Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Hollandse Hoogte | Robin Utrecht
Opinie

‘Waarom zat die man niet vast?
Dan had Humeyra misschien nog geleefd’

Freelance journaliste

Mariëlle Wisse

N

Net als iedere ochtend scrollde ik vanochtend door mijn telefoon, op zoek naar het laatste nieuws. Ex bedreigde Humeyra via foto met mogelijk moordwapen kopt De Telegraaf. Waarom liep deze dertiger in hemelsnaam nog vrij rond?!

Woensdag werd Humeyra (16) bij de uitgang van school opgewacht door haar nachtmerrie: haar ex-vriend Bekir E. (31). Het meisje probeerde nog weg te komen, maar kon met geen mogelijkheid ontsnappen aan de in totaal acht kogels die E. op haar afvuurde. 

Afspraak met politie

Hoe wrang is het dat Humeyra drie kwartier nadat ze E. tegen het opgepompte lijf liep, een afspraak had met de politie om nogmaals over zijn zorgwekkende houding te praten. E. was afgelopen zomer namelijk nog veroordeeld voor het mishandelen en bedreigen van het meisje. Hij mocht zijn hoger beroep in vrijheid afwachten, maar kreeg strikte regels mee.

Zo mocht hij geen contact opnemen met Humeyra en al zeker niet bij haar in de buurt komen. Die regels lapte hij overduidelijk aan zijn laars: een week terug liet de Rotterdamse scholiere de politie nog een foto zien die E. haar had gestuurd. Op de foto houdt hij twee vuurwapens vast, waarvan hij er naar alle waarschijnlijkheid één heeft gebruikt. 

Achter de tralies

Zoals altijd kan de politie nog geen openheid van zaken geven, maar ik ben toch heel benieuwd wat er sinds afgelopen zomer aan is gedaan om Humeyra beschermen. Want hoe kan het zijn dat een volwassen man die aanpapt met een tiener (!), die haar bedreigt, haar mishandelt en stalkt, iemand die dus blijkbaar zelfs vuurwapengevaarlijk is, vrij mag rondlopen?

Als ik goed heb geteld staan er in de vorige zin al vijf strafbare feiten die - zéker in combinatie - E. achter de tralies hadden moeten doen belanden. Maar toch liep 'ie rond en zag hij woensdag kans om voorgoed met Humeyra af te rekenen.

Opsluiten

In de reacties op social media wordt naar de ouders van Humeyra gewezen. Want wat een vreselijk slechte ouders moeten dat wel niet zijn, als ze hun puberdochter laten omgaan met een ruimschoots volwassen man? Van dat soort reacties word ik giftig. Want wat hadden haar ouders dan moeten doen?

Volgens bekenden bracht Humeyra's vader haar vanwege de verontrustende omstandigheden namelijk iedere dag naar school. Wat had hij meer kunnen doen? Je kunt je dochter moeilijk opsluiten op zolder. We weten allemaal dat als je tegen meisjes van 16 zegt dat ze iets niet mogen, de meesten het juist wél doen. Toen ik 16 was ging ik ook niet om met de meest kosjere jongens.

Stalken

Gelukkig geloofden mijn ouders erin dat ik daar zelf wel zou achterkomen en gaven ze mij daar de kans voor. Dat gaat negen van de tien keer goed, maar zal maar net een Bekir E. treffen. 

De fout ligt mijns inziens dan ook niet bij de ouders van Humeyra, maar bij degenen die Bekir A. hebben laten lopen. Hoeveel meiden als Laura Korsman, Linda van der Giessen, Juliette Bouhof, Saga Backman en nu dus Humeyra moeten er nog komen? Het wordt tijd dat stalken serieuzer wordt genomen, dat er wetten komen die het makkelijker maken om dit soort creeps vast te zetten.

Er is niets erger dan je onveilig voelen, constant over je schouder moeten kijken. En zoals ik eerder al zei, negen van de tien keer gaat het goed, maar je zal maar net de verkeerde tegenkomen... 

Jij op VROUW.nl

Heb jij ergens een sterke mening over en wil je die met ons delen?

Dan kan dat hier...