Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Hollandse Hoogte | Anneke Janssen
Opinie

'We kennen de mening van Ronald Molendijk
te veel waarde toe'

journaliste

Hester Zitvast

J

Journaliste Hester Zitvast schrijft over dat wat haar opvalt in het nieuws. Dit keer over de uitspraak van Ronald Molendijk (53) dat vrouwen minder snel goede muziek maken. Op de valreep van 2018 hebben we nog een stukje ophef waarmee we, vind ik, iets moeten: laten we dit soort mannen niet langer het gevoel geven dat hun woorden er daadwerkelijk iets toe doen. Kan dat alsjeblieft voor 2019 een van onze voornemens zijn?

We hebben allemaal een mening en verkondigen die te (on)pas. En dat mag. Dankzij social media kun je iedereen deelgenoot maken van jouw gedachten. Nederland telt tegenwoordig meer columnisten dan ooit en een tv-programma is pas een echt tv-programma als er een bataljon 'experts' is aangeschoven om over alle onderwerpen een plasje te doen.

Het evangelie

Nogmaals; dat met die meningen, dat mag. Ik vind het zelf ook heerlijk om ergens iets van te vinden en dat de ruimte in te slingeren opdat een lekkere discussie wordt aangezwengeld. Zolang niemand maar denkt dat mijn mening het evangelie is.

Maar waar het misgaat, is dat we aan elke mening evenveel gewicht hangen. Neem de clash tussen Olcay Gulsen en Maxim Hartman van vorige maand. Maxim zei bij Pauw dat het strakke truitje van Dionne Stax - met de inhoud uiteraard - hem afleidde van het nieuws; zijn mening.

Tenenkrommend

Olcay reageerde daar bij RTL Boulevard op. Er volgde een tenenkrommend betoog over vrouwonvriendelijkheid, wat uitmondde in een nog meer tenenkrommende reactie van Maxim. 'Laat je toch niet zo uit de tent lokken', kon ik alleen maar denken. Want who the hell is Maxim nou eigenlijk?

En dan hebben we nu dus muziekproducent Ronald Molendijk die met enige regelmaat als 'deskundige' staat de blaten aan de desk bij RTL Boulevard. Dit keer stelt hij dat vrouwen minder snel goede muziek maken en daarom ondervertegenwoordigd zijn in een lijst als de Top 2000.

Inparkeren

Nou, daar had ie een deel van Nederland hoor: dat bracht krijsend op de hoogste kast de kerstdagen door. Ik snap het ergens wel, want waar haalt zo'n man het lef vandaan om 'ons' zo weg te zetten?

Maar kom op, doen we dat zelf ook niet de hele dag door? Als jouw man roept dat vrouwen niet kunnen inparkeren, bel je toch ook niet meteen ziedend zijn moeder om verhaal te halen? Dan denk je toch ook: 'Joh, zak er in...?'

Stempels

Mannen plakken stempels op vrouwen en vrouwen plakken die op mannen. Natuurlijk is dat niet altijd terecht. Generaliseren is het stomste dat je kunt doen... Maar we doen het wel: vrouwen kunnen dus niet inparkeren, mannen kunnen niet zoeken, vrouwen kunnen niet efficiënt een vergadering leiden, mannen zijn niet empathisch...

Maar sinds wanneer zijn we daar toch zo gevoelig geworden? Het lijkt wel alsof we de ophef nodig hebben om de dag een beetje kleur te geven. Hebben we tijd over ofzo?

Badkamervloer

Laat zo'n Ronald toch kletsen. Laat zo'n Maxim toch kletsen. Negeer een beroepszeikerd als Johan Derksen. Lach er om - of niet. Zet de tv uit en ga een puzzel maken. Ga de badkamervloer poetsen. Maak een wandeling met de hond.

Waarom kijk je naar RTL Boulevard als je weet dat daar een groepje mensen ook maar wat slap in de ruimte staat te ouwehoeren voor een paar duizend euro per avond? Het zijn geen wetenschappers hè?

Gelijkheid

Het zijn, net als jij, mensen die de wijsheid niet in pacht hebben. Natuurlijk maken vrouwen geen slechtere muziek dan mannen. Dat zullen echt wel mensen denken, maar het gros vindt Ronalds bewering klinkklare onzin. Puur omdat het klinkklare onzin ís! Niemand neemt die mening over 'omdat Ronald Molendijk het zegt'.

Ik vind het iets verdrietigs hebben, de steeds luider wordende roep van vrouwen om gelijkheid. Ik heb een beetje het gevoel dat hoe harder wij vrouwen roepen, hoe klieriger mannen reageren. Herken je het een beetje van vroeger, op school? Meisjes plagen, kusjes vragen?

Drammen

Begrijp me goed; die gelijkheid komt er wat mij betreft eerder gisteren dan vandaag. Maar door er zo fanatiek over te drammen, bereik je je doel niet, denk ik. Negeer een mafkees als Ronald. Zapp weg als je hem ziet. Niemand neemt zo'n man toch serieus?

Alleen door te gillen dat hij ongelijk heeft, doe JIJ dat wel. En juist dáárom staat hij morgen weer naast al die andere 'experts'. Stop met hem serieus nemen. Dicht zijn mening niet te veel gewicht toe. Sta erboven. Maar goed, dat is dus weer míjn mening hè? En ook dát is dus geen feit.