Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: zelfportret Dymphna Rutte
Opinie

'Beste Yann Moix, veel vrouwen van
vijftig plus zijn juist beeldschoon!'

Redactie VROUW

M

Maar liefst 21 jaar werkte Mick Boskamp als redacteur bij Playboy. Nu maakt hij, samen met zijn ex-collega Willem Schouten, het online magazine MannenzakenNaar aanleiding van het artikel over Yann Moix die vijftig plussers echt niet meer sexy vindt, schreef Mick een open brief.

Beste Yann Moix,

Wij kennen elkaar niet, maar we hebben wel een overeenkomst. Beiden zijn we mannen. En vanuit dat man zijn, liet je je van je slechtste kant zien. Door in de Franse Marie-Claire te beweren dat je onmogelijk een vrouw van vijftig - van dezelfde leeftijd als jij - kon beminnen.

"Simpelweg te oud," zei je. "Het lichaam van een 25-jarige vrouw is bijzonder, dat van een 50-jarige vrouw in het geheel niet. Als ik ikzelf 60 ben, kan het misschien wel." Het was tenminste nog leuk geweest als je had gezegd: "Als ik 75 ben, kan ik misschien wel een vrouw van 50 beminnen." Maar je was bloedserieus. 

 

Stuitend 

Social media ontplofte. Logischerwijs waren het vooral vrouwen die vol afgrijzen reageerden. En gelijk hadden ze, want het was natuurlijk stuitend wat je beweerde. Het zou anders zijn geweest als je de nuance had aangebracht en had gezegd dat dit volstrekt jouw eigen 'afwijking' was. Het bleef dan nog steeds seksistisch, maar nu bracht je het alsof het een stelregel betrof.

Ik werd nieuwsgierig naar je. Je bleek in jouw thuisland Frankrijk een bekende tv-persoonlijkheid, een auteur en filmregisseur te zijn. Je eerste film was een succes, maar daarna scoorde je beduidend minder, met als dieptepunt het fantasieverhaal Cinéman, dat door IMDB, de Iens van de internationale filmindustrie, een schamele 3 kreeg en financieel een zeperd werd.

Ook zette je je in 2002 in voor de presidentscampagne van Lionel Jospin die tegen het homo-huwelijk was. Denk niet dat ik je probeer af te zeiken; dit zijn, in tegenstelling tot wat je over vrouwen van 50 beweert, wél de feiten. 

Jongere vriendinnen 

Het is helemaal niet mijn bedoeling om je in een kwaad daglicht te stellen. Dan zou ik boter op mijn hoofd hebben. Want naast het feit dat we mannen zijn, hebben we wel meer gemeen. Ook ik heb altijd veel jongere vriendinnen gehad. Na mijn eerste vrouw, die slechts tien jonger, maar wel twintig jaar wijzer was dan ik, heb ik altijd vriendinnen gekend die om en nabij de helft van mijn leeftijd waren.

Misschien was dat wel genetisch bepaald. Mijn grootvader, die in de jaren '30 op de planken stond als befaamd operette-zanger, trouwde een showgirl, mijn grootmoeder, toen zij 20 was en hij 40. Maar wat ik er later van begreep was dat het meer ging omdat hij een jonge en zij een oude geest had.

En eigenlijk gold dat ook voor mij in mijn keuze voor partners. Tot een aantal jaren geleden was ik nog zo aan het rond stuiteren dat ik het idee had dat alleen een jonge vrouw het uithoudingsvermogen bezat om mee stuiteren. 

53 jaar 

En toen ontmoette ik in februari 2016 mijn vriendin, die dit jaar 53 wordt. Ik zie haar nog zo de trein uitstappen op Den Haag Centraal op onze eerste date. In slow-motion. En dat is niet omdat ik 62 ben. Het was alsof ik mijn benen niet meer voelden en mijn darmen de hoelahoep dansten. Ik had nog nooit zoiets sexy, vrouwelijks en elegants gezien.

Nu bijna drie jaar later kan ik zeggen dat zij het fijnste is dat me is overkomen op amoureus vlak. Zie foto. Soms haat ik haar. Als ze het hele weekend door aan de lopende band heeft gegeten en gesnoept en geen gram is aangekomen, terwijl ik bij wijze van spreken maar naar een zak chips hoef te kijken om de broekriem te moeten laten vieren.  

Beeldschoon

En als je – om je gelijk te halen – zult denken, dat zij de uitzondering op de regel is dat een lichaam van een 50-jarige in het geheel niet bijzonder is, think again. Je hoeft je hoofd maar uit je derrière te halen en om je heen te kijken. Dan kun je niet anders dan tot de conclusie komen dat veel vrouwen van vijftig plus juist beeldschoon zijn.

Wat te denken van Monica Bellucci (53), Tatjana Simic (55), Robin Wright (52), Anita Witzier (56), Halle Barry (52), Famke Janssen (53), Daphne Deckers (50), Nicole Kidman (51), Elizabeth Hurley (53) en Christie Brinkley (64!), om er een aantal te noemen? Tatjana, Anita en Daphne ken je waarschijnlijk niet, want dat zijn Nederlandse celebs, maar neem van me aan dat ze prachtig zijn.

Zoveel sexyer

En weet je Yann, met de dubbele N en de dubbele moraal, wat het aller aantrekkelijkst is aan ze? Niet die strakke huid. Maar dat ze bijvoorbeeld in geuren en kleuren kunnen vertellen hoe het was om toentertijd op The Commodores en KC & The Funkaholic te dansen.

Die geschiedenis en die kennis van vroeger die je met een vijftigjarige vrouw deelt en die uit haar poriën komt, is ronduit sexy. Hoe interessant is het niet om met een vrouw te zijn die meerdere levens geleefd heeft en zich niet zomaar openstelt voor een man, om de simpele reden dat ze door schade en schande heeft geleerd wat goed voor haar is. Als ik naar het gezicht van mijn lief kijk, dan zie ik een schoonheid met diepgang, met een verleden. Dan zie ik een vrouw die de tijd heeft gehad en genomen om gelukkig met zichzelf te worden en die juist daardoor zoveel liefde kan geven en ontvangen.

Probeer het eens om moeite te doen voor een 50-jarige. Zet de penopauze op play. Het zal je de kop niet kosten. Hoogstens een beetje ego. 

Vriendelijke groet, 

Mick Boskamp

Jij op VROUW

Heb jij ergens een sterke mening over en wil je die delen?

Stuur ons dan een berichtje