Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Hollandse Hoogte | Robin Utrecht
Opinie

'De telefoon van je kind controleren?
Niet doen!'

journaliste

Hester Zitvast

J

Journaliste Hester Zitvast schrijft over dat wat haar opvalt in het nieuws. Dit keer over het feit dat 83% van de ouders de mobiele telefoon van hun pubers checkt.
Ik geef het direct toe: schuldig! Mijn oudste (17) kreeg een jaar of vijf, zes geleden zijn eerste mobiele telefoon. Met abonnement maar onder voorbehoud van volstrekte beveiligingscodeloosheid. Als hij 's avonds op bed lag ("Telefoon beneden laten!") checkte ik zijn WhatsApp. Maar dat bracht me vooral veel onrust.

Zo ontdekte ik dat hij op z'n 14e met vrienden stiekem had gedronken én diezelfde avond ook een brandgat had veroorzaakt in de houten vloer van mijn ex. Ik zag dat zijn interesse in vrouwen wat verder ging dan 'de meisjes uit de klas' en ik zag hem in augustus al over vuurwerk appen - en erin handelen. Ook kwam ik heel veel straattaal tegen, wat we dan door Google Translate trokken, om vervolgens wit weg te trekken van de betekenis.

Code

Kortom: ik werd er niet veel relaxter van. Sterker nog; ik leefde bijna obsessief toe naar de avond zodat ik kon verifiëren wat de algehele staat van welbevinden van mijn kind was. Het was puberdeskundige Marina van der Wal die mij de ogen opende. Waar ik vroeger mijn geheimen nog echt geheim kon houden voor mijn ouders, nam ik mijn eigen kind die mogelijkheid schaamteloos af.

Inmiddels hebben de telefoons van beide pubers een code. Die code heb ik wel ergens opgeschreven, maar gebruik ik uitsluitend in noodgevallen - wat nog nooit aan de orde is geweest, want denk hierbij aan categorie 'in coma in ziekenhuis'.

Schijnveiligheid

Je schiet er niets mee op, met meelezen. Het creëert een schijnveiligheid, want wat ze allemaal in snapchat met elkaar delen, zie jij niet eens. Daarbij beperk je je kind voor een belangrijk deel in zijn/ haar vrijheid. Hoe kan een kind goed ontwikkelen als jij er bovenop zit?

Ik laat ze appen. En snappen. En surfen. Alles controleren is tóch niet te doen. En ze zijn niet gek, ze wissen echt wel de geschiedenis. Het enige dat ik nog aan mobiele controle uitvoer is de 'last seen-tijd' op Whatsapp.

Leidraad

Dat móet aanstaan, het geeft me nog een beetje een leidraad van de tijd waarop ze zijn gaan slapen - hoewel ik natuurlijk weet dat dit systeem niet waterdicht is. Loopt het de spuigaten uit, volgen er sancties. Maar ook daarin laat ik ze liever proefondervindelijk ervaren dat superlaat gaan slapen je de volgende dag geen leuker mens maakt.

Op beide telefoons is daarnaast de Zoek Vrienden-tracker geïnstalleerd. Zo weet ik altijd waar ze zijn. Dat zie ik niet zozeer als controle, maar vooral als handig. (Ah, hij fietst bij het kruispunt, de rijst kan het water in.) Oké, een beetje controle dan.

Gejat

Midden in de nacht wakker worden en zien dat ze na een feestje veilig bij hun vader zijn aangekomen, stelt me gerust. En omgekeerd heeft het effect zich ook al bewezen. Zo ben ik al een keer midden in de nacht vanaf een feestje gebeld met de telefoon van een vriend: 'Hey mam, ik ben mijn mobiel kwijt. Kun jij even kijken of ie gejat is of hier nog ligt?'

Onderzoek van Safer Internet Centre Nederland toont aan dat mijn persoonlijke ontwikkeling op dit gebied voor veel ouders opgaat. Waar 70% nog meegluurt met 12-13-jarigen, doet slechts 32% dat bij 16-17-jarigen. Ik vind dat alleen wel 32% teveel.

Zeven sloten

Draai de rollen eens om: wat had jij er destijds van gevonden als jouw ouders bij ieder gesprek met vriendinnen zouden aanschuiven om mee te luisteren? Die had je toch ook zwaar verontwaardigd en luid gillend weggejaagd?

Zeker, tijden zijn veranderd, laten we dat cliché er maar weer eens ingooien. Het internet brengt een behoorlijke bak gevaren met zich mee, maar je kroost loopt echt niet meteen in zeven sloten tegelijk. Je kinderen groeien nou eenmaal op in deze wereld, dus je kunt ze maar beter leren er goed mee om te gaan.

En dat leer je ze door goede voorlichting, praat met ze over wat wel en niet kan. Geef ze daarnaast je vertrouwen, daar groeien ze van. Oh, en controle kun je het beste uitvoeren door je kinderen écht te zien. Dus niet zelf de hele dag verdiept zijn in je mobiel…