Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Camera Press Ltd
Opinie

Laatste taboe:
Zangeres maakt orale seks bespreekbaar

Journaliste

Sara Luijters

Z

Zangeres Merol, bekend van het nummer Lekker met de meiden, haalde het nieuws met haar nieuwe seksueel expliciete lied Hou je bek en bef me. Binnen no time had de clip 3,5 miljoen streams. In een interview met dagblad Trouw liet ze weten dat ze zich een beetje voor haar eigen liedjes schaamt: ‘Het moet schuren.’ Haar vader was wat ontdaan geweest van de titel, maar plaatste het nummer al snel op zijn Facebookpagina. Way to go, papa van Merol!

Ondanks alle voorvechters, van Madonna tot de voormalige stripper Cardi B, is het nog steeds taboe: een vrouw die openlijk zingt of rapt over haar seksualiteit. 

Begin jaren negentig waren het de rappende meiden van Salt ’n Pepa die een nietsverhullende ode brachten aan vrouwelijke seksualiteit met het nummer Let’s Talk About Sex, gevolgd door onder meer TLC’s Ain’t Too Proud to Beg, Khia’s My Neck My Back (Lick it) en How Many Licks van Lil Kim.

Zeester

Nummers waaruit bleek dat vrouwen ook graag vermaakt willen worden tussen de lakens, iets wat echt niet gaat gebeuren via een potje starfishen (als een 'zeester' op je rug liggen tijdens de seks).

Sindsdien de jaren negentig zijn er nog tig nummers gemaakt over seks, door vrouwen, en iedere keer wordt er weer schande van gesproken. Het blijft blijkbaar shockerend, ook in westen, helemaal als blijkt dat vrouwen niet allemaal smachtende, willoze wezens blijken te zijn.

Merel Baldé, zoals Merol voluit heet, komt er in haar nummer voor uit dat het bij een one night stand niet om de intelligente gesprekken draait. ‘Het boeit me geen fluit. Ik wil met je naar bed. Dus trek het uit. Hou je bek en bef me.’ Of de man in kwestie een goede minnaar is, dát is wat boeit.

Woest

Boze mannetjes reageerden op sociale media uiteraard meteen met ‘Ohwee, als een man hetzelfde had gezegd, dan waren alle vrouwen woest geworden’ , maar dat is uiteraard een argument van LIKMEvestje.... De popmuziek staat stijf van de verwijzingen naar fellatio (Blow my whistle, Lollipop, Head) en in de meeste clips wemelt het van de halfnaakte, krioelende vrouwen.

Ballenknijpers

Merel draait de rollen om: In haar clip gaan de jongens gehuld in zwarte ballenknijpers. Dat alles doet ze, zegt ze zelf, niet alleen voor de satire, want ze is wel degelijk serieus over wat ze zingt. Een goed statement, vind ik. Kom maar door met die powervrouwen in de nog altijd door mannen gedomineerde muziekwereld, met meer teksten over masturbatie, seks en seksualiteit.

Door dit soort muziek krijgen jonge vrouwen naar mijn mening een minder eenzijdig beeld van seks en wie weet krijgen ze ook meer lef om tegen hun geliefde te zeggen wat zij lekker vinden. Bij mij thuis leverde het alvast een interessant gesprekje op met mijn puberdochter over orale seks. Dat heeft Merel toch maar mooi voor elkaar gekregen.

Jij op VROUW

Zit er ook een opinie in jouw pen?

Stuur ons dan een berichtje 

Gerelateerde onderwerpen