees, maar daardoor gaat de aarde in topsnelheid naar de klote.' 'Nee, die sojarommel van jou redt de wereld. Weet je wel hoeveel apen overlijden omdat er stukken regenwoud worden gekapt voor de aanplant van sojabonen?'

Mensen, láát elkaar toch gewoon! Misschien scheidt de persoon die iedere dag graag een gehaktbal eet, wel heel serieus haar afval, terwijl de veganist kauwgum onder een bankje in het park plakt. Volgens mij is anno 2018 vrijwel iedereen zich bewust van het motto: 'Verbeter de wereld, maar begin bij jezelf.' 

Vrede op aarde

Alleen pakt de een dat anders aan dan de ander. Als ik nou een zalm op mijn tafel wil hebben en Isabel liever een bloemkool of gevulde pompoen, terwijl collega Felix zweert bij een kalkoen en mijn schoonmoeder nog steeds trouw is aan het varkenshaasje met champignonsaus, who cares?

Dat moet iedereen verdorie toch helemaal zelf weten! Als het maar gezellig is. En elkaar vliegen afvangen en wijzen op onze tekortkomingen, is niet gezellig en bevordert ook niet de vrede op aarde.

Kookspecial

Als je vindt dat er teveel vleesgerechten in de Delicious staan en je hebt je zinnen gezet op een vegetarisch pronkstuk, dan koop je het blad gewoon niet. En als je de Allerhande te vegetarisch vindt, dan laat je die lekker in het schap liggen.

En op tafel zet je dan gewoon iets wat je wel lekker vindt. (Kerst)kookboeken genoeg inde winkels. Of je googelt de boel bij elkaar: recept + kerstmis + aubergine/eendenborst/kabeljauwwangetjes (streep door wat niet van toepassing is). Kom je ook een heel eind mee.

Zelf brachten we onlangs een VROUW Glossy-kookspecial uit. Met wildgebraad voor de vleesliefhebber en een prachtige pastei van groente en noten voor de vegetariër. En zullen we dan afspreken dat we gewoon de ingrediënten kopen, de boel aan elkaar koken en op tafel zetten en ons verder alleen met ons eigen eten bemoeien? En niet met dat van de buren?