Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Man gaat portier openen voor vrouw
Foto: Hollandse Hoogte
Opinie

'Laat een man lekker
de deur voor ons openhouden!'

journaliste

Hester Zitvast

J

Journaliste Hester Zitvast schrijft over dat wat haar opvalt in het nieuws. Dit keer schrijft ze over een opiniestuk in de NRC, waarin collega Alma Mathijsen (34) mannelijke hoffelijkheid bekritiseert.

Je zal maar man zijn. En in 2019 leven. Dan moet je je tegenwoordig eerst even door de nieuwe gedragsregels van schrijfster Alma Mathijsen heen worstelen. Waar je voorheen namelijk dacht dat je een charmante vent bent als je een vrouw in haar jas helpt, zou je dus nu een seksistisch varken zijn.

Vagina

Toegegeven, zo stelt ze het niet letterlijk in de NRC, maar ze ervaart wel dat ze er door kleine handelingen van mannen in het dagelijks leven aan wordt herinnerd dat ze een vrouw is en dat ze daar misschien wel geen zin meer in heeft.

I quote: "Ik hoef niet continu herinnerd te worden aan het feit dat ik een vagina heb." Oké... Een interessante gedachtegang, vind je niet? Je wordt dus ergens door een man je jas geholpen en denkt dan: 'Ah, ik heb een vagina.'

Verliefd

Persoonlijk heb ik dat op zulke momenten nog nooit gedacht. Ik denk vooral: 'Wat een galante man.' Ja, zeker denk ik ook wel: 'Die wil iets van mij', maar aangezien het nowadays 99 van de honderd keer mijn eigen vent is die mij helpt bij iets wat ik uiteraard ook écht wel zelf kan, snap ik zijn gedachte.

Die wil iets van mij. En eerlijk: ik ook van hem op zo'n moment. Daarom kijk ik daarna ook altijd even extra verliefd naar hem. Het spel der verleiding werkt namelijk, zo heeft de geschiedenis uitgewezen

Graf

Volgens Alma snakken we naar een nieuwe vriendelijkheid: "Er is niets tegen aardig zijn, ook niet tegen het openhouden van een deur. Als die maar niet gelinkt is aan het geslacht van degene voor wie de deur wordt opengehouden."

Zelf snak ik vooral naar een wereld waarin we weer een beetje normaal gaan doen. De momenten waarop ik denk aan mijn oma, die zich bij alle nieuwerwetse hysterie non stop ligt om te draaien in haar graf, is zelfs op duizend handen niet meer te tellen.

Seksisme

Want , doe toch normaal met je doorgeslagen theorieën over seksisme! Dat een man je een beetje het hof probeert te maken, is toch alleen maar koddig. Dat jij daarvan in paniek raakt, omdat je erdoor met je vrouw-zijn geconfronteerd wordt, zegt meer over jouw denkwijze dan over de zijne.

Of wil je ook eens een hartig woordje wisselen met een pauw, die met zijn veren indruk probeert te maken op een vrouwtje? Ooit van 'de natuur' gehoord? Dit is hoe het werkt. Een beetje je best doen voor elkaar... Misschien levert het iets op.

Gedragsregels

Alma presenteert ons haar herschreven gedragsregels. Precies waar we op zaten te wachten natuurlijk. Mannen mogen van haar nog steeds de deur open houden, maar wel voor iedereen.

Dat draagt bij aan een betere wereld. Degene die het dichtst bij de deur is, trekt 'm open. Terwijl ik dit schrijf, rol ik zo met mijn ogen, dat ik eraan twijfel of ik het eind van de dag wel ga halen met ze.

Tassen dragen

En zo mag een man ook niet, enkel en alleen omdat het een vrouw betreft, haar zware tassen of koffer dragen. Nou, onlangs nog werd mij door een vriend zonder woorden een zware boodschappentas uit mijn handen genomen.

En aan alle mannen kan ik zeggen: It works like a charm! Ik zou mezelf als theoretisch volledig onafhankelijke vrouw redelijk geëmancipeerd willen noemen, maar mannen die dit voor me doen; altijd plus 1. Zo lief!

Note: bij voorkeur wel een bekende. Hoewel bij extreme overbelasting door tassen de hulp van iedere man voor mij wenselijk is, zolang hij mij maar niet berooft.

Bier

Alma hoort de lezers al roepen dat er tegenwoordig niets meer mag. En inderdaad Alma; dat voelt ook zo. Je zal best een heel leuke vrouw zijn hoor, maar mijn hemel, maak het jezelf niet zo moeilijk!

Als we zo doorgaan met zaniken over seksisme, dan jagen we alle mannen nog eens het land uit, richting een onbewoond eiland, waar ze met z'n allen onbeperkt kunnen boeren, scheten laten, voetbal kijken en bier drinken. Daar wordt het leven écht niet leuker op hoor.

Gelijkheid

Dus heren; negeer 'de nieuwe gedragsregels'. Blijf vooral hoffelijk naar vrouwen. Betaal dat eerste etentje, houd een deur open, help ons onze jas aantrekken en draag die boodschappentas. Als we over dit soort zaken al ingewikkeld gaan doen, is het einde zoek.

Ik streef zeker naar gelijkheid tussen de seksen. Maar honderd procent? Dat is gewoon niet haalbaar, simpelweg omdat we geen gelijken zijn. Doe jullie best, zet die veren op en maak indruk. En vrouwen: zorg gewoon dat je sterk genoeg bent om je daardoor alleen te laten beïnvloeden als de man in kwestie het waard is.