Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Hollandse Hoogte | Jens Kalaene
Opinie

‘Kleffe stelletjes op social media,
ik ben er zo klaar mee!’

Freelance journaliste

Mariëlle Wisse

S

Sylvie Meis en haar Bart zijn sinds gisteren Insta official! De eerste foto van haar en haar nieuwe lover was ondertekend met een hartje en werd in alle media breed uitgemeten. En ik? Ik snap er geen moer van. Écht niet. 

De reacties onder Sylvies foto liegen er niet om: ‘Elk jaar rond de kerst weer een nieuwe piek en ballen voor onze Sylvie, lekker bezig meid’ en ‘Wordt zo een echte afgelikte boterham. Wat moet haar zoon wel niet van haar denken’ zijn nog aardig in vergelijking tot wat sommigen te zeggen hebben.

Portie klefheid

Nu heb ik sowieso vrij weinig met het posten van je liefdesleven op social media, maar zeker als je bekend bent en alle roddelbladen in je nek hijgen, zou ik het lekker laten. Want voor wie is die foto? Is ’ie voor je vriend óf is ’ie voor je volgers? 

In beide gevallen vind ik het een apart verhaal. Je vriend kun je gewoon face-to-face of via de telefoon de liefde verklaren. En je volgers zullen een lief kiekje af en toe heus waarderen, maar zitten echt niet op een dagelijkse - oké, ook niet op een wekelijkste - portie klefheid te wachten.

Samen op de bank

Ik ken zelfs een koppel dat elkaar facebookt en instagramt terwijl ze sámen zijn. Laatst nog zaten ze samen op de bank onder een dekentje te ‘Netflixen’. Op het tafeltje ervoor stonden twee wijntjes en wat stukken kaas. 

Bij de foto stond: ‘Lieverd, ik hou zoveel van jou! Ik wil je voor altijd bij me hebben.’ Vriendlief reageerde daar vervolgens op met ‘Ik wil je nooit meer kwijt, je bent de beste’, vergezeld door zo’n twintig hartjes. Nah, schiet mij maar lek. Jullie zitten notabene náást elkaar!

Alle foto's weg

Van een paar van mijn Facebookvrienden en Instagramvolgers kan ik de liefdescyclus inmiddels dromen. Het begint vrijwel altijd met een superromantische, kleffe foto met dito onderschrift. Iets in de trant van: ‘Eindelijk de liefde van mijn leven gevonden’, ‘Tot over mijn oren verliefd op jou’ of - mag ik een zakje? - ‘Het lot heeft ons samengebracht, voor altijd samen.’ 

Een paar maanden - soms slechts weken - later volgt er een verdrietige quote en vlak daarna zijn alle foto’s van en met vriend- of vriendinlief plots verdwenen. 

Privé

Ik heb weleens aan een van mijn Facebookvriendinnen gevraagd wat er was gebeurd tussen haar en haar vriend, waarom alle foto’s van hun twee ineens verwijderd waren. Daarop kreeg ik als antwoord dat dat privé was. Hoezo privé? Het begin was toch ook niet privé? 

Ik zie jullie een tijdlang superverliefd doen op mijn tijdlijn, ik maak mee wat jullie meemaken, begon de beste man al tot mijn intimi te rekenen en nu is ’ie zomaar uit mijn leven verdwenen!

Gaat het wel goed?

Nogmaals, ieder zijn ding. Maar dat van mij is het niet. Stiekem vraag ik me over de frequente liefdes-posts af of het wel zo goed gaat als de foto’s en mierzoete tekstjes doen lijken. De gelukkigste stelletjes die ik ken, doen immers vrij weinig met social media. De relaties die ik wél voorbij zie komen op Facebook en Instagram, hebben meestal een minder happy einde.

Nu moet je overigens niet denken dat ik verbitterd op de bank zit in een huis vol katten. Ik ben dolgelukkig, maar vind alleen niet dat ik anderen daar continu mee hoef lastig te vallen.

Wat ik dan wel post? Werk, vakanties, dingen die mij opvallen, hier en daar een selfie en zélfs weleens een foto met mijn geliefde. Maar niet zoveel dat móchten we elkaar ooit beu zijn, ik mijn hele Instagram en Facebook kan opdoeken.

Jij op VROUW

Heb jij ergens een mening over en wil je die delen?

Stuur ons een berichtje