Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Hollandse Hoogte | Camera Press Ltd
Opinie

‛Moeders, wapen je dochters
tegen de nepwereld op social media’

journaliste

Hester Zitvast

K

Kim Kardashian is het nieuwe jaar weer begonnen met maaltijdvervangende shakes voor een flat tummy. Van Sylvie Meis moeten we allemaal voor een torenhoog bedrag haar fitness-app installeren (Heis mit Meis kost tussen de 90 en 134 euro) om als 40-jarige het lijf van iemand van 25 na te streven. Meer dan ooit wordt het ons aangepraat: we streven niet naar je lekker voelen en accepteren hoe je bent, maar naar perfectie.

En krijg je dat niet voor elkaar met sporten, dan kun je het bewerkstelligen met een bezoek aan de plastisch chirurg of cosmetisch arts. En daarna nog even een filtertje over het plaatje uiteraard.

Schadelijk

Ik denk dat we er niet langer over hoeven te debatteren of het schadelijk is, al die perfecte plaatjes op Instagram. Ik zou mezelf redelijk nuchter willen noemen op dit gebied, maar als ik een half uurtje door de vele miljoenen foto’s scroll, denk ik toch altijd weer dat mijn hele leven maar een teleurstellend gebeuren is.

Waar ik op doordeweekse dagen bijtijds zit te werken, zie ik superstrakke vrouwen in prachtige sportoutfits met een personal trainer ‛de dag beginnen’. En ik denk dus steeds vaker dat dit normaal is. Natuurlijk is het schadelijk. Helemaal voor jonge meiden.

Miljoenen volgers

Een flawless skin, de wenkies on fleek (de wenkbrauwen in model), een glamourmake-upje, nepwimpers, wat haarstukken in: het lijkt in de verste verte niet op het kleurloze slaapgezicht vol vouwen waar je zelf ’s ochtends in de spiegel tegenaan kijkt.

En toch denk je: als zij het kan, kan ik het ook. Dus koop je de crème die ze aanprijst. Of ren je toch naar de botox-dokter op de hoek. Influencers, met soms wel miljoenen volgers, drukken je hun schoonheidsgeheim door de strot.

Dat het in het echte leven veel minder spectaculair is dan op de plaatjes, daar hoor je niemand over. Uiteraard hoef je er niet naar te kijken, maar de praktijk leert nou eenmaal dat we dat wel doen.

Jaloersmakend

Waar vroeger alleen modellen jaloersmakend perfect waren, is tegenwoordig vrijwel iedereen een plaatje. Je buurmeisje, je nicht, zelfs je eigen dochter herken je nauwelijks nog als ze met alle mogelijke denkbare filters op 'Insta' verschijnt.

Ik heb het zo vaak meegemaakt dat ik een interview-afspraak met iemand heb, diegene alleen nog heb gezien op social media, en dan in real live denk: ben jij echt dezelfde persoon als op het plaatje? Wie hou je dan voor de gek? 

Surrealistisch, maar perfect

Good Place-actrice Jameela Jamil zet zich af tegen de steeds minder haalbare idealen die we op social media voorgeschoteld krijgen. We modelleren onszelf steeds meer naar een surrealistisch, maar perfect ogend beeld.

En waarom? Willen we meedoen met de rest? Zijn we niet tevreden met wie we zijn? Zetten we het uiterlijk steeds meer op nummer één? Het is toch je innerlijk dat er echt toe doet?

Vechten tegen de bierkaai

Het is goed dat ze zich er tegen afzet, maar ik vrees dat het vechten tegen de bierkaai is. Er zal ongetwijfeld een groep vrouwen zijn die zich niet genoodzaakt voelt de waarheid extreem te verfraaien. Maar onder de streep zal het gros toch kiezen voor de leugen, die er nou eenmaal beter uitziet.

Je kunt er dus niet veel aan doen. Het is daarom zaak dat je als moeder van een dochter haar ogen altijd openhoudt voor deze poppenkast. Zolang zij de gekte er van inziet, zal ze ermee om kunnen gaan. Want als ze het gaat geloven én nastreven, ben je verder van huis. Het perfecte plaatje willen, maakt doodongelukkig.