Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

borstimplantaat
Foto: Hollandse Hoogte | AP
Opinie

Slechte borstimplantaten...
Eigen schuld, dikke bult?

Marijke Lemmers

I

In de Telegraaf van vandaag stond het nieuws dat tienduizenden Nederlandse vrouwen met een borstimplantaat van het merk Allergan type Biocell benaderd zullen worden door hun plastisch chirurg. Zou Minister Bruins van Volksgezondheid naar tv-programma Radar hebben gekeken en deze eerder gepubliceerde column van VROUW-redacteur Marijke hebben gelezen? Vanwege de actualiteit plaatsen we nogmaals de column die Marijke in februari schreef.

Ik hoor niet anders dan dat het zo goed gesteld is met onze gezondheidszorg. En dat wil ik, ondanks ziekenhuissluitingen, gebrek aan zorgpersoneel, woekerprijzen van de pillenmaffia en nog zo wat actuele 'akkefietjes' graag blijven geloven.

Siliconenimplantaten

Er wordt over het algemeen redelijk op ons gelet. Als er te harde nootjes in de pindakaas zitten, waar iemand zijn kiezen op kan breken of zich in kan verslikken… Direct inleveren die potten! En een auto, waarvan de airbag en/of gordels niet goed werken: meteen terug naar de garage met dat ding. Safety first! zou Anton van De Luizenmoeder roepen.

Maar voor ondeugdelijke siliconenimplantaten die kunnen gaan inkapselen, lekken en/of - bewezen - gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken, tot zelfs lymfeklierkanker aan toe (BIA-ALCL, een kankervorm die ontstaat door verkapseling rondom het implantaat), gelden blijkbaar andere richtlijnen.

Verkoop gestaakt

De Franse certificeringsinstantie (GMED) voor medische hulpmiddelen heeft besloten de CE-markering van de siliconenimplantaten met ruwe structuur - van het Ierse farmaceutische bedrijf Allergan - niet te vernieuwen. Deze implantaten worden dus niet meer geproduceerd en gebruikt. En dat is niet omdat het zulk geweldig spul is.

In december 2018 staakte Allergan de Europese verkoop van getextureerde borstimplantaten. Bestaande voorraden in Europa worden momenteel teruggeroepen. De voorraden dus wel. Maar hoe zit het met die dingen die reeds geïmplanteerd zijn? 

Brief

Denk maar niet dat er een brief uitgaat naar de vrouwen die ooit deze implantaten, om wat voor reden dan ook, in hun lichaam hebben laten plaatsen. Dat zo’n fabrikant of plastisch chirurg begaan is met het wel en wee van haar klanten en zegt: "Beste mevrouw, het spijt ons ontzettend, maar u hebt implantaten in uw lijf die wellicht voor wat lichamelijke ongemakken kunnen gaan zorgen. Laat u zich alstublieft zo snel mogelijk controleren. En mocht er iets mis blijken te zijn, dan mag u deze op onze kosten laten verwijderen." (Inmiddels gaat het dus wel gebeuren dat chirurgen hun patiënten gaan aanschrijven - red.)

De arme dame in Radar heeft last van zwellingen en gewrichtspijnen. Ze heeft de bewuste, foute implantaten in haar lichaam en wil die - logisch - zo snel mogelijk kwijt. Alleen gaat niemand dat vergoeden. "Gelukkig kan ik het zelf betalen," zegt ze. En dat gaat ze dan ook doen.

Tikkende tijdbommen

Want liever géén borsten, dan een paar van die tikkende tijdbommen in haar blouse. Groot gelijk. Maar wat als je zo’n operatie niet kunt bekostigen? Is dat dan gewoon een gevalletje 'Eigen schuld, dikke bult?' Ik mag hopen dat Antoinette Hertsenberg, met haar Radar-redactie, in dit onderwerp nog lang haar tanden blijft zetten.

Jij op VROUW.nl

Zit er ook een Opinie in jouw pen?

Schrijf 'm dan hier!